Bu kış vatandaş için zor geçecek!

Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 20 zam geldi. Konutlarda kullanılan doğal gaza ise yüzde 20 zam geldi. Doğal gaza son 6 ayda yüzde 85 zam yapıldı. Yapılan son zamlar hem sanayicinin hem de vatandaşın belini bü

Elektrikte eylül tarifesi belli oldu. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 20 zam geldi. Haziran ayında ise konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 30, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 16, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 10 artış yapılmıştı.

DOĞAL GAZA SON 6 AYDA YÜZDE 85 ZAM YAPILDI

Evlerde kullanılan doğalgazın fiyatı son olarak geçtiğimiz haziran ayında yüzde 30 zamlanmıştı. Böylece doğal gaza son 6 ayda yüzde 85 zam yapılmış oldu. Doğal gaza nisan ayında yüzde 35, haziran ayında yüzde 30 zam yapılmıştı. Doğalgaza ve elektriğe gelen fahiş zamlar sanayicilerin yanı sıra vatandaşın da bütçesini de zorlayacak. Özellikle kış aylarında vatandaşların faturası kabarık gelecek

KÜRESEL ENERJİ KRİZİ VURGUSU

Doğalgazın ardından bir zam da elektriğe geldi. Konutlarda kullanılan elektriğe eylül ayından itibaren yüzde 20 zam yapıldığı duyuruldu. EPDK tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Pandeminin etkilerinin küresel ekonomilerde etkisini sürdürdüğü bir dönemde başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya enerji piyasaları için ağır sonuçları beraberinde getirmiştir. ‘Küresel enerji krizi’ olarak da yorumlanan bu süreçte neredeyse bütün ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşanmış bu durum ülkemizdeki enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilemiştir.

1 EYLÜL'DEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Özellikle son aylarda küresel piyasalardaki enerji hammadde fiyatlarındaki artışların belirli seviyeleri geçmesi sebebi ile nihai elektrik tarifelerinde mesken ve tarımsal faaliyetler abone grupları için yüzde 20, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler grubu için yüzde 30, sanayi abone grubu için yüzde 50 oranında artış yapılmıştır. Bu artışla beraber 100 kWh elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 173,46 TL olmuştur. Yeni tarifeler 1 Eylül 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir.”

VATANDAŞI ENFLASYONA EZDİRMEMEK GEREKİYOR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, son zamların vatandaşın bütçesini çok zorlayacağını dile getirdi. Dünya genelinde yaşanan enerji krizinin piyasayı olumsuz etkilediğini ve bu yüzden zamların da kaçınılmaz hale geldiğini dile getiren Dinç, "Yıllardır mesleki olarak sektörün içerisindeyim. Elektriğin bir kısmı doğal gazdan üretiliyor. Bir kısmı da fosil kaynaklardan üretiliyor. Doların artması ve enerji krizi yüzünden elektrik maliyetlerini de artırdı.

Tüketim olarak da Türkiye'de artış var. Türkiye'de yüzde 7 bir büyüme yaşandı. Elektriğe yönelik talep arttı. Bir maliyet unsuru var. Burada tüketicinin de vatandaşın korunması da gerekiyor. Vatandaşın bu yükün altında ezilmemesi gerekiyor. Vatandaşın gelirini artıracak çalışmalar yapılmalı. Herkesin kendi yükünü taşıyacak bir sistem kurulmalı. Sanayici bu maliyeti malının üzerine ekleyip geçiyor. Burada ezilen vatandaş tüketici oluyor" dedi.

ASGARİ ÜCRET OTOMATİK OLARAK GÜNCELLENMELİ

Doğal gaz ve elektriğe en son zammın geçen haziran ayında geldiğini ve son zammın vatandaşı daha da zorlayacağına dikkat çeken Dinç, şunları söyledi: "Yılbaşını beklemeden asgari ücrette iyileştirilmesi yapılması gerekiyor. Hatta eşel mobil sistemi gibi bir sistemle asgari ücretin de otomatik olarak asgari ücret güncellenmesi lazım. Konut tarafındaki zamların bir süre ertelenmesi daha sağlıklı bir karar olacaktır. Veya asgari ücretten alınan vergi düşürülmeli. Vatandaş enflasyona ezdirilmemeli. Hükümet buna müsade etmemeli. Seçim dönemi de yaklaşıyor. Hükümetin mutlaka bir adım atacağına inanıyorum. Asgari ücretin 5 bin 500-6 bin olması bir şey ifade etmiyor. 15-20 bin TL maaş alan insanlar bile artık geçinmekte zorlanıyor. Hükümetin vatandaşı enflasyona ezdirmemesi gerekiyor."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri