Bu fiyatın altındakiler 'antepli' değil bezelyeli

Ramazan ayında tatlı tüketiminin artması nedeniyle özellikle "merdivenaltı" diye tabir edilen işletmelerde hileli baklava üretiliyor. Öğütülmüş bezelye ve boya katılan yer fıstığı, Antep fıstıklı baklava diye satılıyor.

Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, Ramazan ayında normal ayların üç katı tatlı tüketildiğini, bunların başında da baklavanın geldiğini söyledi.

Özellikle merdivenaltı diye tabir edilen yerlerdeki baklava yapımında bir çok hilenin yaşandığını belirten Kağnıcıoğlu, sağlıksız ürün yememek için vatandaşların sokakta yada dışarıda satılanlara itibar etmemesi gerektiğini ifade etti.

- Antep fıstığının kilosu 100 lira

Baklavanın hammaddeleri arasında yer alan Antep fıstığı ve ceviz fiyatında büyük artış olduğunu dile getiren Kağnıcıoğlu, "Son dönemde fıstık, ceviz ve diğer hammaddelere gelen zamlar üreticileri perişan etti. Daha önce kilosu yaklaşık 45 lira olan Antep fıstığı şu anda 90-100 lira. Ancak, biz ürünlerimize o kadar yüksek zam yapamadık. Fıstıklı baklavayı yakın zamana kadar 45 liraya satarken, şimdi 60 liradan veriyoruz. Cevizde de aynı şey var. Kuruyemişin her çeşidinde fiyat artışları da var" dedi.

- "Baklavaya boyalı leblebi de katıyorlar"

Piyasada 20 liraya Antep fıstıklı baklava satıldığına işaret eden Kağnıcıoğlu, normal şartlarda bu fiyatın mümkün olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bezelyeyi öğütüp baklavaya katıp Antep fıstıklı tatlı diye satıyorlar. Normalde Antep fıstıklı baklavanın fiyatı 60 liranın altında olmaz. Ama, merdivenaltında öğütülmüş bezelye veya yer fıstığına boya katılarak baklavalarda kullanılıyor. Bunu da 20 liradan satıyorlar. Bu fiyata hiçbir yerden hakiki fıstıklı baklava yiyemezsiniz. Bazen de baklavaya boyalı leblebi tozu atıyorlar."

Kağnıcıoğlu, oda olarak üyelerinin iş yerlerini bu konuda denetlediklerine işaret ederek, "gıda terörü" uygulayan merdivenaltı işletmelerden alışveriş yapılmaması gerektiğini vurguladı.

İlgili kurumların da Ramazan ayında denetimlerini sıklaştırması gerektiğini belirten Kağnıcıoğlu, "Gerçek ürün çıktığında cam gibi olur. Baktığınız zaman gözünden anlarsınız. Vatandaşlarımız sokaklarda açık olan yerlerden tatlı alarak sağlıkları ile oynamasınlar. Tatlıyı baklavacıdan ya da pastanelerden alsınlar. Vatandaşlarımız gıda terörünün kaynağı yerlerden alışveriş yapmasınlar. Merdivenaltı diye tabir edilen yerlerden ucuz tatlı yemesinler. Zararlarını kendilerini görürler" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri