Buğday önemli bir ürün

Muhammet Uğur Kaleli, ''Buğday ülkelerin ekonomilerini, politikalarını etkileyecek kadar değerli bir emtiaya dönüşmüştür." dedi
Muhammet Uğur Kaleli, ''Buğday ülkelerin ekonomilerini, politikalarını etkileyecek kadar değerli bir emtiaya dönüşmüştür. Yakın coğrafyamızda yaşanan halk hareketlerinde de artan gıda fiyatlarının etkisi göz ardı edilemez'' dedi. 
Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, yaptığı açıklamada, artan dünya nüfusunun, değişen beslenme alışkanlıkları, dünya üretimi ve bölgeler arasında artan ticaret ile buğdayın dünya ekonomisinde önemli bir aktör haline geldiğini belirtti. 
''Önceleri petrol ve altın yatırımcıların hedefi iken günümüzde buğday da yatırımcıların ilgisini çekmeye başlamıştır. Bununla birlikte yakın coğrafyamızda yaşanan halk hareketlerinde de artan gıda fiyatlarının etkisi göz ardı edilemez'' ifadelerine yer veren Kaleli, şunları kaydetti: 
''Buğday ülkelerin ekonomilerini, politikalarını etkileyecek kadar değerli bir emtiaya dönüşmüştür. Buğday politik ve ekonomik açıdan Türkiye için de önemli üründür. Ülkemizde sektöre taban veya destekleme fiyatı, stok alımı ve gümrük vergileri yolu ile müdahale edilmektedir. Ancak iyi niyetli politikalar bütçeye büyük maliyet yüklemekte ve daha verimli, dünya pazarlarında rekabet edilebilir bir sektörün gelişinin sağlayacak yapısal değişikliklerin uygulamasını ağırlaştırmaktadır. Buğdaya yönelik bu politikalar düşük vasıflı buğday üretimini teşvik etmiştir. Artan gelir ile birlikte tüketici talebi daha kaliteli ürüne kaymış fakat mevcut üretim anlayışı bu talebi karşılayamamıştır. Ayrıca dünya fiyatlarının üzerinde verilen destekleme fiyatları enflasyonist baskının yanı sıra sektörün rekabetini de zorlaştırmıştır.'' 
''İTHAL EDİLEN BUĞDAYIN TEK SEBEBİ KALİTEDİR''
Türkiye'nin kurak yıllar haricinde kendine yetecek buğdayı ürettiğine dikkati çeken Kaleli, ''Ancak bu üretime rağmen ithal edilen buğdayın tek sebebi kalitedir. Sanayicimizin, tüccarımızın verimlilik ve rekabet gücüne sahip olma isteği ulusal ve uluslararası düzeyde artarak devam etmektedir. Sanayicimizin kaliteli ürün üreterek rekabet edebilmesi, kaliteli hammaddeyi kısa sürede, istediği özelliklerde ve ne kadar alacağını bilmesi ile mümkün olacaktır'' diye konuştu. 
Sektörün gelişen ve değişen dünya ticaretine entegre olmak için çaba gösterdiğini anımsatan Kaleli, bu kapsamda vadeli işlemler, ürün ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoculuk çalışmalarını önemsediklerini vurguladı. 
Bu sistemlerin sağlıklı işlemesini büyük ölçüde piyasanın istediği özellikte üretim politikalarının şekillendireceğine dikkati çeken Kaleli, TMO'nun son alım baremleri ve politikalarını bu açıdan olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. 
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KALİTE 
Buğdayda kalite dendiği zaman akla 'para' gelmesi gerektiğini dile getiren Kaleli, şöyle devam etti: 
''Çünkü kaliteli buğday iyi para demektir. Piyasanın ihtiyaç duyduğu kaliteli buğday, tüm tarım paydaşlarının kazancını artıracaktır. KTB olarak sosyal sorumluluğumuz gereği bölgemizde kaliteli buğday üretimindeki eksikliklerin giderilmesini ve bu amaçla buğday üreticilerinin eğitimini amaçlayan 'Buğday Yetiştiriciliğinde Kalite' isimli bir proje yürütmektedir. Bu amaçla üniversitemizin değerli hocaları ile çiftçilerimizi biraraya getirmeye devam ediyoruz. Üniversite, çiftçi ve sanayiciyi buluşturarak kaliteli üretim bilincinin oluşturulmasına çalışıyoruz. Borsamıza gelen kalite buğday miktarını yüzde 10'lardan 5 yılda yüzde 50'lere çıkarmayı hedefliyoruz.'' 
Kaleli, KTB tarafından yürütülen eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürdükleri bu projenin Mevlana Kalkınma Ajansı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklendiğini, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Konya Tarım İl Müdürlüğünün de destek verdiğini söyledi. 
'BİLİNÇLİ VE KALİTELİ ÜRETİM'E GEÇİŞTE BİR ÖRNEK'
Bölge halkının gelir düzeyi, yaşam kalitesi ve refah seviyesinin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan projenin başta Konya'da hububat üretimi yapan çiftçiler olmak üzere, buğdayı hammadde olarak kullanan sanayici ve bölge tarımına katkı sağlayacağını ifade eden Kaleli, sözlerini şöyle sürdürdü: 
''Konya'da buğday yetiştiriciliğinde kalite bilinci oluşturularak Avrupa Birliği mevzuatlarında tarımdaki en önemli konu olan 'bilinçli ve kaliteli üretim'e geçişte bir örnek oluşturacaktır. Projemiz ile buğday üreticilerimize gerekli yayım çalışmaları verilerek kaliteli buğday üretmeye teşvik edilmektedir. Artan ve gelişen nüfusu kaliteli ve sağlıklı beslemek için tarımsal ürünlerin verim ve kalitesini artırmamız gerekmektedir. Tarımsal üretimi verimli, kaliteli ve ekonomik kılmak ancak eğitim ile mümkündür. Projemiz ile bilinçlenen çiftçilerimiz kalite ve verimi artırmaya yönelik uygulamaları benimseyecek, daha az ve doğru girdi kullanarak, ürünlerinde en yüksek verimi ve istenen kaliteyi yakalayacaklardır.'' 
Küresel dünyanın ticaret anlayışı gereği altyapıyı daha da güçlendirmek için Türkiye'de ilk defa elektronik satışa geçtiklerini de açıklayan Kaleli, ''Bu altyapı bizlerin ürün ihtisas borsası, lisanslı depoculuk ve vadeli işlemler borsacılığı işlemlerini hızlandırması açısından son derece önemlidir'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri