Brezilya'da Yerli Kabileler Toprakları İçin Birleşti

Brezilya'da çok sayıda yerli kabilesi bir araya gelerek, başkent ve Sao Paulo'da gösteri düzenledi.

Brezilya'da çok sayıda yerli kabilesi bir araya gelerek, başkent ve Sao Paulo'da gösteri düzenledi. Meclise giderek milletvekilleriyle görüşen yerliler, özerklik statüsünün kaldırılması ve kendilerine ait toprakların milli kullanıma açılmasını öngören yasa tasarısının rafa kaldırılmasını talep ettiler. Gösteriler sırasında yer yer polisle karşı karşıyla gelen yerliler, seslerini duyurmayı başardı.

1988 yılında hazırlanan Anayasa'da, yerli bölgeleri olarak işaretlenen topraklara verilen özerk statü gereği bu bölgelerde yaşayan kabileler, kendi geleneklerine göre bir hayat sürüyor. Ancak hazırlanan yasa tasarısında, milli bütünlüğü sağlamak ve bu bölgelerde bulunan yeraltı zenginliklerinden faydalanmak için bu özerklik statüsünün kaldırılması teklif ediliyor.

Kendi yaşam alanlarını ve geleneklerini korumak için birleşen çok sayıda yerli kabilesi ise ortak bir deklarasyon yayınlayarak böyle bir karara uymayacaklarını duyurdu.

Yerlilerin meclise gelerek seslerini duyurmasının ardından çok sayıda milletvekili konuyu mecliste yeniden tartışmak için kendilerine söz verdi. Ayrıca ülkede demokrasiyi güçlendirmek ve yerlilerin mecliste temsil edilmesini sağlamak için 4 milletvekili koltuğunun ayrılması talebiyle meclise yeni bir öneri sunuldu.

200 milyon nüfusa sahip Brezilya'da yaklaşık 1 milyon yerli yaşıyor. Tespit edilen 500'den fazla yerli yerleşkesine özel statü veren devlet, yerlilerin yaşam tarzlarına karışmıyor. Yerlilerin yaşadığı topraklar, ülke toplam arazisinin yüzde 12'sine tekabül ediyor.

Daha çok ülkenin kuzeyinde bulunan Amazon bölgesinde yoğunlaşan yerliler tarımla uğraşıyorlar. Varlığı bilinen çok sayıda yerli kabilesinin yanı sıra ormanlarda yaşayan ve dış dünyayla teması olmayan kabileler de mevcut. Bunun yanı sıra 100 bin civarında yerlinin ise şehirlerde yaşadığı ve modern hayata adapte olduğu biliniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri