Bu kış daha da soğuk geçecek!

Dr. İbrahim Büyükeken

Türkiye 1 Eylül’de elektrik ve doğalgaz kullanımında yeni zamlarla tanıştı…Beklenen bir zamdı ama bu kadarını da kimse beklemiyordu. Zamların oranı vatandaşı da sanayiciyi de kara kara düşündürüyor…

**

Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektrik ve doğal gaza ise yüzde 20 zam geldi. Nisan ayından bu yana  doğal gaza yüzde 85 zam geldi..

**

Yıl başından bu yana konutlar için doğalgaz fiyatları yüzde 174, küçük sanayi için yüzde 277, büyük ölçekli sanayi için yüzde 379 arttı…2022 ülkemizde adeta bir zam yılı oldu…

**

EPDK zamların nedenini dünya genelinde yaşanan küresel enerji krizi olarak açıkladı. Aşağı yukarı yıllardır aynı gerekçeler vardı. Döviz kurlarında önlemeyen artış da cabası oldu…

ZAMKOLİK BİR MİLLET HALİNE GELDİK!

Vatandaş şimdiden kışı aylarını düşünmeye başladı. Bu zamlardan en çok etkilenecek kitle yine sıradan insanlar olacak... Kombiyi mi kısacak, elektriği mi kesecek, karanlıkta mı oturacak? Vatandaş çaresiz durumda…

**

Sanayici için de durum aşağı yukarı böyle… Sanayici en azından ürettiği ürünlerin fiyatını artırarak, zararının bir kısmını böyle karşılayabilecek...Ama yine de sanayici de bu süreçte sıkıntılar yaşayacak…

**

Hem vatandaşlarımız hem sanayicilerimiz zam konusunda bağışıklık kazanmış. Sinir sistemleri her zammın ardından daha da güçlenmiş…Zam kültürü bu toplumda alışkanlık haline gelmiş….

**

Zamların sonu gelmiyor ama kimseden bir ses yok. Sosyal medyada bile artık zamları eleştirenlerin ve tepki gösterenlerin sayısı her geçen gün azalıyor…Zamkolik bir millet olmuşuz resmen…

**

Milletçe ya “Estonya Feribotu Sendromu yaşıyoruz ya da yaklaşan seçimleri bekliyoruz…

Bu zamlar Avrupa ülkelerinde yaşansa insanlar çok ciddi tepki gösterirdi. Bizim memlekette ‘çıt’ yok…

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ZAMLARA SESSİZ!

Türkiye’de sektör temsilcileri bile zamlara tepki gösteremiyor. Her konuda açıklama yapan iş dünyası temsilcileri, meslek kuruluşları son gelen zamlarla ilgili bir cümle açıklama yapmaktan kaçındı…Daha öncekilerde de sessiz kaldılar…

**

Sadece Denizli Ticaret Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Kral çıplak” diyerek, zamların enflasyonu daha da artıracağını, bu zamların oranın düşürülmesi gerektiğini söyledi…

**

Müjdat Keçeci, “Senelerden beri ilk defa böyle bir doğalgaz ve elektrik zammı gördük. Biz bu zamları yansıtmazsak batarız. Türk sanayisi batar. Kral çıplak. Bunun altından kalkamayız… Devlet sanayiyi süsbanse etmeli” dedi…

**

Konya’da iş dünyası tarafından kurulan çok sayıda meslek kuruluşları var. Meslek odaları ve onların başkanları var. Hiçbirinden bu zamların neden olacağı olumsuzluklarla ilgili bir açıklama gelmedi…

ASGARİ ÜCRETLİ NASIL GEÇİNECEK?

Korku iklimi sadece gazetecileri, akademisyenleri veya sıradan insanları etkilemiyor. Para babaları, sanayiciler hatta muhalefet bile bile bir şey demeye çekinir hale geldi…İnsanlar kendi haklarını savunamaz hale geldi…

**

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından vatandaşları kapkara bir kış bekliyor. Bu kış önceki kışlara göre daha soğuk olacak. Kombiyi sonuna kadar kısmak da çare olmayacak…

**

Bir ailenin aynı odada kalması veya battaniyelere sarılıp oturması da vatandaş için çare olmayacak. Doğal gaz ve elektrik faturası en aşağı 1500-2000 TL arası olacak…

**

Asgari ücretle geçinen bir insan bu faturayı nasıl ödeyecek. Neredeyse maaşının üçte biri faturalara gidecek. En aşağı 3 bin TL de kira ödese. Bu insanlar ne yiyip ne içecek?..

**

Hükümet bu süreçte vatandaşını korumak zorunda. Sen vatandaşını enflasyona ezdirirsen, yokluğa ve yoksulluğa mahkum edersen, vatandaş da “sandık”ta çok ağır bir cevap verebilir…

**

Dünyada bir enerji krizinin yaşandığı doğru Bunu inkar edemeyiz. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş sadece enerji değil gıda krizini de beraberinde getirdi…Hükümetin yaklaşan daha büyük krize şimdiden önlem alması gerekiyor…

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.