Bozdağ: Otopside kimyasal kullanımı tespit edildi

Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen saldırı sonrasında Türkiye'ye getirilen üç cenazeye yapılan otopsinin sonuçlarını açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Otopside kimyasal silah kullanıldığı tespit edildi" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İdlib'deki saldırıda hayatını kaybeden üç Suriyelinin cesetlerine yapılan otopsi sonucuyla ilgili olarak "Otopside kimyasal silah kullanıldığı tespit edildi" açıklamasında bulundu. 

"İdlib'den getirilmiş olan 3 ceset üzerinde Adana'da otopsi yapıldı. Yapılan otopsi sonucunda kimyasal silah kullanıldığı tespit edildi."

Bozdağ "Şu an hem Dünya Sağlık Örgütü temsilcileri hem de Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu temsilcilerinin olduğu bir çalışmayla bu otopsi tamamlanmış durumda. Esed'in kimyasal silah kullandığı, bu bilimsel incelemeyle de tespit edilmiş durumda" diye konuştu.

Başsavcılıktan açıklama 

Otopsiyle ilgili daha fazla ayrıntıyı ise Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamayla paylaştı. 

Başsavcılıtan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin İdlib kentinde 4 Nisan 2017 günü meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden Suriye vatandaşı Esme El Hasan (35), Sait Hüseyin (26) ve Muhammed Avad'ın (25) cesetlerinin otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Otopsideki ilk bulgulara göre, şahısların kimyasal boğucu gaza maruz kalmaları sonucu hayatlarını kaybettikleri ve akciğerlerinde yoğun ödem bulunduğu tespit edilmiştir. Otopsi sonunda alınan doku, plazma, kan, idrar, akciğer ve cilt örnekleri, kimyasal silah kalıntılarına yönelik gerekli analizlerinin yapılması için Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesine ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderilmiştir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu temsilcilerine, talepleri üzerine incelemeleri için söz konusu örneklerden verilmiştir."

Dünya Sağlık Örgütü 'sinir gazı bulgusu var' demişti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da dün yaptığı açıklamada, "Bir kimyasal saldırı olduğuna dâir bizde bulgular mevcut" ve "Bu bulguları dokümante ederek Dünya Sağlık Örgütüne de gönderiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Bu açıklamanın ardından Dünya Sağlık Örgütü de İdlib'deki saldırıda sinir gazı kullanıldığını gösteren bulgular olduğunu duyurmuştu. 

İdlib'deki saldırıda aralarında çocukların da olduğu 100'e yakın kişi hayatını kaybetmiş, 400'e yakın kişi de yaralanmıştı. 

Yaralılardan 32'si Türkiye'ye getirilerek Hatay'daki hastanelerde tedavi altına alnımış, bunlardan 3'ü hayatını kaybetmişti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri