Türkiye 31 Mart'ta yerel seçimlere girecek, ancak henüz çarşı-pazar, sokakta seçim heyecanı yok. Vatandaşın derdi seçimden çok ekonomik sıkıntılar... Şimdilik ülke sathında seçimlerle alakalı herhangi bir hareketliliğin olmadığı görünüyor. Seçimlerin yerelde olmasına rağmen Ak Parti ve Cumhur İttifakı'nın yine halkı kutuplaştırıcı, İstanbul ve Ankara'yı geri almak için toplumun olabildiğine gerileceğinin emarelerini görüyoruz, lakin Ak Parti'nin bu seçim işi oldukça zor. Dimyata giderken evdeki bulgurdan olacak gibi...
Bu seçimlerde birtakım sürprizler olacağa benziyor. Seçimlere halkın derdi ile dertlenen adaylar bir adım önde girecek.
Ak Parti bu seçime genel seçim havası vermeye çalışsa da bu sefer işe yaramadığı kesin. Geçen seçim biraz da mecburiyetten Cumhur İttifakını destekledi seçmen. Ak Parti Devlet desteğiyle girmesiyle haddizatında 1-0 önde başlamıştı seçim çalışmalarına. Parlamenter sistemin kaldırılması, partili cumhurbaşkanı avantajıyla CB. Sn. Erdoğan montaj videoyu miting meydanlarında paylaştı, TV'lerde ''gençler iyi iş çıkarmış'' diyerek bu duruma çift dikiş attı(!)
Ak Parti açısından bu seçim belki de en kritik en zor seçim olmakla birlikte hezimete uğrayabilir. Ekonominin günbegün kötüye gitmesi, emeklilerin maaş beklentilerinin karşılanmaması, Filistin/Gazze konusunda AK Parti'nin herhangi bir adım atmamasının yanında, üstüne birde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun her gün Türkiye’den İsrail’e günde 8 geminin gittiğini itiraf etmesi ve gemilerin İsrail'e yiyecek, demir-çelik, silah malzemeleri taşıdığının ortaya çıkmasıyla seçim sonuçlarına etki edeceği aşikar. Gazze'de şu ana kadar katledilen insan sayısı 27 bini geçti. 10 binden fazla çocuk-bebek katledilirken Ak Parti'nin buna engel olacak bir girişimi( İncirlik, Kürecik üslerini kapatmak, Büyükelçiliği geri çekmek, ticari ilişkilere son vermek, yapılan anlaşmaları iptal etmek, Manavgat Suyunu kesmek, İsrail'in Filistin'den gasp ettiği gazın Avrupa'ya gidişine destek olmamak gibi gibi), yaptırımlar yapılmadı. Sadece kınayarak, miting yaparak veya sembolik yardımlar hariç, söyler misiniz Ak Parti İsrail'i durduracak ne yaptı? Hani önceki seçimlerde meydanlarda yüksek sesle ''Ak Parti düşerse Gazze düşer'' diye defalarca tekrar etmişlerdi, Ak Parti düşmedi, galibiyetle çıktı, peki Gazze bugün ne halde?..
Mazlum halk katlediliyor! Ak Partili seçmen bu seçimde bunca vebali onaylayacak mı dersiniz?
Bununla birlikte deprem bölgesinde yaraların sarılamaması, ahlaki-manevi tahribat, terör, sağlık sistemindeki aksaklıklar, rant, adam kayırma ve benzer nedenlerden dolayı seçmen bu seçim ''çantada keklik'' değil.
Saadet Partisi açısından bu seçim daha rahat geçmekte. Gelecek Partisi ile bazı yerlerde ortak aday çıkarması ve ortak hareket etmesi halk tarafından olumlu olarak karşılanmakta . Ak Parti'nin yıpranması, Saadet Partisi söylemlerinden taviz vermemesi halka güven vermekte. Seçmen sahada Saadet Partisi'ne teveccüh göstermekte. Saadet Partisi devletten bu seçimde de yardım alamamasına rağmen mütevazı bütçesiyle güzel bir seçim kampanyası yürüteceğe benziyor. Büyükşehirlerde güçlü adaylar çıkarması ve adayların çoğunun teşkilat içinden olması nedeniyle sahada tanınır olmaları, sevilen, sayılan adaylar olması Saadet'in işini kolaylaştırıyor.
CHP bu seçim halkın değerleri noktasında dikkatli olursa 2019 seçimlerindeki başarıyı yakalayabilir.
MHP genel seçimlerde etnik kimlikler üstünden kampanyası yapınca oy oranını yükseltmişti. Lakin bu seçimler yerel olduğu için seçmen farklı yaklaşıyor, tabii adaylar da önemli. Vatan, millet, beka edebiyatı bu seçim MHP'ye ne kadar oy kazandıracak göreceğiz.
İYİ Parti Millet İttifakı'nı bozup 6'lı masayı devirince seçmen nazarında büyük hayal kırıklığı oldu. Seçmenin buna tepkisini 31 Mart'ta öğrenmiş olacağız.
Deva Partisi şu ana kadar hem medyada hem de sahada görünmüyor. İlerleyen günlerde bir hareketlilik olur mu? Zaman gösterecek. Demokrat Parti, Hüdapar, BBP vd. Partiler önceki seçimlerden faklı bir seçim kampanyası yapmış gibi durmuyorlar.
YRP'de bir hareketlilik varmış gibi görünse de siyasi otoritelerin seçime yakın bazı yerlerde YRP'li adayların Ak Parti lehine çekileceğini, çekilmedikleri halde Ak Parti'nin YRP'ye gidebilecek oyları YRP hakkında birtakım iddialar öne sürüp, bloke edeceği gibi iddiaları var. Bloke durumda da(?)
YRP de Saadet Partisini böldü ve AKP ile aynı yolu izliyor aynı taktiği uyguluyor. Ancak ''Tarihte hiç bir şey aynısı ile yaşanmaz'' Nasıl ki, Sn. Erdoğan nasıl ''Asla bir bölen olmayacağım'' demişse Fatih Erbakan da, Erbakan Vakfını kurunca ''Partileşecek misiniz?'' sorusuna ''Partileşmeyeceğiz'' demiş, mayıs seçimlerinde ''20 yıllık günaha ortak olmayacağız'', ''Batan gemiye binmeyeceğiz'' demişti. Partileştiler ve batan gamiye bindiler. Bu durumda güven veriyor mu?
Seçim süreci nasıl şekillenecek, dananın koyruğu nerede, nasıl kopacak? Göreceğiz!
Dua ile...