Konya'da nefes darlığı rahatsızlığı bulunan yolda yürümekte ve merdiven çıkmakta zorlanan, soluk alıp vermede güçlük çeken 71 yaşındaki Bahriye Ceylan'ın fazla olan damarı operasyonla tıkandı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1 kız çocuğu ve 3 torunu bulunan Bahriye Ceylan (71), nefes darlığı şikayetiyle Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu.
Yapılan tetkiklerde doktorlar hastanın şikayetinin nedenini bulabilmek için yaşlı kadına koroner anjiyografi uyguladı ve hastanın arka koroner damarının hiç olmaması gereken çok büyük bir fistülle akciğer damarına bağlandığını gördü. Hastanın nefes darlığının sebebinin bu olduğunu düşünen doktorlar, yaşlı kadının bu fazla damarını tıkamaya karar verdi.
SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Behlül Altunkeser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doç. Dr. Nazif Aygül ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Avcı ile birlikte yaklaşık 1.5 saat süren kapalı bir müdahale ile hastanın damarını tıkamayı başardıklarını söyledi.
-Konya'da ilk defa uygulandı-
Operasyonun başarılı bir şekilde geçtiğini anlatan Prof. Dr. Altunkeser, ''Çok nadir olan bu fistüllerin tedavisi her merkezde yapılmamaktadır. Konya'da bu tedavi ilk defa uygulanmıştır. Türkiye ve dünyada da vaka azlığı sebebiyle sayılı merkezlerde yapılmaktadır. Yapılan tedavi büyük bir damarın tıkanma işlemi, tıptaki adıyla coil embolizasyon müdahalesidir. Görüldüğü gibi biz kardiyologlar her zaman tıkalı damarları açmıyoruz, bu hastada olduğu gibi açık bir damarı tıkamak zorunda kalabiliyoruz'' diye konuştu.
Bu rahatsızlıkların iki tür tedavisinin olduğunu aktaran Prof. Dr. Altunkeser, birincisinin açık cerrahi ile kalbin açılarak bu damarın iptal edilerek bağlanması şeklinde ikincisi de hastanın kasığından ilerletilen kataterler ve koroner damarlara kullanılan klavuz teller aracılığıyla damarın tıkanabileceğini vurguladı.
-Ameliyattan bir gün sonra taburcu edildi-
Hastanın yaşı itibariyle cerrahi ameliyatı uygun görmediklerini ve kapalı metod uygulayarak koroner damarlara yerleştirdikleri sistemlerle tamamen iptal ettiklerini ve bağlantıyı kopardıklarını dile getiren Prof. Dr. Altunkeser, hastayla sohbet ederek yaptıkları kapalı operasyon sayesinde yaşlı kadının bir sonraki gün taburcu edildiğini sözlerine ekledi.
Ceylan ise rahatsızlığından dolayı şikayetlerinin geçtiğini, şifa bulduğu için doktorlara teşekkür ederek, en çok torunlarıyla rahat bir şekilde vakit geçirebildiğine sevindiğini kaydetti.
Yaşlı kadının yeğeni Oral Güner (42) de doğuştan fazla damarı olan halası Ceylan'ı hastaneye getirdiklerinde bu durumu öğrendiklerini, ''Bazı insanlar, kalp damarları açılsın diye hastanede uzun süre yatarlar ve ameliyat olurlar, bizim hastamızın ise fazla damarı tıkanıyor. Çok şükür hastamız sağlığına kavuştu'' dedi.