Bu acı bir ömür değil bin ömür devam eder

Cansuyu Arama Kurtarma Ekibi Konya Sorumlusu Yusuf Özcan, “Deprem bölgesinde bulunan insanlar umut, sevinç, bekleyiş biriktirdiği kadar acı da biriktirdi. Burada biriken acı bir ömür değil bin ömür yeter” dedi

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve 11 ilde etkili olan deprem sonrası Cansuyu Arama Kurtarma Ekibi Konya Sorumlusu Yusuf Özcan ve Cansuyu Arama Kurtarma Konya Planlama Sorumlusu Ömer Faruk Işık, Hatay’da arama kurtarma çalışmalarında bulundular. Özcan ve Işık Hatay’da yaşadıklarını ve hissettiklerini Merhaba Gazetesi’ne anlattı. Cansuyu Arama Kurtarma Konya Planlama Sorumlusu Ömer Faruk Işık “Tüm vatandaşlarımız arama kurtarma çalışmaları hakkında bilinçli olması bu konu üzerinde eğitim almalı” diye konuştu 

DEPREM OLUR OLMAZ HAREKETE GEÇTİK 

Deprem olduğu anda kendisine bağlı arama kurtarma ekibini harekete geçirdiğini belirten Özcan, “Deprem meydana geldiğinde ben Konya’da ayakta idim uyumuyordum. O gece  Konya’da  depremi hissettik. Telefonumda AFAD’ın uygulaması vardı. Uygulamadan depremin şiddeti ve derinliğini gördüm. Bu verileri gördüğüm zaman birçok bina yıkılmıştır dedim. 7.6 büyüklüğünde bir deprem ne yazık ki ülkemizin pek çok ilinde birçok evi yıkacak güçte. Kötü inşaat, kötü müteahhit, kötü mühendis yüzünden 7’nin üzerinden bir depremin yıkıcı şiddeti fazla oluyor. O gece saat 04:30 05:00 gibi arama kurtarma da gönüllü olan arkadaşlarımızla ortak bir grubumuz vardı. Oradan toplu bir arama yaptım ve arkadaşlara büyük bir depremin olduğu bilgisini verdim. ekip arkadaşlarımız ile AFAD’ın toplanma yerlerinde buluşmak üzere karar kıldık. Bir yere gitmemiz gerekiyordu insanlara yardım etmeliyiz diye düşündük” diye konuştu.

İLK OLARAK BELEN’DE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK 

AFAD koordinasyon merkezi tarafından Hatay’ a yönlendirildiklerini burada da Belen’de çalışmaya başladıklarını belirten Cansuyu Arama Kurtarma Konya Planlama Sorumlusu Ömer Faruk Işık , “Cansuyu Arama Kurtarma ekibi olarak 25 kişilik arama kurtarma ekibimizden 16 kişi  ile koordine olduk. AFAD koordinasyon merkezinde saat 08:00 gibi deprem bölgesine doğru yola çıktık. İlk olarak Kahramanmaraş’a en yakın bölge olan Kilis’e doğru yola çıktık. Deprem birçok ilde meydana geldiği için hangi ilde daha fazla yıkım meydana geldiği hakkında çok fazla bir bilgi yoktu. Yolda AFAD tarafından Hatay’a doğru geçmemiz istendi.  Ekip arkadaşlarımızla bize görev yeri olarak Hatay Belen belirlendi. Biz 8 kişilik bir ekiple Hatay Belen’de çalışmalara başladık. Biz Belen’e geldiğimizde AFAD’tan bir aramla kurtarma ekibi vardı onlar ile birlikte çalışmalara başladık. Daha sonra öğleye doğru diğer 8 kişilik ekibimiz yola çıktı” ifadelerini kullandı. 

RÜYALARIMIZ DA BİLE ARAMA KURTARMA YAPIYORDUK 

Afet bölgesinde yatıp kalkmaya başladıktan sonra rüyalarda bile arama kurtarma yapar hale geldiklerini dile getiren Özcan, şunları anlattı: “İlk olarak Bölür apartmanın da çalışmalara başladık. Bu apartmanda yaptığımız çalışmalarda bir anne bir kızı çıkardık. Anneyi sağ olarak kurtardık. Daha sonra her yerden ihbar gelemeye başladı. İlk gelen bilgilerde Belen’de 45’ e yakın binanın yıkıldığı yönündeydi. Bulunduğumuz bölgede bize her yerden ihbar geliyordu. Yetişebildiğimiz her bölgeye yetişmeyle çalıştık. Her gittiğimiz binadan ses geliyordu.  Birçok bina yıkık durumda idi yetişebildiğimize yetişmeye çalıştık. Bizim için gerçekten çok acı bir durumdu. Depremin 3 gününe doğru 20 kişilik bir ekibimiz daha bölgeye ulaştı toplamda 40 kişilik bir ekiple deprem bölgesinde çalışmalara devam ettik. Apartmandan çıkardığımız bir çocuk vardı.  Her gece onula rüyamda konuştum.” 

DEPREM BÖLGESİ BİZİ HİSSİZLEŞTİRDİ 

Deprem bölgesi insanların duygularını sıfırladığını belirten Yusuf Özcan, şunları söyledi: “Biz ekip olarak yaptığımız çalışmalar esnasında 67 vatandaşımıza ulaştık. Bu vatandaşlarımızdan 12 kişiye sağ olarak ulaştık çok şükür. Gerçekten duygusal olarak zor zamanlar geçirdik. Birçok vatandaşımız göçük altında kalmış yardım istiyordu. Bu esnada bir duygu sıfırlanması yaşıyorsunuz. Yaşadığımız durumun anormalliğini. Konya’ya döndükten sona fark edebildik.  Göçük altında kalan vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışırken sanki normal bir hayat devam ediyor insanlara uluşmaya çalışıyoruz. Ölü olarak bir vatandaşımıza ulaşıyoruz ancak sanki bu bizim için normal bir durumu gibi gelmeye başladı. Sürekli orada kalıyoruz orada yatıp kalkıyoruz orada rüya görüyoruz. Bu durum bize bir hissizlik oluşturdu ancak Konya’ya döndüğümüzde bu hisleri daha çok hissetmeye başladık.”

HERKES BİLİNÇLENMELİ 

Tüm vatandaşların arama kurtarma çalışmalarında bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çeken Cansuyu Arama Kurtarma Konya Sorumlusu Yusuf Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz AFAD’a bağlı gönüllü bir kuruluşuz. Deprem olduğu andan itibaren tüm sivil toplum kuruluşları deprem bölgesine ulaşmaya çalıştı. Ancak deprem birçok ilde gerçekleştiği için müdahale noktasında bazı aksaklıklar yaşandı. Daha planlı ve programlı, daha hızlı bir şekilde müdahale edilebilirdi. Sivil toplum kuruluşları olmasa AFAD’ın tek başına afet bölgelerine yetişmekte zorlanacağını gördük. Tüm STK’lar tüm devlet kuruluşları muhakkak bu arma kurtarma çalışmalarına afet anında ne yapılabilir bu tür çalışmalara çok ciddi önem vermeleri gerekiyor. Her kurum ve kuruluşun arama kurtarma ekibi olması gerekiyor. Böyle büyük bir afette her ilde iki arama kurtarma ekibi değil 10 tane arama kurtarma ekibinin olması gerekiyor. Diğer türlü böyle büyük afetlerde yetemeyeceğini görmüş olduk. Burada son olarak şunu söylemek istiyorum. Rabbim rızasına uygun işler yapmayı nasip etsin gösterişsiz işler yapmayı nasip etesin sizin aracılığınız ile insanların deprem hakkında arama kurtarma ilk yardım hakkında bilinçlenmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Tüm insanlarımız arama kurtarma hakkında bilinçlenmeli ve böyle bir afette ilk 24 saatin çok önemeli olduğunu anlamaları ve bunu göre çalışma yapmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum.” 

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri