Bu akşam ilk teravihi kılıp ilk sahura kalkacağız

On bir ayın sultanı Ramazan’ın ilk teravih namazını bu akşam eda edeceğiz.

Ramazan ayının geldiği ayın sultan olarak adlandırılmasının en önemli sebepleri diğer zamanlarda fırsat bulamadığımız bir çok şey için imkanların sağlanması anlamına da geliyor. Bunlardan bazıları akraba ziyaretleri, teravih namazı için tarihi camilerde bulunmak ve hatta yıl içerisinde belkide yaşam koşulları sebebiyle aynı sofrada çoğu kez aynı anda bulunamayan aile bireylerinin oruç açmak için aynı sofrada buluşmasına imkan sağlayan dini ibadetimizdir. Ramazan ayının başlamasına az bir zaman kaldı. Miladi yıla göre Kameri (Hicri) yılın 11 gün eksiden ya da bir başka deyişle geriden başlaması nedeniyle her yıl başlangıç tarihi değişmektedir. Ramazan Ayı Dini ve manevi havası yüksek olan üç ayların ikincisi olan Şaban ayından sonra 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı başladı ve manevi atmosfer tavan yaptı. Müslüman aleminin oruç ibadetini yerine getirdikleri Ramazan ayı yüz binlerce Müslüman tarafından heyecanla beklenmişti. Bu durum aynı zamanda yılın her döneminde oruç tutulmasına da vesile olmaktadır. Özellikle son 10 yıldır yaz mevsimine yakın dönemlere rastlamış olan oruç ayı yavaş yavaş ilkbahar mevsimine doğru gelmektedir. Her sağlığı elveren müslüman'ın yerine getirmesi farz olan oruç ibadeti yılda 1 ay yerine getirilir. Müslümanlığın beş şartından biri olan oruç gün ağarmaya başladığı andan, akşam ezanının okunduğu güneş batışına kadar, hiç bir şey yememek, İçmemek, her türlü kötülükten sakınmak ile yerine getirilen ibadettir. Ramazan ayı başladı. Bir ay sürecek ve Müslümanların kendilerini yenileme ayı olan Ramazan ayı bu yıl mayıs ayı ortasında başladı. Yaz mevsiminin sıcak günlerinden daha serin günlerine doğru hicri takvim farkı nedeniyle bir kayma söz konusu olmaktadır. Yine de uzun sayılabilecek bir oruç tutma süresi ile oruç tutuluyor. Oruç başlamadan önce teravih namazı başlar ve ramazanın son akşamı da teravih namazı kılınmaz. İlk gece sahura kalkılır ve 30 gece boyunca bu devam eder. 

Ramazan ayı başlangıç tarihi, ilk iftar, ilk teravih ve ilk sahur tarihleri 2020 Dini takvimine göre Ramazan ayı 24 Nisan 2020 tarihinde başladı. İlk teravih namazı da 23 Nisan 2020 akşamı kılındı.  Fakat Türkiye'yi etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) nedeniyle Teravih Namazı bu yıl evlerde kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında, ramazanda kılınacak teravih namazlarına ilişkin, "Camilerde cemaatle namaza verilen ara, ramazan ayında da dahil olmak üzere salgın tehlikesine karşı alınan tedbirler devam ettiği müddetçe uygulanacak." ifadesini kullanmıştı

Koronavirüs ile mücadele sürecinde ailelerin evlerini mescide dönüştürmesi çağrısında bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Camilerde cemaatle namaza verilen ara ramazan ayında da dahil olmak üzere salgın tehlikesine karşı alınan tedbirler devam ettiği müddetçe uygulanacak. Bu süreçte evlerimizi mescit haline getirelim. İbadetlerimize riayet edelim. Evlerimizde eşimiz ve çocuklarımızla teravihlerimizi kılalım. Evde yaşayanlar içerisinden bir karantina yoksa namazlarımızı cemaatle kılalım." demişti. Üç gün sürecek Ramazan Bayramı'nın ilk günü 24 Mayıs 2020 Pazar gününe denk gelecek.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri