Bozdağ: Türkiye, Sığınmacılara 4 Milyar Harcadı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin sınır komşularında yaşanan zulümlerden kaçarak ülkeye sığınan sığınmacılar için yaklaşık 4 milyar lira harcandığını söyledi.Bakan Bozdağ, Yozgat’ta partisinin il teşkilatı tarafından...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin sınır komşularında yaşanan zulümlerden kaçarak ülkeye sığınan sığınmacılar için yaklaşık 4 milyar lira harcandığını söyledi.

Bakan Bozdağ, Yozgat’ta partisinin il teşkilatı tarafından düzenlenen bayramlaşma programına katıldı. Bakan Bozdağ, burada yaptığı konuşmada Türk-İslam aleminin bayramını kutlayarak, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'TEZKEREYİ KULLANMAK VE HAYATA GEÇİRMEK İSTEMEYİZ'

Bozdağ, "Meclis son çalışma ile birlikte perşembe günü bir tezkere çıkardı. Tezkere Türkiye’nin ulusal güvenliğine dönük tehdit ve risklere karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiğinde hududumuz ve diğer konuları hükümetçe tayin edilecek biçimde yurt dışına gönderilmesini ve yine bu hedefler doğrultusunda problem olduğu zaman yabancı silahlı kuvvetler unsurlarını da Türkiye’de bulundurmasını öngörüyor ve bu konuda hükümetimize yetki veriyor. Tabi biz istemeyiz bu tezkereyi kullanmak ve hayata geçirmek. Ama Türkiye’nin ulusal bütünlüğüne dönük bir tehdit ve risk olursa da elbette o zaman Türkiye olarak gereği neyse onu yapmak konusunda da bizim tereddütümüz olmaz. Esasında bu tezkere hem Türkiye’nin hem de hükümetimizin ulusal güvenliğimiz konusunda ortaya koyduğu hassasiyetin somut bir göstergesidir. Suriye’de uzunca bir zamandır acı var, gözyaşı var, kan var." dedi.

'SIKINTILARI TÜRKİYE TEK BAŞINA AŞABİLME İMKANI YOK'

Dünya ülkelerinin Suriye’de yaşanan olaylara kayıtsız kaldığını savunan Bozdağ, "Bir milyonu aşkın insan Türkiyemize gelmiş durumda. Bütün dünya Suriye’de yaşanan olaya kayıtsız kaldı. Destek vermesi gerekenler bu sorunun çözümüne maalesef destek vermediler. Suriye’de olup bitenleri doğru bir şekilde analiz edip, değerlendirme imkanını ya bulmadılar ya da analiz ettiler ama bu ortaya çıkan tablonun derinleşmesi onların işine yaradı. Hangisidir doğru olan onu bilemeyiz zaman gösterir. Ama gerçek şudur analizlerin hangisi olursa olsun ortaya çıkan felaket büyük. 200 bini aşkın insan öldü. Türkiye, işin başından bu yana bütün dünyayı Suriye’de yanan yangına, ateşe karşı uyardı. Gelin bu yangını, bu ateşi daha işin başında söndürelim diye. Bu ateş sizi de yakar başkalarını da yakar. Bu ateş herkese zarar verir dedik. Ama maalesef biz noktada gerekli desteği bulamadık. Bu noktada sıkıntılar oldu. o sıkıntıları Türkiye tek başına aşabilme imkanı yok. Uluslar arası toplumun bir araya gelip ortak tavır koyması lazım. 200 bin insan öldü, az değil ve bir buçuk milyona yakın insan Türkiye’de Irak ve Suriye’de öte yandan Ürdün’de, Lübnan’da diğer ülkelere göç etmek zorunda kalmış Suriyeliler. Bunları koyduğunuz zamanda Suriye insanın önemli bir kısmı da vatan topraklarını terk etmiş durumda. Dünya buna karşı seyirci kaldı." diye konuştu.

Suriye’de yaşanan zulmün Esed zulmü olabileceğini söyleyen Bozdağ, "Kimyasal silah kulanıldı, buna karşıda seyirci kalındı. Esed rejimi tarafından vahşetler işlenmekte buna da seyirci kalmakta. Onun için hep söyledik. Buradan bu bayram günü bir kez daha ifade etmek isteriz ki Suriye’de yaşanan zulüm Esed’in zulmü olabilir. Bunda şüphe yok. Ama bu zulmü sona erdirme konusunda güç ve kuvvetli olup da hareket etmeyenler de üzerine düşenleri yapmayanlar da bu zulümden hisse sahibidir, sorumludur, mesuliyeti vardır. Türkiye bu noktada kan ve gözyaşının durması için üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır, hala da yapmaya devam etmektedir. 4 milyar civarında, Suriye’den ülkemize gelen misafirlere yardım etmiştir, yardım etmeye de devam etmektedir. Uluslar arası toplum Türkiye’nin bu yardımını överken, Türkiye’nin bu yardımlarını, sorumluluğunu paylaşma konusunda da maalesef kılını kıpırdatmamıştır. Halbuki böylesi büyük bir insanlık suçu işleniyor, bu suçun mağduru olmaktan kurtulmak isteyen insanlara kucak açan Türkiye’ye uluslar arası toplumun hiç olmazsa destek olması lazım." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri