Budak: Gelecekte Zenginlik ‘fikri Mülkiyet Tapusu’ İle Ölçülecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, geçmişte arsa tapularının bir zenginlik göstergesi olduğunu, gelecekte ise zenginliğin ‘fikri mülkiyet tapusu’...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, geçmişte arsa tapularının bir zenginlik göstergesi olduğunu, gelecekte ise zenginliğin ‘fikri mülkiyet tapusu’ ile ölçüleceğini söyledi.

Türk Patent Enstitüsü, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Sanayi Ve Ticaret Odası’nın işbirliğiyle hazırlanan Hezarfen Teknoloji Ve Tasarım Geliştirme Projesi’nin açılış töreni Hukuk Fakültesi konferans salonunda yapıldı. Toplantıya katılan Çetin Osman Budak, dünyada yapılan patent başvuruları hakkında rakamlarla örnek verdi. Türkiye’nin istenilen konumda olmadığını belirten Budak, geçmişte arsa sahibi olmanın bir zenginlik göstergesi olduğunu söyledi. Gelecekte ise bu durumun değişeceğini belirten Budak, “Gelecekte ise zenginlik ‘fikri mülkiyet zenginliği tapusu’ olacak. Biz fikri mülkiyet tapusuna önem vermezsek 21. yüzyılda yarıştığımız ülkerden çok daha gerilerde kalırız. Bugün Türkiye ekonomisi halan arsa, inşaata, yatırama odaklamış durumda. Son yıllarda bu çok konuşalan konulardan biri. Sanayi geri bırakılmış, geri kalmış durumda. İnşaat ekonomisinden sanayi ekonomisene acilen geçmemiz gerekiyor.” dedi. Budak, yeni bir sanayileşme hamlesinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan da, Akdeniz Üniversitesi’nde başlatılan Hezarfen projesi hakkında bilgi verdi. Projenin ilk olarak Ankara’da başladığını ve farklı bir çok ilde gerçekleştirdiklerini belirten Asan, Antalya’da şuana kadar 40 firmanın projeden yararlanmak için başvuruda bulunduğunu söyledi. Türkiye’de patent başvurlarının yıllık en az 50 bin civarında olduğunu belirten Asan, bu rakamın halan istedikleri düzeyde olmadığını belirtti. Konuşmaların ardından Konuşmanın ardından Antalya’da en çok patent başvurusunda bulunan üç kişiye plaket verildi.

HEZARFEN PROJESİ

Hezarfen projesi Türk Patent Enstitüsü’nün KOBİ’lerde inovasyoncu (yeni ve yapıcı fikirleri, değer oluşturan yaratan çıktılara dönüştürme süreci) kültürün artmasına katkı sağlamak amacıyla başlatılan bir çalışmadır. Projeyle, KOBİ’lere inovasyon projelerinde altyapı desteği sağlamak, insan kaynaklarını inovasyon amacıyla geliştirmek üzere ilk kez OSTİM’de gerçekleştirilmiştir. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri