Brezilya'nın Dış Ticaret Kaygısı Büyüyor

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Brezilya, uluslararası piyasalarda yaşanan daralma ve kur etkisi nedeniyle bu yıl dış ticarette kayıp yaşıyor. Büyüme hızına etki eden yavaşlama ile birlikte Güney Amerika'nın lokomotif...

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Brezilya, uluslararası piyasalarda yaşanan daralma ve kur etkisi nedeniyle bu yıl dış ticarette kayıp yaşıyor. Büyüme hızına etki eden yavaşlama ile birlikte Güney Amerika'nın lokomotif ülkesi, 2000 yılından bu yana tarihinin en kötü performansını sergiliyor.

Geçtiğimiz yıl sonu itibariye 2,56 milyar dolar fazla veren ülke için bu, son 13 yılın en düşük rakamı olarak kayıtlara geçti. En son 2000 yılında 731 milyon dolar açık veren ülkenin dış ticaret dengesi, bu tarihten itibaren yükselişe geçerek geçtiğimiz yıla kadar çift haneli rakamlarda seyretmişti. Küresel krizin etkileriyle Avrupa ve ABD ticaretinde daralma yaşayan ülke, aynı zamanda üretim maliyetlerinin artması nedeniyle küresel rekabetten kopuş yaşadı.

Et, tarım ve maden ürünlerinin önemli ihraç kalemleri arasında yer aldığı Brezilya, aynı zamanda kuraklığın etkisiyle soya ve mısır satışlarından olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz yıla kadar petrol üretimi büyük ölçüde kendine yeten bir ülke iken, artan iç talebe bağlı olarak bu yıl petrol ithal etmeye başladı. Oluşan kötümser tablo karşısında korumacı politikalarını genişleten ülke, ithalat izinlerini zorlaştıran ve vergi yükünü artıran uygulamalar getirdi.

DÜNYA KUPASI DOPİNG OLDU

Bununla birlikte FIFA 2014 Dünya Kupası, Brezilya ekonomisi için bir doping oldu. Yılın ilk aylarında üst üste açık veren ülke, Temmuz ve Ağustos aylarında kupa organizasyonu vesilesiyle bu açığı kapatmayı başardı. Eylül ayında tekrar açık vermeye başlayan ülkede, yıl sonuna doğru gelir artışı bekleniyor. Yılın ilk sekiz ayında 249 milyon dolar fazla vermeyi başaran ülkenin, geçtiğimiz yıla göre daha iyimser bir senaryo ile yıl sonunda 5 milyar dolar fazla vermesi bekleniyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri