Bu zammı geri çekin!

Geçtiğimiz günlerde toplu ulaşıma yapılan zamma Konyalı vatandaşların tepkisi çığ gibi büyüyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Zam derhal geri çekilsin” diye konuştu
Konya'da toplu taşıma ücretlerinde yeni düzenlemeye gidildi. Öğrencilerden artık bir seferde 90 kuruş değil, 1.15 kuruş kesilecek. Yani bir öğrenci artık yüzde 28 daha pahalı ücret ödeyecek. 50 liraya abonman yaptıran öğrenci eklenen yüzde 30 zam ile artık 65 liraya abonman yaptırabilecek. Sivillerin ücreti ise 1.30 kuruştan, 1.65 kuruşa yükseldi. İndirimden yararlanmayan bir vatandaş artık 100 liraya abonman yaptıracak. Zam gelmeden önce ise 75 liraya abonman yaptırılıyordu. Sivil abonmanların zam oranı ise yüzde 33. Ulaşıma ortalama yüzde 30 zam yapılması vatandaşların yoğun tepkisini çekmeye devam ediyor. Ulaşıma yapılan zam her kesimden vatandaşı ayağa kaldırdı. Ayrıca Facebook'ta açılan bir sayfa ile birlikte zammın geri çekilmesi talep edildi. Yine dünyaca ünlü imza kampanyası oluşturma sitesi chance.org üzerinden de şimdiye kadar bini aşkın imza toplandı ve toplanmaya da devam ediyor. İmzaların altına sıkıntılarını da yazan vatandaşlar, yapılan zammın maddi anlamda kendilerini sıkıntıya düşüreceğini söyledi. 
 
ASGARİ ÜCRETLİYE BÜYÜK BİR RAKAM
Ahmet Kayabaşı isimli bir vatandaş tepkisini şöyle dile getirdi: “Tam okullar açılacağı vakit yapılan zam asgari ücretli ve iki çocuk okutan bir aile, karta toplamda günde  5,4 lira, ayda 162 lira verecek. Asgari ücretliye büyük bir rakam.”  Furkan Şen  isimli bir öğrenci de, “Ben öğrenciyim ve ailem asgari ücretle geçiniyor. Eskiden 50 lirayı zor buluyorduk şimdi ise  yüzde 30 zam geldi geriye kalanı nasıl tamamlayacağız? Lütfen şu zammı kaldırın” diyerek zammın geri çekilmesini istedi. Kadir Şen isimli bir diğer vatandaş ise, “Türkiye'mizde hayat şartları belli. Özellikle Konya'da çoğu kişi asgari maaş ile aile geçindiriyor. 850 lira maaş alıyor, 350 lira kira ödüyor. Evde sadece iki tane sivil olsa 200 lira bilete yatırırken geri kalanla evini nasıl idare edebilir?” şeklinde zamdan yakındı.
 
ZAMMIN ELLE TUTULUR BİR NEDENİ YOK
Ulaşıma yapılan zammın sağlam bir nedeni olmadığını dile getiren Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, birbirleri ile bir bağlantısı olmayan sektörlerin maliyetinin ulaşımdan kesilmemesi gerektiğini söyledi. Tepkinin sadece sosyal medya ile sınırlı kalınmaması gerektiğini vurgulayan Dinç, “Kesinlikle normal bir artış değil. Doğal bir zam olarak görmek mümkün değil. Zaman içinde 10'ar kuruş küçük zamlar yapılıyordu ve vatandaşlar doğal karşılıyordu. Ancak zamların ardı arkasının kesilmemesinin yanında birden yüzde 30'luk bir zam da eklendi. Mazot fiyatları mı arttı? Elektriğe zam mı geldi? Neden böyle bir zam yapma ihtiyacı hissedildi? Belediye bir kamu kurumudur. Yani kesinlikle kar amacı gütmeyen bir kurum. Doğal olarak da vatandaşa en ucuz yoldan hizmet etmesi birinci amaçtır. Çok sayıda öğrenci var şehrimizde. Dar gelirli vatandaşlarımız var. Zaten toplu ulaşımı kullanan insanlar, arabası olmayan dar gelirli vatandaşlar. Belediye gitmiş başka bir yerde, farklı alanda bir yapmış ve bunun maliyeti toplu ulaşımdan karşılanıyor ise bunu hoş karşılamamız mümkün değil. Öğrencisiniz ve her gün otobüs veya minibüse biniyorsunuz. Zaten öğrenci olan bir insan bir anda 50-60 lirasını ayırıp da abonman yaptırmaz. 3'er 5'er lira yükler devamlı. Abonman yaptırsa bile ayda 65 lira bir öğrenci için az bir rakam değil” diye konuştu.
 
VATANDAŞLARIN TEPKİSİ DİKKATE ALINSIN
Belediye gibi kamu kurumlarının vatandaşların tepkilerini dikkate alması gerektiğini savunan Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye zaten vatandaşların vergileri sayesinde finanse ediliyor. Toparlanan paralardan taraflara pay ayrılıyor. Elektrik faturalarından bile belediyeye para gidiyor. Bu tip kurumlar vatandaşlardan gelen tepkileri dikkate almalıdır. Tepki sadece internet üzerinde kalmasın. Sonuçta belediye başkanları partiler aracılığıyla seçiliyor. Şimdi belediyenin bir kararına tepki verildiği taktirde, bazı kesimler tarafından damga yeniliyor ve olay doğrudan siyasete bağlanıyor. Böyle bir algının oluşmaması lazım. Eğer ki hepimizi ilgilendiren bir sorun varsa hep beraber tepkimizi ortaya koyalım. Herkes hata yapar. Vatandaşlar burada yasal hakları çerçevesinde yönetimi uyarıcı görevini yerine getirebilir.”
 
TOPLU ULAŞIM SORUNU BÜYÜYOR 
Yapılan zam ile birlikte vatandaşlar zammın nedenini merak ediyor. Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren Konya'da toplu ulaşım resmen işkence haline geldi. Özellikle Otogar tramvay durağından sonra tramvay seferi yerine otobüs seferi konulması büyük bir sıkıntıyı de beraberinde getirdi. Zammın, tam da okullar açılmadan hemen önce yapılması ise vatandaşların tepkisini çekiyor. Vatandaşlar, toplu ulaşım hizmetinin bu kadar düşük seviyelerde olmasının yanında bir de üstüne zam yapılmasına tepkili. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşıma yaptığı zam akıllara diğer illerdeki toplu ulaşım fiyatlarını getirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı ulaşım ücretleri ise sivil 1 lira, öğrenci ise 50 kuruş. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ise öğrenci vapur fiyatı bile Konya'nın öğrenci tek binişinden daha ucuz. İzmir'de vapura binen bir öğrenci 1,10 kuruş verirken, Konya'da  tramvaya binmek isteyen bir öğrenci ise 1,15 lira verecek.
 
BERKHAN PARLAK-merhabahaber.com
 

Konya Ulaşım zammına tepkiler çığ gibi haberi

 

Konya'da ulaşıma fahiş zam haberi

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri