Bozdağ: Suriye'deki O Görüntüleri Gördükten Sonra Akşam Uyuyamadım

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Suriye'de Beşar Esed yönetiminin kimyasal silah kullanmasına sert tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Suriye'de Beşar Esed yönetiminin kimyasal silah kullanmasına sert tepki gösterdi. Kimyasal silah kullanımı sonrasındaki görüntüleri gördükten sonra akşam uyuyamadığını kaydeden Bozdağ, “Esed kafasını koyup yatağına eğer uyuyabildiyse, Esed'e maddi manevi destek verenler uyuyabildiyse, o zaman böylesi vicdan sahibi olmak insanlıksa, ben o insanlıktan olmayı istemem işin doğrusu.” dedi. Bozdağ, katliama geniş yer vermeyen, manşetten Tuncay Güney haberini gören bir gazeteye de tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı: "Size kim baskı yaptı? Esed yönetiminden mi bir baskı var, yoksa 'Tuncay Güney haberini getirin' diye başkaları tarafından bir baskı var? Bunu lütfen açıklasınlar.”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda düzenlenen ‘Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması İşbirliği Protokolü’ öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Suriye'de Beşar Esed yönetiminin kimyasal silah kullanmasını değerlendiren Bekir Bozdağ, görüntüleri görünce ne söyleyeceğimi şaşırdığını, insanın kanını donduran görüntüler olduğunu, insanı insanlığından utandıran görüntüler olduğunu belirterek, vicdan sahibi hiç kimsenin onaylamayacağı, kulağını kapamayacağı bir manzarayla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına dair iddiaların ötesinde somut gerçeklikler bulunduğunu kaydeden Bozdağ, "Maalesef dün akşam bir araya gelen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, omuzlarına yüklenen sorumluluğun gereğini yerine getirmemişlerdir." diye konuştu.

MANŞETTEN HABERİ VERMEYEN GAZETEYE TEPKİ

Bozdağ, Suriye'de kimsayal silah kullanılmasına yer vermeyen bazı Türk basın kuruluşlarına da sert tepki gösterdi. Açıkça isim veren Bozdağ, bir gazetenin bugünkü manşetinde Suriye'deki katliamın yer almadığını, Tuncay Güney'e ait bir röportajın yer aldığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Hürriyet gazetesine baktığınızda manşetinde bambaşka bir olay var. Allah aşkına hangi vicdan, hangi anlayış Türkiye'nin en önemli gazetelerinden bir tanesi, daha başka gazetelerde var; hangi vicdan bu haberi görmezden gelme talimatı verdi? Hangi anlayış böyle bir haberi görmez? Hangi gazeteci habercilik adına böyle bir haberi getirmez?"

"TUNCAY GÜNEY HABERİ İÇİN BİR BASKI MI VAR?"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben buradan Hürriyet gazetesinin yetkililerine ve diğer gazetelerin yetkililerine de soruyorum. Köşelerine, haberlerine, sayfalarına bu en büyük vahşeti, en büyük insanlık suçunu almayan ve gazetelerinde yer vermeyenler; size kim baskı yaptı? Esed yönetiminden mi bir baskı var, yoksa 'Tuncay Güney haberini getirin' diye başkaları tarafından bir baskı var? Bunu lütfen açıklasınlar, böyle bir gazetecilik olabilir mi?”

"UYUYANLAR VARSA ONLAR MUTLAKA İNSANLIĞINI SORGULAMALIDIR"

Binlerce çocuğun hayatını kaybettiği görüntülerin hatırlatılmasını üzerine de Bozdağ, "O görüntüleri görüp de ondan etkilenmemek, bundan rahatsız olmamak, bu görüntülerin olduğu dünyada yaşarken bunlara mani olamamanın utancını yaşamamak mümkün değil. İnsan olan herkes ama herkes bu görüntüler nedeniyle insanlığından utanır. Ben bugün uyuyamadım. Dün olaylara vakıf olduğum andan itibaren benim huzurum kaçtı ve sorumlu bir kişi olarak, 'insan olarak böylesi bir vahşet karşısında ne yapabiliriz' sorularını hep değerlendirdik. Ama ben akşam uyuyamadım, uyuyanlar varsa onlar insanlığını mutlaka sorgulaması lazım. İnsanlığında bir eksiklik var demektir. Esed kafasını koyup yatağına eğer uyuyabildiyse, Esed'e maddi manevi destek verenler uyuyabildiyse, o zaman böylesi vicdan sahibi olmak insanlıksa, ben o insanlıktan olmayı istemem işin doğrusu.” değerlendirmesinde bulundu.

BM'NİN KİMYASAL SİLAH DENETİMİ

BM’nin kimyasal silah incelemesine ilişkin olarak ise Bozdağ, BM’nin birtakım hesaplar yapacağını, uzman heyetin orada olduğunu, hemen dünden izin verilmesi gerektiğine işaret etti. Bozdağ, kimyasal silah kullanıldığı iddialarının henüz araştırılmadığını dile getirerek, "Bu konunun incelenmesi lazım, daha incelenmesine izin verilmedi. Şu anda bunun yapılması gereken bu olayın incelenmesidir.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri