Bu Sitelerin Sakinleri 22 Yıldır Topluca Bayramlaşıyor

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde dört sitenin sakinleri 1992 yılından bu yana 48 bayramdır toplu bayramlaşma geleneğini devam ettiriyor.Yenibağlar Mahallesi'ndeki Yenihisar, Çağdaş, Önder ve Anadolu sitelerinde ikamet eden yüzlerce vatandaş,...

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde dört sitenin sakinleri 1992 yılından bu yana 48 bayramdır toplu bayramlaşma geleneğini devam ettiriyor.

Yenibağlar Mahallesi'ndeki Yenihisar, Çağdaş, Önder ve Anadolu sitelerinde ikamet eden yüzlerce vatandaş, Yenihisar Mekan Sitesi bahçesindeki mescit önünde topluca bayramlaşıyor. Namaz sonrası camiden çıkan vatandaşlara site görevlisi Hasan Kibir ve Ergun Tunçbilek tarafından önce gül suyu ve çikolata dağıtılıyor. Ardından vatandaşlar birbirleriyle bayramlaşıp sıraya geçiyor. Bayramlaşmaya çocuklar da katılıyor. Ardından eller dua için topluca semaya kalkıyor.

Vatandaşların yaklaşık 300 metre uzunluğunda oluşturduğu halkanın başına geçen imam Emin Savuran, uzun bir dua yapıyor. Duada, hoşgörü, sevgi, diyalog, fakir, fukaraya ve yetime sahip çıkmanın önemine yer veriliyor. Birlik, beraberlik ve vatanın bütünlüğünün istendiği duada, daha önce sitede ikamet edip, hayatını kaybedenler de anılıyor, onlar için Allah'tan rahmet dileniyor. Yeni doğanlar için de sağlık ve uzun ömür için dua ediliyor. Daha sonra birbirleriyle helalleşen vatandaşlar, evlerine dağılıyor.

Toplu bayramlaşmanın yapıldığı Yenihisar Mekân Sitesi'nin yöneticisi Yaşar San, toplu bayramlaşma törenini sitenin yapıldığı 1992 yılından bu yana tam 48 bayramdır yağmur çamur demeden aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. Yönetici San, sitenin ilk yöneticilerinin başlattığı bu gelenek ile eski bayramları unutmamak, yeniden canlandırmaya çalışmak ve insanlar arasında hoşgörü, sevgi ve saygı ortamı oluşturmak istediklerini belirtti. San, bu konu da başarılı olduklarına inandıklarını ve çünkü her geçen gün diğer mahallelerden camilerine namaza gelerek bayramlaşma törenine katıldığını kaydetti.

Site sakinlerinden ve eski yöneticilerinden Ahmet Katmerler ise 22 yıldır 48 bayramda başta Yenihisar Mekan sitesi olmak üzere çevre site ve mahallelinin burada toplanarak birbirleriyle topluca bayramlaştığını dile getirdi. "Bayram namazı sonrasında acil durumlar haricinde herkes sitemizin içindeki cami önünde toplanır." diyen Katmerler, bayramlaşma geleneğini şöyle anlattı: "Hatta mahallemizden ayrılıp kentin başka yerine yerleşen arkadaşlarımızda, bu güzelliklerden kopmamak için namazını burada kılar ve bizlerle bayramlaşır. Bu sayede mahallemizde güzel arkadaşlıklar, dostluklar oluştu. Bu durum, sadece dışarıda erkeklerin arasında değil, hanımlarımız arasındaki ilişkilerde de önemli rol oynadı. Aileler arasındaki ziyaretler arttı, yardımlaşmalar çoğaldı."

Uzun yıllar sitede görev yapan Hasan Kibir de daha önce farklı binalarda ve sitelerde görev yaptığını belirterek, "Büyük şehirlerde yaşayan insanlar komşularını zor görüyor ve tanıyor. Bu mahallede ise bunun tam tersi yapılıyor. Bu şekilde senede en az iki kez mahalleli olarak birbirini görüyor, hal hatır soruyor, kısa süreli de olsa kaynaşma imkânı buluyor. Bayramların bu şekilde güzel yaşanması lazım." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri