Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2017-2019 yılları arasında Bozkır İlçesinde desteklenen projeler için tanıtım toplantısı düzenlendi. Arıcılık ile öne çıkan ilçenin bal üretimi KOP destekleri ile markalaşma yolunda ilerliyor.
Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinin topyekûn kalkınmasını temin etmek amacıyla faaliyetlerini yürüten KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, her bölgenin ihtiyaçlarına en uygun projelere, hibe desteklerini sürdürüyor.
KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) ile KOP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında finansman desteği verilen projelerin tanıtım toplantısına katılan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya’nın Bozkır ilçesinin, iklim şartları, coğrafi özelliklerinin uygunluğu ve tarımsal kimyasallardan uzak olması nedeniyle başta arıcılık olmak üzere modern tarım uygulama ve ekipmanları ile seracılıktan sebze ve meyve üreticiliğine kadar pek çok tarımsal faaliyet için cazibe merkezine dönüştüğünü söyledi.
Bozkırlı arı yetiştiricilerinin tam teşekküllü bal ve arı ürünleri üretimi gerçekleştirilebilmeleri amacıyla önceki yıllarda değeri 2 milyon liraya ulaşan birçok projeye hibe desteği sağladığını ifade eden Başkan Bostancı, bölgenin arıcılık, tarım ve hayvancılık ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtılması ve satışının sağlanması amacıyla tarımsal kalkınma kooperatifi kurulmasını desteklediklerini belirterek, “İlçede bulunan arı yetiştiricilerinin verimli ve katma değeri yüksek arı ürünlerine yönlendirilmesi amacıyla eğitim, teknik inceleme gezileri ve hibe destekleri gibi birçok imkan sağlıyoruz. Desteklenen projeler kapsamda 250 saati teorik olmak üzere 426 saat eğitim, 660’ı arılı, 1140’ı polen ve propolis tuzaklı bin 800 adet kovan, polen eleği, sır alma tezgâhı, bal hunisi, bal süzme makinesi, bal dinlendirme ve eritme kazanları, ana arı üretim seti, arı sütü üretim paketi, araç içi USB ve çakmaklık girişli taşınabilir termos ve arı ürünlerinin güvenle saklanabilmesi için mini dondurucu gibi destekler sağladık. Yetiştiricilerin üretim maliyetlerini en aza indirmek, bal üretimine ek olarak katma değeri yüksek ana arı, arı zehri, propolis gibi üretim çeşitlerine yönlendirmek ve tarımsal faaliyetlerin genelinde olduğu gibi pazar sıkıntısını aşmak için üreticilerimizin birlikte hareket edebilecekleri örgütlü çalışma modelleri oluşturmak çok önemli. Piyasadaki rekabet gücünü artırmaya yönelik marka ve barkod tescili yapılarak, bu coğrafyanın ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarda yer alması sağlanacak. Bu çalışmalar sonucunda bölgedeki üreticilerimiz hem emeklerinin karşılığını alacak hem de severek yaptıkları işlerini bir sonraki nesillere aktarmanın mutluluğunu yaşayacaklar” dedi.
Bozkır Belediye Başkanı Sadettin Saygı ise coğrafi şartları nedeniyle tarım ve hayvancılığın Bozkır’ın temel geçim kaynağı olduğunu ve bu bağlamda KOP İdaresi desteği ile yürütülen projelerin çok önemli olduğunu söyleyerek; “Sosyal alandan turizme, tarımdan hayvancılığa ve meyve sebze yetiştiriciliğine kadar birçok alanda üretilen projelerle Bozkır’ın gelişimini ve değişimini sağlamaya devam edeceğiz. Bu projelerin hayata geçirilmesinde emeği geçen başka KOP İdaresi olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
Bozkır Kaymakamı Oltan Bayraktar’da, ilçenin tarım ve hayvancılıkta daha da önemli mesafeler alması için hayata geçirilecek nice yeni projelere hep birlikte imza atmaya hazır olduklarını vurguladı.
Konuşmaların ardından KOP İdaresi tarafından desteklenen; “KOP Destekliyor, Bozkır Balı Markalaşıyor”, “KOP Destekliyor, Bozkır Tarımı Makineleşiyor”, “KOP Destekliyor, Kildere Üretiyor Kooperatif Pazarlıyor” ve “KOP Destekliyor Bozkır Sera ile Hayat Buluyor" projelerinin tanıtımları gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Sadettin Saygı, günün anısına KOP Başkanı İhsan Bostancı’ya, TKDK Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan’a, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur ile Tarım ve Orman Konya İl Müdür Yardımcısı Esat Altuntaş'a Bozkır sancağı hediye etti.