Brezilya Büyükelçisi İşadamlarını Ülkesine Yatırıma Davet Etti

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD), Trabzon’daki işadamlarına yeni ufuklar açmaya devam ediyor. Bu zamana kadar misafir ettiği farklı ülkelerin büyükelçileri, tanıtım toplantıları, iş dünyası buluşmaları ile iç ve dış pazarlardaki...

Karadeniz İşadamları Derneği (KARGİD), Trabzon’daki işadamlarına yeni ufuklar açmaya devam ediyor. Bu zamana kadar misafir ettiği farklı ülkelerin büyükelçileri, tanıtım toplantıları, iş dünyası buluşmaları ile iç ve dış pazarlardaki fırsatları işadamlarına tanıtan derneğin bu defaki misafiri ise Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado oldu. TUSKON’un koordinasyonunda, KASİF ve KARGİD tarafından düzenlenen Brezilya Ticaret ve Yatırım İmkanları Tanıtım Toplantısı, KARGİD binasında yapıldı. Büyükelçi Salgado, Trabzonlu işadamlarına ülkesindeki yatırım imkanlarını anlattı. Türk işadamları ile işbirliği yapmaya hazır olduklarının altını çizen Salgado, onları yatırım için ülkesine davet etti.

KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş, çok işadamının katılımıyla yapılan tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Trabzon’un 18. yüzyılda doğu-batı arasında karşılıklı ticaretin kurulması ve geliştirilmesinde önemli fonksiyonlar yüklendiğini belirtti. 19. yüzyılda da gelişen Avrupa endüstrisinin yakın doğu ile bağlantısının kurulmasında köprü vazifesini başarıyla yerine getirdiğini anlatan Altıntaş, “Tarihi İpekyolu güzergâhındaki Karadeniz'in en önemli limanı konumundaki Trabzon Limanı, 70'li yıllardan itibaren İran ve Orta Asya dış ticaretinin yapıldığı bir transit merkez haline gelmiştir. Türkiye de büyük şirketlerin temsilcilerinin bulunduğu Trabzon, buradan Rusya, Kafkaslar, Orta Asya ve İran’ı da içine alan bütün bölgeye mal sevkiyatının yapıldığı bir yer lojistik merkez konumundadır. Trabzon; İran ve Orta Asya yolunun başlangıç noktası olan limanı ile Ortadoğu'nun alternatif ticaret merkezi, Asya ve Kafkasya ticaretinin sağlandığı ana arter fonksiyonu itibariyle siyasi, askeri ve ekonomik bakımdan önemli rol oynamaktadır. Bölgemizde meydana gelen yeni yapılanmalar ve oluşmakta olan yeni ekonomik ilişkilerde; bulunduğu coğrafi konumu, limanı, uluslararası havaalanı, serbest bölgesi, üniversitesi, spor tesisleri, tarihi ve doğal güzellikleri ile bu misyonunu gelecekte de devam ettirebilecek niteliktedir.” dedi.

Altıntaş, üretmenin yanında pazarlamanın da büyük bir meziyet olduğu, rekabetin şartlarının en ağır şekilde hissedildiği global bir ekonomi ile uzak kavramının her açıdan anlamını yitirdiği bir çağda yaşandığına dikkat çekti. Brezilya’nın Türkiye’ye çok uzak gibi gözükebileceğini değinen Altıntaş, “Uyduların, internetin, televizyonun dünyayı küresel bir köye dönüştürdüğü, hızlı ulaşım araçlarıyla uzakların yakına dönüştüğü bir dönemdeyiz. Bu açıdan Brezilya ülkemize çok uzak gibi gözükebilir. Biz işadamları gelecekte global dünya ekonomisinde biz de varız demek istiyorsak uzak pazarları fırsat pazarlara çevirmeliyiz. İnşallah bu toplantı iki ülkenin potansiyelin algılanmasını hızlandıracak, karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“ÜLKELERİN KALKINMASINDA DIŞ TİCARETİN ÖNEMİ BÜYÜK”

KASİF Başkanı Osman Reis de ülkelerin kalkınmasında dış ticaretin önemine dikkat çekti. Reis, şöyle konuştu: “Bu nedenle, firmalarımızın küresel rekabet gücünü arttırmaları amacıyla, hedef pazar olarak seçtikleri ülkeleri daha yakından tanımak amacıyla, Konfederasyonumuz TUSKON’un koordinasyonunda ülke tanıtım toplantıları ve yurt dışı iş gezileri düzenliyoruz.”

Trabzon’un sahip olduğu hava, kara ve denizyolu ağıyla ve Orta Asya, Kafkasya ve İran’a yakınlığı ile stratejik olarak önemli bir yerde olduğunu kaydeder Reis, “Bu nedenle özellikle, eski Sovyet ülkeleri ve Karadeniz Havzası’na açılmak isteyen Brezilyalı firmalarla işbirliği yapabileceğimizi belirtmek istiyorum. Mobilya, balıkçılık, inşaat, gıda, özellikle de fındık ve benzeri sektörlerde Trabzon önemli bir kapasiteye sahiptir. Umarız ki ziyaretiniz ortak potansiyelin algılanmasını hızlandıracak, karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesinde bir dönüm noktası olacaktır.” dedi.

“İŞBİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞMAYA HAZIRIZ”

Toplantıda daha sonra Brezilya'nın Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado, ülkesinin ekonomik ve siyasi gelişimiyle ilgili süreçleri anlattı. Ülkesinin ekonomik yapısıyla ilgili de bilgiler veren Büyükelçi Salgado, yatırım alanlarıyla ilgili de bilgilendirmelerde bulundu. Brezilya’nın dünyanın 7. büyük ekonomisi olduğunu anlatan Salgado, 100 ülke arasında en şeffaf 12. ülke olduklarını kaydetti.

Ülke olarak dış yatırıma her zaman açık olduklarının altını çizen Salgado, işadamlarına güvenli bir yatırım fırsatı sunduklarını vurguladı. Vergi, enerji ve altyapı gibi maliyetleri daha da azaltılması için çalıştıklarını anlattı. Türk işadamları ile işbirliği yapmaya hazır olduklarının altını çizen Salgado, onları yatırım için ülkesine davet etti.

Sunumunun ardından işadamlarının sorularına cevaplandıran Büyükelçi Salgado'ya, KARGİD Başkanı Ahmet Yaşar Altıntaş plaket ve üzerinde isminin yazılı olduğu Trabzonspor forması hediye etti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri