Brezilya'dan Çin'e İşbirliğini Bir Basamak Daha Yukarı Çıkaracak Ziyaret

Brezilya'dan kalabalık bir heyet, Devlet Başkan Yardımcısı Michel Temer'in liderliğinde Çin'e gitti.

Brezilya'dan kalabalık bir heyet, Devlet Başkan Yardımcısı Michel Temer'in liderliğinde Çin'e gitti. Resmi görüşmeler kapsamında iki haftaya yakın Çin'de kalacak heyet, iki ülke arasında mevcut ticaret, altyapı, bilim, teknoloji ve eğitim konularında ileri düzey işbirliğini mümkün kılacak bir dizi görüşme gerçekleştirecek. Brezilya tarafının ciddiyetle ele aldığı görüşmeler, Eski Devlet Başkanı Luiz Inacio da Silva tarafından on yıl önce başlatılan ve bugün önemli bir seviyeye gelen Brezilya-Çin işbirliğini bir basamak yukarı çıkaracak önemli bir adım olarak görülüyor.

Brezilya tarafının Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeliği için Çin hükümetinin desteğini talep edeceği görüşmeler, siyasi anlamda da büyük önem ifade ediyor. Brezilya devlet ajansına verdiği demeçte, gerçekleştirilen ziyaretin iki ülke arasında başlatılan ticari ilişkilerin 10. yıl dönümüne getirildiğine değinen Michel Temer, aynı zamanda Çin'de kurulan yeni hükümet ile ilişkilerin güçlendirilmek istendiğini söyledi. Görüşme içeriğinin iki ülke çıkarları açısından son derece kazançlı olacağına işaret eden Temer, diplomatik ilişkilerin 'kaçınılmaz' sebeplerden değil, taşıdığı 'cazibe' unsuru nedeniyle geliştirildiğini ifade etti.

BRICS DOSTLUĞU İKİ ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRDI

BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) içinde yer alan iki büyük ülke, güçlerini özelikle ticari anlamda birleştirerek blok içinde uyumlu bir gidişat sergiliyor. Lula'nın eliyle kapıların açılmasının ardından, on yıllık süre zarfında Brezilya'nın en önemli ticari partneri konumuna yükselen Çin, ülkedeki yatırımlarını ciddi oranlarda yükseltti. Son olarak 1 trilyon dolar değerindeki petrol ihalesinde yüzde 20'lik payı alarak ülkenin doğal kaynaklarına yatırımını sürdüren Çin, özelleştirme kapsamında gerçekleştirilen ihalelerin neredeyse tümüne katılıyor. Kısa bir süre önce Amerikan dolarını devreden çıkararak kendi para birimleri üzerinden ticaret yapmaya başlayan iki ülke, son G8 zirvesinde kurulmasına karar verilen yatırım bankasının en büyük iki ortağı olacak.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri