Bozdağ: Türklerin Somali'de Olmasını Sorgulayan Fikrin Olduğunu Biliyoruz

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türklerin Somali’de olmasını sorgulayan fikrin olduğunu bildiklerini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türklerin Somali’de olmasını sorgulayan fikrin olduğunu bildiklerini belirtti. Bozdağ, "Bir kez daha ifade etmek isterim. Türkiye Somali’de sadece insani ve vicdani nedenlerle bulunuyoruz. Somali’deki insanların çaresizliğine çare olmak için oradayız. Somali’nin huzur, barış, refah içerisinde yaşaması konusunda Türk milletinin ve Türk devletinin yardım elini uzatmak için oradadır. Kesinlikle siyasi ve hesabi nedenlerle Somali’de değildir. Biz bunu anlattık anlatmaya da devam edeceğiz. Ancak siyasi ve hesabi nedenlerle Somali’de bulunanlar elbette bizi anlamayabilirler." dedi.

        Somali'de artık açlıktan, susuzluktan, tedavisizlikten ölenin olmadığına dikkat çeken Bozdağ, bundan sonrası için Somali'deki hedefin Somali’nin yardıma ihtiyaç olmadan kendi ayakları üstünde durabilmesi olarak özetledi.

        Bozdağ, Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımların ele alındığı basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımları gösteren ve Somali'nin nereden nereye geldiğini konu edinen bir sunum izletildi. Somali’nin içler açısı durumuna işaret eden Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi ve çocukları ile yine bakanların ve eşlerinin, işadamlarının ve sanatçıların Somali’ye yaptığı ziyaretin amacının Somali’de yaşanan drama dünyanın dikkatini çekmek, olduğunu söyledi. Dünya sessiliğini korurken Başbakan Erdoğan’ın 19 Ağustos 2011’de 4 uçakla oraya gittiğini belirten Bozdağ, bu tarihin Somali için tarihi dilimi oluşturduğunu ifade ederek, Somali Cumhurbaşkanı ile Başbakanı'nın "Son 20 yılda Somali halkının başına gelen önemli şeydir, bu bizim için milattır." sözünü hatırlattı.

        "BAŞBAKANIMIZIN ZİYARETİ MİLAT OLDU"

        Türkiye’de başlatılan yardım kampanyalarının altını çizen Bozdağ, Türk milletinin 506 milyon 945 bin 345 TL yardımda bulunduğunu ifade etti. Bozdağ, bu yardımların direkt finansörünün Türk milleti olduğunu bildirdi. Türkiye’nin çalışmalarının Somali’yi dünyanın gündemine taşıdığını kaydeden Bozdağ, Mogadişu’ya gittiklerinde yüz binlerce insanın açlıktan, susuzluktan, tedavisizlikten, ölümü beklediğini belirterek, "Biz Mogadişu’ya gittiğimizde açlıktan tedavisizlikten ölümü bekliyordu. Yollar boştu, şehirler boştu, pazarlar boştu, yüzü gülen insanlar yoktu. Başbakan'ın ziyareti büyük bir milat oldu, yeni bir devri başlattı." diye konuştu.

        "AÇLIKTAN, SUSUZLUKTAN ÖLEN İNSAN KALMAMIŞTIR"

        9 uçak 10 gemi ile on binlerce ton gıdanın Somali’ye aktarıldığını bildiren Bozdağ, kurulan fabrikalarla, aşhaneler, kesimhaneler, çadırkentlerin kurulduğunu dile getirdi. Sağlıkta da insanların ölümünü engellemek için atılan önemli adımlardan bahseden Bozdağ, bu çerçevede 92 uzman sağlık personelinin görev yaptığını, 304 ton tıbbi ilaç gönderildiğini, 4 sahra hastanesi yapıldığını, 5 ambulansı ve sağlık araçlarının gönderildiğini kaydetti. Yine binlece ameliyat yapıldığını, röntgen çekildiğini, tahlillerin yapıldığını aktaran Bozdağ, bunların sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığını, bunların yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla da önemli adımların atıldığını belirtti. Hastaları tedavi için hastaneye kaldıracak ambulansın olmadığını anlatan Bozdağ, ambulanslar ve diğer imkanları sağladıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Tedavisizlik nedeniyle, açsızlık nedeniyle, susuzluktan ölen hiçbir insan kalmamıştır. Türkiye’nin yardımları geçici olmak yerine kalıcı olsun diye çalışmalar yaptık."

        "BİN 418 SOMALİLİ ÖĞRENCİ TÜRKİYE'DE EĞİTİLİYOR"

        Eğitim alanında yapılan çalışmalara da değinen Bozdağ, kalıcılık anlamında en önemli çalışmanın eğitim konusunda olduğunu söyledi. Bozdağ, Somali'nin en önemli ihtiyacının yetişmiş insan gücü olduğunu kaydederek, 500 tane Somalili öğrenciyi Türkiye’ye getirme kararı aldıklarını ve şu anda bu öğrencilerin Türkiye üniversitelerinde okuduklarını söyledi. Bu öğrencilerin Somali’nin ihtiyaç duyduğu branşlarda eğitim aldığını vurgulayan Bozdağ, şu an itibariyle vakıflar, STK’lar, üniversiteler aracılığıyla eğitim gören öğrenci sayısının bin 418 olduğunu bildirdi. Bozdağ, eğitim alanında üniversitelerin kurulduğunu, bilgisayarlar dağıtıldığını, laboratuvarların kurulduğunu ifade etti.

        Somali'de çevre ve temizlik konusunda ciddi adımlar yapıldığını, kemik yığınlarını yakmak için makinalar sağlandığını söyleyen Bozdağ, bu kapsamda çöp konteynerleri gönderildiğini anlattı.

        "BATILILAR 'TÜRKLER SİZDEN NE İSTİYOR?' DİYE SORUYORLAR"

        Batılıların "Türkler sizden ne istiyorlar?" diye sorduğunu bildiren Bozdağ, Somalilerin "Onlar değil biz istiyoruz onlar da veriyorlar" dediğini ifade ederek, sürekli Türklerin Somali’de olmasını sorgulayan fikrin olduğunu bildiklerini dile getirdi.

        Bir batılı yetkilinin direkt kendisine de bu soruyu sorduğunu aktaran Bozdağ, kendisinin de ona "Biz size soruyor muyuz niçin oradasınız diye?" şeklinde cevap verdiğini ve Türkiye’nin yaptığı çalışmaları anlattığını aktardı.

        Başbakan Yardımcısı Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir kez daha ifade etmek isterim. Türkiye Somali’de sadece insani ve vicdani nedenlerle bulunuyoruz. Somali’deki insanların çaresizliğine çare olmak için oradayız. Somali’nin huzur, barış, refah içerisinde yaşaması konusunda Türk milletinin ve Türk devletinin yardım elini uzatmak için oradadır. Kesinlikle siyasi ve hesabi nedenlerle Somali’de değildir. Biz bunu anlattık anlatmaya da devam edeceğiz. Ancak siyasi ve hesabi nedenlerle Somali’de bulunanlar elbette bizi anlamayabilirler."

        "SALDIRI SONRASI 5 TANE DAHA ZIRHLI ARAÇ GÖNDERDİK"

        Türkiye büyükelçiliğine yapılan saldırıyı hatırlatan Bozdağ, saldırı da hayatını kaybeden polise Allah’tan rahmet diledi. Bozdağ, yine yaralı polislerle arasında geçen diyalogu anlatarak, bir polisin yaralandığı için yardım edememekten duyduğu üzüntüyü kendisi ile paylaştığını ifade etti. Bozdağ, saldırının ardından Somali’ye 5 tane daha zırhlı araç gönderdikleri bilgisini verdi.

        Somali’de açlıktan, susuzluktan, tedavisizlikten ölen kalmadığını yineleyen Başbakan Yardımcısı, bu anlamda yapılan yardımların ilk adımını başarı ile sonuçlandırdıklarını belirterek, ikinci adımın ise Somali’nin yardıma ihtiyaç olmadan kendi ayakları üstünde durabilmesi olarak özetledi. Bozdağ, Somali ile ilgili konuşmasının ardından, Somali’deki yardımlarda öncülük eden başta Başbakan Erdoğan olmak üzere tüm kişi ve kurumlara tek tek teşekkür etti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri