Bu mevsimde böcek ısırıklarına dikkat

Havaların ısınmasıyla birlikte görülme sıklığı artan böcek sokmaları, özellikle yeşil alanlarda vakit geçiren kişiler için keyif kaçırıcı, bazen de yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilmekte
Böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyonun kişiden kişiye ve böcek türüne göre değişiklik gösterebileceğini belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Uzman Doktor Evren Ersoy, böcek sokmalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 
Evren Ersoy, böcek sokmalarının bazen kötü sonuçlar doğurabildiğini, kişinin cildinin aşırı duyarlı olması ve alerjik reaksiyonlara açık olması gibi durumlarda karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, dilde şişme görülebildiğini belirterek, “Bu belirtiler ciddi alerjik reaksiyon bulgularıdır ve birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Bu belirtilerden görüldüğü takdirde hemen bir sağlık kurumuna başvurulması tavsiye edilir. Böcek sokmalarından sonra görülebilecek bir diğer kötü sonuç ise böceklerin hastalık bulaştırmasıdır. Bazı böcekler tükürükleri ile bazı hastalıkları taşıyabilir ve bunları insana enjekte edebilirler” dedi.
Akrep sokmasında, akrebin soktuğu yerde şişlik ve kızarıklık oluşacağını, beraberinde şiddetli bir ağrı da hissedildiğini ifade eden Ersoy, “Zehrin kana karışmasında sonra bulantı, kusma, kramp girmesi, solunum yetmezliği gibi çeşitli belirtiler baş gösterebilir. Bu gibi durumlarda; akrebin soktuğu yerin biraz altından sıkıca bağlamalıdır. Bu ilkyardım uygulamalarından sonra hasta en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir. Yakında bir sağlık kurumu bulunmuyorsa, telefonla tıbbi danışma alınmalıdır. Arı sokmalarındaki en tehlikeli noktalar da, ağız içinin ya da dilin buna maruz kalmasıdır. Bu gibi durumlarda ağız tuzlu su ile çalkalanmalıdır. Hasta takip edilerek, şişme durumu oluşursa acilen bir sağlık kurumuna götürülmelidir” diye konuştu.
Uzman Doktor Evren Ersoy, böcek sokmalarına karşı kırsal alanda dolaşırken uzun kollu tişört tercih etmek ve pantolon giymenin basit ve etkili bir yöntem olduğunu dile getirdi. Özellikle çalıların arasından geçerken bacakların korunması için pantolonun paçasının ayakkabının veya çorabın içine sokulması gerektiğini anlatan Ersoy, “Ayrıca açık renk kıyafetler giymek de kişinin üzerine bir şey yapıştığında görülebilmesi için önemlidir. Yine böcekleri çekebilecek şekerli yiyecekler, parlak giysiler ve parfüm kaçınılmalıdır. Kırsal alandan gelince tüm vücudun kontrol edilmesi de önemlidir” şeklinde konuştu.
İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri