Bozkırın kanayan yarası

Kendi topraklarından çıkan 600 milyon metreküp suyun sadece 20 milyon metreküpünü isteyen Bozkır halkı: Artık yıllardır akıp giden suya bakmak istemiyoruz.
Bozkır’ın 11 yıldır kanayan yarası durumuna gelen Çağlayan Göleti’nin yöre halkının istediği seviyede yükseltilerek bitirilmemesinin bölgeye verdiği ekonomik kayıp yıllık 8 milyar TL.
Bozkır Harmanpınarlılar Dernek Başkanı Hacer Karahan ile emekli öğretmen Mehmet Apan,  Bozkır halkının kendi topraklarından doğan 600 milyon metreküp suyu yasal kullanım hakları olmasına rağmen yıllardır kullanamadıklarından dertli olduklarını söyledi. 600 milyon metreküp suyun sadece 20 ile 30 milyon metreküpünü istediklerini bunun da Çağlayan Göleti’nin 12 metre daha yükseltilmesi ile mümkün olacağını söyleyen Mehmet Apan, “Bozkır Çağlayan Göleti inşaatı tam 11 yıldır devam ediyor. Göletin 12 metre yükseltilmesi halinde yaklaşık 60 bin dönüm arazi sulanacak ve bu sulamadan  Harmanpınar, Sazlı, Bağyurdu, Bozdam, Bademli, Karacaardıç, Aliçerçi ve çevre köyleri faydalanacak. Ancak 11 yıldır devam eden gölet inşaatının ne zaman biteceği belli değil” dedi.
Bozkır’ın içinden geçen Çarşamba Çayı’ndan akan su miktarının yıllık 180 milyon metreküp, Bozkır topraklarından Mavi Tünel vasıtası ile alınacak su miktarının ise 420 milyon metreküp olduğuna dikkat çeken Apan, “Suların ortasında olmasına rağmen susuz kalan tek ilçe Bozkır. Dünyada bunun bir başka örneği yok. Bozkır topraklarından alınan su miktarı 600 milyon metreküp. Bozkır’ın sulama ihtiyacını karşılayacak olan su miktarı sadece 20 ile 30 milyon metreküp. Sarıot Gölü’nden düdenler aracılığı ile Akdeniz’e boşa akıp giden su miktarı yaklaşık 150 milyon metreküp. Sarıot Gölü’nün mebranla kaplanması ile oluşacak baraj Bozkır’ın içme ve sulama suyunun tamamını karşılayacağı gibi elektrik üretimine de büyük oranda katkı sağlayacak” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ilgilenmesi ile şu anda Hadim’in 22 köyünün sulama projesi kapsamına alındığını özellikle vurgulayan Apan, “Bölgenin bir tarafından bu gelişmeler yaşanırken diğer tarafında sahipsiz ve garip bir şekilde akan milyonlarca metreküp su ve insanlarının sadece bu suya baktığı bir Bozkır var. Bozkır topraklarında doğan 600 milyon metreküp suyun 185 milyon metreküpü Çarşamba Çayı vasıtasıyla Konya’ya aktarılıyor. Kanunlarımıza göre su kaynağında yaşayan halkın bu sulardan faydalanma hakkı vardır. Bozkır halkına kendi topraklarından çıkan 600 milyon metreküp sudan 20-30 milyon metreküpünün kullanılması çok görülmemelidir” diye konuştu.
DEVLET SU İŞLERİNİN AÇIKLAMASI
Çağlayan Göleti sorununun çözülmesi için ilgili bakanlığa bir dilekçe daha verdiklerini ifade eden Apan şunları söyledi: “Bakanlığa yaptığımız başvurunun ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü’nden açıklama geldi. 20 Haziran 2011 tarihinde yazılı olan açıklama aynen şu şekilde: Bozkır Çağlayan Göleti ve Sulaması İnşaatı işi 2000 yılı Kasım ayı içerisinde yapıldı. Bugünkü rakamlar ile 3 milyar 150 milyon TL keşif bedelle ve yüzde 35.99 tenzilatla ihale edildi. Bu proje ile 713 hektarlık bir alanın sulanması amaçlanmaktadır. Şu anda son keşife göre yüzde 99.99’luk kısmı tamamlanmıştır. Mevcut işin tamamen bitmesi için yüzde 22.06’lık bir keşif artışı gerekmektedir. Mevcut işimiz yüzde 22.06’lık keşif artışı ile 2011 yılsonunda tamamlanacaktır. Gölet gövdesi yükseltilmesi ve bağlantılı olarak yapılacak çalışmalar, keşif artışının Bakanlık Makamı’na verilmesi halinde projelen hazırlatılarak 2012 yılı sonun kadar inşaatların bitirilmesi mümkün olacaktır. Ancak ilgili keşif artışının olmaması halinde 2012 yılı yatırım programına alınması ile çalışma 2015 yılında tamamlanacaktır.
Bizler Bozkır halkı olarak bu çalışmayı bu yıl içerisinde yaptıramazsak Çağlayan Göleti nereden bakarsanız bakın bir 5 sene daha bitmeyecek. Çağlayan Göleti’nin bitirilmemesinin sulanabilir arazinin daha çok artmasına engel olduğu için bölge halkının yıllık ekonomik kaybının 8 Milyar TL olduğu da kesinlikle göz ardı edilmemeli. Bu nedenle göletin bir an evvel istenilen seviyede yükseltilerek bölgeye kazandırılması için Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Bozkır halkını bu soruna sahip çıkmaya ve bizlere destek olmaya davet ediyoruz. Afyon’da, ‘Bin günde bin gölet inşaatı tamamlanacak’ projesi vardı. Bozkır’ın neden böyle bir hakkı yok? Bir gölet inşaatının 11 yıl sürdüğü dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Biz çok şey istemiyoruz, sadece hakkımız olan suyu hakkımız olduğu kadar kullanmak istiyoruz. Bizim alacağımız su miktarı sadece 30 milyon metreküp. Bozkır topraklarından doğan 600 milyon metreküp su yine istendiği şekilde kullanılsın.”
ALİ SAİT ÖGE

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Merhaba Şehir Haberleri