Bu Mahallede Herkes Patlıcan İşi Yapıyor

Aydın’ın Nazilli ilçesi Yıldıztepe Mahallesi'nde bu günlerde patlıcan seferberliği başlamış durumda.

Aydın’ın Nazilli ilçesi Yıldıztepe Mahallesi'nde bu günlerde patlıcan seferberliği başlamış durumda. Mahallenin çocukları, kadınları ve erkekleri patlıcan işiyle meşgul oluyor. Dolmalık patlıcanların içini çıkarıp kurutan mahalleli, ürünü yurt dışı ve iç piyasada değerlendiriyor.

Bir firmanın öncülüğünde yapılan patlıcan kurutma işinden aileler yaptıkları işe göre kazanç elde ediyor. Mahallenin erkekleri de kahvehaneye gitmek yerine, çocukları ve eşleriyle birlikte patlıcan kurutma işi yapıyor. Yıldıztepe Mahallesi'nin hava sirkülasyonu patlıcanların kuruması için en uygun yer olduğu için kurutma işlemi için burası tercih ediliyor.

Mahalleye sabah kamyonetle gelen patlıcanlar, ailelere çuvallarla bölüştürülüyor. Aileler de bu patlıcanların içini oyarak kurutmak için hazırlıyor. Önce, kesilen patlıcanların sapı ayıklanıyor, içi çıkarılıp ipe diziliyor. Daha sonra nikotininin alınması için bir saat suda bekletiliyor. Daha sonra da kuruması için mahalledeki askılıklarda veya evlerin çatılarında kurutulmaya bırakılıyor. Ardından, kuruyan patlıcanlar firmaya teslim ediliyor.

Patlıcan işini yapan firmanın yetkilisi Abdullah Karaefe, Nazilli Yıldıztepe Mahallesi'nin havasının, patlıcan kurutmak için en uygun yer olduğu için burayı tercih ettiklerini belirterek, “Bu ürünler mahallemize kendi çevremizde olan çiftçilerimizden günlük otuz ile kırk ton yaş ürün gelerek kuru şekilde sergilerimize aktarılmaktadır. Üç ay boyunca bu üretimimiz devam etmektedir. Tamamen doğal ve güneşte kuruyan bir ürünümüz. Bu ürünlerin de yaklaşık yüzde elli imalatımızı yurt dışına, Avrupa ülkelerine, Amerika’ya, Avustralya’ya bu tür ülkelere ihracatını yapmaktayız. Ürünlerimizin geri kalan yüzde ellisini de iç piyasada aktarlar aracılığıyla ve bazı İstanbul bölgesinde özellikle marketlerde ürünlerimiz bulunmaktadır. Şu anda patlıcan sezonumuz bir ay kaldı. Yedinci ayda başlayıp dokuzuncu ayın sonlarına kadar imalatımız devam ediyor. Meblağ olarak tonaj verdiğimizde yani yaş olarak bu mahallede 3 bin ton yaş ürünün kuru hale dönüştürülmesi sağlanıyor.” dedi.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri