Brandt İstihbarattan Aldığı Parayı Siyasi Faaliyetlere Harcamış

Almanya'da sekizi Türk olmak üzere toplam on kişinin öldürüldüğü Neonazi cinayet serisinin davasına bu hafta üç duruşmayla devam edildi. Son iki duruşmada, seri cinayetleri işleyen teröristlerle bağlantısı olduğu iddiasıyla adı sık...

Almanya'da sekizi Türk olmak üzere toplam on kişinin öldürüldüğü Neonazi cinayet serisinin davasına bu hafta üç duruşmayla devam edildi. Son iki duruşmada, seri cinayetleri işleyen teröristlerle bağlantısı olduğu iddiasıyla adı sık sık gündeme gelen Tino Brandt ifade verdi. 1990'lı yıllardan sonra aşırı sağcı Thüringer Heimatschutz grubunda oldukça aktif olan Brandt'ın, 2001 yılında Thüringen İç İstihbaratına muhbir (V Mann) olarak çalıştığı ve verdiği bilgiler karşısında on binlerce Mark para aldığı dillendiriliyor.

Mahkemede ifade veren Brandt'a yöneltilen en ilginç sorulardan biri aldığı bu paraları ne yaptığı oldu. Dünkü duruşmada konuşan Brandt, "1995 yılından sonra bir yayınevinde çalıştım ve aynı anda istihbarattan para da aldım. İlk başlarda istihbarattan aldığım para maaşımdan azdı ama sonraları arttı. Kendi maaşımla normal geçindim. İstihbarattan aldığım paraları da siyasi faaliyetlerin için kullandım." şeklinde konuştu. Brandt, bir avukatın, Nasyonal Sosyalist Yeraltıı (NSU) terör hücresinin 1998 yılında yer altına saklanan üç üyesine bağışta bulunup bulunmadığı sorusuna 'hatırlamıyorum' cevabı verdi.

Çocuk istismarı iddiasıyla hala tutuklu bulunan Brandt, önceki günkü ifadesinde de aldığı paranın büyük kısmını, aşırı sağcıların ve NSU'lu üç teröristin (Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt ve Beate Zschaepe) üye olduğu Thüringer Heimatschutz'a harcadığını söyledi. Bu paralarla bu örgütün yıllarca ayakta tutulduğu ifade ediliyor.

Duruşmada Pazartesi günü ifade veren Uwe Böhnhardt'ın eski arkadaşı Thomas B. ise eski arkadaşı ile araba çaldıklarını, Böhnhardt'ın hoşuna gitmeyen bir şey olduğunda çok çabuk kızdığını anlattı.

Öte yandan Neonazi cinayetleri davasında NSU terör örgütüne yardım etmekle suçlanan Ralf W.'nin, hafta sonu ziyaretçilerine kısıtlama getirildiği için açlık eylemine başlayacağı tehdidinde bulunduğu ifade edildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri