Bozdağ: 'Özerklik' Türkiye Cumhuriyeti Devleti Bakımından 'Yok' Hükmünde

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, özerklikle ilgili "Bu ifadeler sadece söyleyenlerin belki kendileri açısından bir anlam ifade edebilir. Onlar kendilerini tatmin etmek için kullanabilir ama Türkiye Cumhuriyeti devleti bakımından bunlar yok hükmünde...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, özerklikle ilgili "Bu ifadeler sadece söyleyenlerin belki kendileri açısından bir anlam ifade edebilir. Onlar kendilerini tatmin etmek için kullanabilir ama Türkiye Cumhuriyeti devleti bakımından bunlar yok hükmünde olan şeylerdir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Bakan Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti devleti bakımından bunların yok hükmünde olan şeyler olduğunu söyledi. Bozdağ, "Bunlara hiç kimsenin itibar etmediğini hepimiz biliyoruz. Suç olan konular varsa bunlarla ilgili zaten cumhuriyet savcılıkları resen soruşturma açmakla yetkili ve görevlidir. Şu anda bu konuyla ilgili bir soruşturma var mı yok mu, işin doğrusu, hemen soru sorulur sorulmaz bir cevap alma imkânım olmadı ama öğrenip onu da sizinle paylaşmak isterim." diye konuştu.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının şehitlerimizin ruhunu muazzep etmeyeceğini dile getiren Bozdağ, şunları söyledi: "Zira yapılan eleştirilerde 'Çözüm süreci şehitlerimizin ruhunu muazzep etmez mi?' şeklinde eleştiriler var. Ben onlara cevap verdim ve şunu ifade ettim: Bizim inancımıza göre şehitler diridir, onlara 'ölü' denmez. Mana âleminde Rabb'im kendi ilmi dâhilinde onlara ikramda bulundu, biz öyle inanırız. Şehitlerimizin hepsi 'terör bitsin' diye, 'en son şehit ben olayım, başka şehit olmasın. Gözyaşı dursun, kan dursun. Esasında, bu sorun Türkiye'nin gündeminden çıksın.' diye şehit olmuşlardır. Yoksa herhangi bir şehidimiz 'Ben şehit oldum, başkası da şehit olsun. Benim anam ağladı, başkasının da anası ağlasın. Terör ben mücadele ederken bitmedi, hiç bitmesin.' düşüncesiyle şehadet mücadelesini vermediğine biz inanıyoruz. Onların bütün mücadelesi, terörün bittiği, artık kanın durduğu, gözyaşının dindiği, başkaca Mehmetlerin şehit olmadığı, başkaca anaların ağlamadığı bir Türkiye'dir. 'Eğer çözüm süreci başarılı olursa -kurduğum cümle aynen budur- terör sona ererse, silahlar tamamen bırakılırsa, Türkiye'de barış iklimi geçici değil, kalıcı bir iklime dönüşürse bundan şehitlerimiz rahatsız olmaz, onların ruhu muazzep olmaz, incinmez, aksine memnun olurlar; çünkü bizim mücadelemizi bizim kardeşlerimiz, bizim evlatlarımız başarıya ulaştırdılar diye memnun olurlar.' dedim. Ben aynı inançtayım. hiçbir şehit çatışmalar devam etsin, bundan sonra başka şehitler olsun diye şehit olmaz, onun şeyi eğer terörle mücadele kapsamındaysa hedef terörü sona erdirmektir. Çözüm sürecinin ana hedefi de, tabii, terörü sona erdirmektir. Bunu özellikle ifade etmek isterim."

CEZAEVLERİNDE 155 BİN 869 KİŞİ VAR

Mahkûm sayısına ilişkin bir soruya ise Bozdağ, "Şu anda cezaevlerinde bugün itibarıyla 155 bin 869 kişi var. Bunlardan 22 bin 609'u tutuklu, 133 bin 254'ü de hükümlü durumdadır. Her tutuklu ve hükümlüye yatak var, o noktada herhangi bir sıkıntı yok yani özellikle bunu ifade etmek isterim." karşılığını verdi.

Türkiye'de görülen yıllık tahkim sayısının 150-200 arasında olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Bozdağ, bunların çoğunluğunda yabancılık unsuru bulunduğuna dikkat çekti. New York'ta Amerikan Tahkim Derneği'nin yaptığı tahkim sayısının 50 binin üzerinde olduğunu anlatan Adalet Bakanı Bozdağ, şu anda Türkiye'deki rakamın o kadar yüksek bir rakam olmadığını, bu tahkim yasasından sonra bunların daha da artabileceğini ifade etti.

DARP FİİLLERİYLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILACAK

"İki yıla kadar mahkûmiyetlerde tutuklama yasağı var mı?" sorusuna Bekir Bozdağ, "Doğrudur, şu anda CMK'nın 100'üncü maddesinde iki yıl hapis cezasını gerektiren suçlarda tutuklama yasağı var. Tabii, Çocuk Koruma Kanunu'nda ise o, üç yıldır, tutuklama yasağı. Yani, kamu düzenini bozan, özellikle bu darp fiilleriyle ilgili basit darp ile nitelikli darp arasında ceza farkı var. Nitelikli darp esasında tutuklama kapsamına giriyor ancak basit darp tutuklama yasağı kapsamına giriyor, cezanın azlığı nedeniyle oraya giriyor. Burada bir düzenleme yapma ihtiyacı var mı? İşin doğrusu bir düzenleme yapma ihtiyacı olduğuna ben de inanıyorum, çünkü burada insanların rahatsız olduğu ve darba maruz kaldığı bir noktada, bir kapıdan girip öbür kapıdan çıkması fevkalade yanlış bir durum. Bununla ilgili Bakanlık olarak biz de bir hazırlık içindeyiz, onu özellikle ifade etmek isterim, burada cezayı değerlendiren bir çalışmayı yaptığımızı da bilmenizi isterim. Tabii, bu vurma, kırma, yakmayla ilgili konularda güvenlik paketi içerisinde yeni düzenlemeler var, muhtemeldir ki önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisine gelecek. Tazmin konusu, genel hükümlere göre bir tazminat zaten mümkün, ama onun dışında, bu güvenlik paketi içerisinde de bu konuya ilişkin ilave düzenlemeler olduğunu biliyorum, geldiğinde zaten, onu Parlamento değerlendirecektir." şeklinde konuştu.

Takipsizlik kararıyla ilgili de Bakan Bozdağ, "Bu adli tıpla ilgili; tabii, adli tıbbın raporuyla savcılığa giden, savcılık rapor gelmeden mi karar verdi, geldikten sonra mı karar verdi, işin doğrusu, benim bildiğim…" ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri