Bugiad, Gözünü Afrika Pazarına Dikti

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK) Afrika Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türk Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Afrika'da en büyük yatırımcıların BRIC ülkeleri olduğunu belirterek, Türk yatırımcılarının da Afrika pazarında hızlı bir şekild.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK) Afrika Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türk Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Afrika'da en büyük yatırımcıların BRIC ülkeleri olduğunu belirterek, Türk yatırımcılarının da Afrika pazarında hızlı bir şekilde yer almaya başladığını söyledi.

Zuhal Mansfield, Bursa Girişimci İşadamları (BUGİAD) üyesi kadınlara Afrika yatırım fırsatlarını anlattı. Afrika'yı dünyanın parlayan kıtası olarak tanımlayan Zuhal Mansfield, Afrika'nın zengin doğal kaynakları ve genç nüfusu ile stratejik önemini her geçen artırdığının altını çizdi. Afrika'nın yardıma değil yatırıma ve ticaret imkânlarının artırılmasına ihtiyaç duyduğunu belirten Mansfield, "Böylesine büyük ve önemli bir pazarda Türk iş dünyası güçlü bir şekilde yer almalı.” dedi.

Afrika kıtasındaki tüm ülkelere yatırım yapılabileceğini dile getiren Mansfield, Afrika'nın, insanların zihnine yanlış kodlandırıldığını belirtti. Yıllarca Etiyopya'nın sadece yardıma muhtaç bir ülke olarak gösterildiğini ifade eden Mansfield, Etiyopya'nın dünyanın yatırım merkezi haline dönüşmek üzere olduğunu söyledi. Mansfield, "80 milyon nüfusu ve yüzde 100'e varan teşviklerle yatırımcıların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir ülke olan Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa, Afrika Birliği’nin merkezi konumunda ayrıca birçok dünya markası burada fabrika kuruyor.” diye konuştu.

Kenya'nın da Doğu Afrika ekonomisinin merkezi konumunda olduğunu söyleyen Mansfield, ülkenin ciddi bir üretici olma yolunda ilerlediğini, sahip olduğu nüfus potansiyeli ile çevre ülkelerle yapılan ticarette merkez konumunda olduğunu belirtti. Demokratik Kongo'dan da bahseden Mansfield, ülkenin yakın gelecekte ticaret için ciddi umutlar vadettiğini vurguladı.

"İLK 500 FİRMANIN CİROLARI 690 MİLYAR"

Afrika'nın ilk 500 firmasının toplam cirolarının 690 milyar dolar olduğunun altını çizen Mansfield, şu bilgileri verdi: “Bize sürekli olarak fakir olarak gösterilen Afrika kıtasında yer alan Nijerya'nın GSYH'si 395 milyar düzeyindedir. Başkenti Lagos dünyanın en çok göç alan şehri. Haftada 6.000 kişi Lagos'a taşınıyor. Perakende pazarı her yatırımcının iştahını kabartıyor. Sadece kentin GSYH 41 milyar dolar. Birleşmiş Milletler, Lagos'un 20 yıl sonra dünyanın en büyük ve kalabalık kentleri arasında ilk 10’da olacağını söylüyor.”

“TÜRKLER AFRİKA PAZARINA HIZLI GİRİYOR”

Afrika'da en büyük yatırımcıların BRIC ülkeleri olduğunu söyleyen Mansfield, Türk yatırımcılarının da Afrika pazarında yer almaya başladığını ifade etti. Arçelik firmasının yerel bir ev aletleri firmasını satın alarak Güney Afrika pazarına girdiğini kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri