RÖPORTAJ: MEHMET AKİF SÜTÇÜ
Tarihi ve doğal güzellikleri ön plana çıkan Bozkır turizme kazandırılıyor. Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Çarşamba Çayı’nın yanı sıra Zengibar Kalesi’nde düzenlemeye gittiklerini belirterek, “Bozkır her alanda Anadolu'nun parlayan bir yıldızı olacak” dedi
BOZKIR GÖÇ ALIYOR
Projeleri ve hedefleriyle ilgili gazetemize konuşan Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Bozkır'ın geçmiş yıllarda en çok göç veren ilçeler arasında yer aldığını belirterek, “Göç şu anda durdu. Son 6 aydır Bozkır göç vermiyor. Aksine ilçe göç almaya başladı. Artık Bozkır dışında yaşayan hemşehrilerimiz projelerimiz sayesinde geri gelmeye başladı” dedi.
ASLİ GÖREVİMİZ BELLİ
230 bine yakın Bozkırlı’nın ilçe dışında yaşadığını hatırlatan Gün, “Yeni yasa ile birlikte uygun projeler hazırlayıp, kooperatifler aracılığıyla tarım ve hayvancılığı ön plana çıkartarak hemşehrilerimizi memleketlerine geri döndürme ve yeni gidecek olanları dışarıya göndermemek asli görevimiz olacaktır” diye konuştu.
*Bozkır'ın tarihi hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz? Bozkır uzun yıllar ihmal edildi. Yeterli yatırımı alamadı. Yeni dönemde neler göreceğiz?
-Bozkır dediğimiz zaman tarih, kültür ve coğrafi yapısının güzelliği ve suyu sert insanı mert bir ilçe gelmektedir. Biz AK Parti’nin belediye başkanıyız ama aynı zamanda 30 bin kişinin de belediye başkanıyız. Oy versin vermesin hiç önemli değil. İşte Bozkırlı olmak bunu gerektirir. Herkese hizmet etmek zorundayız. Biz seçim döneminde hep bunları dedik ve karşılığını gördük. Konya Yolu girişine kaldırım çalışması yaptık ve yürüyüş yolunu da tamamladık. Kaldırım ve yürüyüş yolunun girişine Zengibar Kalesi’nin girişini yapıyoruz. 1858 yılında kasaba ünvanını kazanmış Bozkır’ın sancağı da var. Savaştaki başarılarından dolayı Bozkır’a sancak verilmiş. Selçuklu döneminde Bozkır adlı bir Türk’ün savaşlarda göstermiş olduğu başarılardan dolayı Selçuklu Sultanı bu topraklara Bozkır Beyi’ne hediye etmiş ondan sonrada burası Bozkır adını almış. Artık Bozkır’a girerken bu sancak ile karşılanacaksınız. Bozkır’ın bütün özelliklerini bu heykelde işliyoruz. Heykel dikildi. Kısa bir süre içerisinde de tamamlanacak.
BİLGİ EVİ PROJESİ TAMAM
*Bozkır Konya’nın uzak ilçelerinden biri Yeni Büyükşehir Yasası ile bu mesafeler azaldı mı? Bunun katkısını görecek misiniz?
-Bozkır Konya arası uzaklık mesafesi 120 kilometre olup Konya’ya uzak ilçelerden biri fakat 6360 sayılı Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte Meram Selçuklu ve Karatay gibi 28 ilçede artık metropol ilçe özelliğini kazanmıştır. Dolayısıyla mesafelerle hem hizmet bazında hem de mesafe bazında kısalmıştır. Bu ayki meclisimizde yeni bir karar aldık. Sokaklara da Bozkır’da önemli kişilerin isimlerini vereceğiz. Bozkır’a ciddi hizmeti olanlara bu isimlere vereceğiz. Memiş Efendi Hazretleri var. Kanaat önderliği yapmış. Onun ismini de bir caddeye vermek istiyoruz. Şuraya gelmek istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek beyle ciddi görüşmeler yapıyoruz. Onun görüşlerini alarak projelerimizi geliştiriyoruz. Yeni Pazar yeri çalışmalarımız var. Bozkır halkına bu Pazar yerini kazandırmanın planlarını yaptık. Zeytinburnu Belediyesi ile geçmiş yıllarda kardeş ilçe protokolü imzalanmış. Seçimden sonra ziyaret ettik ve bilgi evi projesini yaptıklarını öğrendik. 3 bin 500 çocuğa hizmet verdiklerini söyledi. Bozkır’a da istedik. Başkan Murat Aydın bey de sevinçle karşıladı. Şimdi bunun çalışmasını yapıyoruz. İnşallah Bozkır’daki çocuklarımızı çok daha rahat imkanlarda başta eğitim olmak kaydıyla diğer ihtiyaçlarını da karşılayacağız.
BOZKIR’DA GÖÇ VERME DURDU
*Bozkır her geçen yıl göç veren bir ilçe haline geldi. Bu göçü durdurmak için ne gibi çalışmalar yapacaksınız?
-Bozkır göç veren bir ilçe pozisyonunda. Hatta öyle ki 230 bin Bozkırlı hemşehrimiz Bozkır’ın dışında yaşamakta. Ama yeni yasa ile birlikte uygun projeler verilip kooperatifler aracılığıyla tarım ve hayvancılığı ön plana çıkartarak hemşehrilerimizi memleketlerine geri döndürme ve yeni gidecek olanları dışarıya göndermemek asli görevimiz olacaktır. 28 bin 200 civarındaydı Bozkır’ın nüfusu şu anda 28 bin 500 civarına çıktı. Son 6 aydır Bozkır göç vermiyor. Göç şu an durmuş durumda. Şimdiki amacımız bu sayıyı korumak olmayacak. Bu sayıyı artırmak olacak. Bununla ilgili yeni ev projelerimiz var. Biraz önce dediğim gibi 230 bin Bozkırlı dışarıda yaşıyor. Bu sayı az değil. Bunu kullanmak istiyoruz. Şimdi Bozkır dışında yaşayan bu vatandaşımız bizden yer istiyorlar. İmar çalışmalarına başladık. “Tip” projeler şeklinde yeni villa tipi evler yapılacak. Biz ücretsiz proje veriyoruz. Emlak vergisini de 5 yıl boyunca almıyoruz. Dolayısıyla hemşehrilerimizin bize dönüşü var. Yaklaşık 50 yaşın üzerindeki vatandaşımız Bozkır’a geri gelmek istiyor. Bozkır’da inanın 4 saatlik uyku yetiyor. Oksijen potansiyeli çok fazla. Çağlayan Yaylası yolunu asfalt yapmaya çalışıyoruz. Bozkır’a Konya’dan hafta sonu vatandaşımız geliyor. Bunları görüyoruz. Bozkır’da hava alıp Konya’ya geri dönüyorlar. Bunu kalıcı hale getirmek de bizim elimizde.
*Konya Ovası için hayati önem taşıyan KOP Projesi ve Mavi Tünel’in Bozkır’a ne gibi katkıları olacak?
-KOP Projesi’nin gerek Bozkırımıza gerekse tüm Konya bölgesine ciddi katkıları olacaktır. Birebir belki Bozkır bundan nasibini alamayacak ama sulama konusunda yapılacak olan ayağı yere basan projeler ile iyi imkanlar elde edilebilecektir. Ayrıca Mavi Tünel’in etrafındaki mahallelerimiz tarımsal sulama konusunda olumlu yönde etkilenecektir. 6 Belediye başkanımız ile Mehmet Babaoğlu ile görüştük. KOP’tan nasıl yararlanabiliriz diye istişare yaptık. Barajın adı Bozkır ama bize çok bir faydası yok diyorlar ama burada bütün ilçeler kazanıyor. Biz proje sunarsak illa ki KOP’tan istediğimiz şekilde yararlanırız. Bu projelerden imkan elde edeceğiz. İller Bankası ve vergilerden elde edilen gelirle proje geliştireceğiz dersek çok yanlış olur. Biz imkanlarımızı çok iyi kullanacağız.
ÇARŞAMBA ÇAYI VENEDİK GİBİ OLDU
*Başkanlık döneminizde Bozkırlıları heyecanlandıracak ne gibi projeleriniz olacak?
-Öncelikle Bozkır içinde akan ve Bozkır’ı ikiye bölen ve bölgenin incisi olan Çarşamba Çayı’nın etrafının rekreasyon çalışmasını ve aynı zamanda Çarşamba Çayı’nın çıkışı olan Aygır Pınarı’nın rekreasyon çalışmasını büyükşehir ile birlikte inşallah tamamlanınca hem ben hem de hemşehrilerimiz heyecanlanacaktır. Ayrıca Kapalı Pazar alanımızın tamamlanması Park Bahçeler Daire Başkanlığımızca yapılacak park projelerimiz yollarımız ve şehir içi yollarımızın standartlarının yükseltilmesi ayrıca otogar projemiz ile birlikte inşallah heyecan yaşayacağımız birçok yapılacak işlerimizden birkaç tanesini size aktarmış olduk. Çarşamba Çayı’nın suyu azaldığı gibi kokudan orada oturulamazdı ama şimdi zerre kadar bir koku kalmadı. İnsanlar artık çayını kahvesini rahat bir şekilde içebiliyor. Çağlayan Göleti için de 2015 yılında çalışmalarımız başlıyor. Gölet 5 metre daha yükselecek ve sulama da ön plana çıkacak. Özellikle Bozdan, Karaca Ardıç, Harmanpınar gibi ova bölgeleri var. Oralara bu su gidecek. Bozkır Barajı’ndan kalan su ile de Çarşamba Çayı kazanmış olacak. Dipsiz Göl denilen bir alan var orayı turizme açmayı planlıyoruz. Ayder Yaylası’ndan bir farkı yok. Burada numunelik bir ev yapmayı düşünüyoruz.
YAYLA TURİZMİ GELİŞECEK
*Bozkır, tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Bunların tanıtımı yeterli yapılıyor mu? Turizmin gelişmesine yönelik çalışmalarınız olacak mı?
-Bozkır’ımızın bundan sonra tarihi ve turistik özelliklerini ön plana çıkartarak tanımını ön plana çıkartacağız. Mesela Kabe Yolları’nda filmini biliyorsunuz. Ramazan’ın ikinci haftasında bir kanalda yayınlandı. O film komple Bozkır’da çekildi. 2 gün kalacaklardı ama 6 gün Bozkır’da kaldılar. Film orada bitirdiler. Çöl sahnesi için ayrıldılar sadece. Bozkır’ın tanıtımı açısından çok katkı sağladı. Yayla turizmi ön planda daha da ön plana çıkarmak için gerekli hazırlıklarımızı planlıyoruz. Ayrıca biliyorsunuz zengin kalemiz var. İzauralardan kalma orada bir medeniyet yaşamış. Şu anda üst kazı çalışmaları devam ediyor. Ayrıca Büyükşehir İmar Daire Başkanlığı ile birlikte gerekli çalışmalara başladık turizme kazandırmak için. Bozkır merkezimiz ve civar mahallelerde tescilli birçok yapımız var. Bunların restorasyonlarına yine Büyükşehirle birlikte başlıyoruz. Bir kısmının projeleri tamamlandı.
*Bizim sormadığımız sizin de söylemek istediğiniz bir konu var mı? Son olarak eklemek istedikleriniz?
Bizi davet ettiğiniz için sizin aracılığınızla Merhaba Gazetesi ve size çok teşekkür ediyorum. Biz hemşehrilerimize söz vermiştik. Bu şehri birlikte yöneteceğiz diye. İnşallah hemşehrilerimizi memnun ve mutlu edebiliriz. Ayrıca Merhaba Gazetesi'nin yerelde ne kadar etkili olduğunu biliyorum. Size ve ekibinize başarılar diliyorum.
İBRAHİM GÜN KİMDİR?
İbrahim Gün, 1968 yılında Bozkır'da dünyaya geldi. 1979 Hacılar köyünde ilköğretim okulunu tamamladı. 1986 yılında Bozkır İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. 1988 Yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'ne başladı ve 1992 yılında mezun oldu. 2001 yılında kurulan AK Parti Meram İlçe Teşkilatı kurucular kurulu üyeliğinde bulundu. İki yıl Meram AK Parti İlçe Teşkilatı'nda ekonomik işlerden sorumlu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde ise Meram Belediyesi Meclis üyeliğine seçildi. Beş yıl bu görevi tamamladıktan sonra 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde de AK Parti'den Bozkır’da il genel meclis üyeliğine seçildi. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde ise yine AK Parti’den Bozkır Belediye Başkanı olarak seçildi. İngilizce bilen Gün, evli ve 2 çocuk babası.