Bozdağ: Mısır'daki Katliama Sessiz Kalanlar Tarih Önünde Mesuldür

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır’daki katliam karşısında uluslararası toplumun sessiz kalmasının en az katliam kadar düşündürücü olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır’daki katliam karşısında uluslararası toplumun sessiz kalmasının en az katliam kadar düşündürücü olduğunu söyledi. Böylesi katliamlar karşısında uluslararası örgütlerin ortak tavır koyması insan yaşamına verilen değerin gereği olduğunu belirten Bozdağ, "Mısır’daki katliam karşısında sessiz kalanlar tarih önünde mesuller. Durdurma gücü olup da durduramayanlar tavır koyamayanların bundan sonra yaşanacaklar açısından da mesuliyetleri var.” dedi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Coomart Otorbayev 2 ülke arasında KEK Protokolü imzaladı. Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleşen programın ardından basın mensuplarının karşısına geçen 2 Başbakan Yardımcısı basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

    Mısır’da yaşanan katliamda gelinen noktayı ve uluslararası toplumun bu katliama sessiz kalmasını değerlendiren Bozdağ, “Mısır’da yaşanan bir vahşettir, bir zulümdür, yapılan çok açıkça bir katliamdır. Böylesi bir katliam karşısında uluslararası toplumun gerek Arap Ligi’nin gerek AB’nin gerek BM’nin gerek İslam İşbirliği Teşkilatı’nın sessiz kalması en az bu katliam kadar düşündürücüdür. Halbuki böylesi katliamlar karşısında uluslararası örgütlerin ortak tavır koyması insan yaşamına verilen değerin gereğidir. Hem Arap ülkelerine bakıyoruz bir ses çıkmadı batı ülkelerinde keza öyle. Başka ülkelerden yine öyle itidale çağıran yaklaşımlar var. Bu yaptığınız cinayettir, bu yaptığınız katliamdır, zulümdür bunu yapan zalimdir diye tavır tartışmasız net bir şekilde tavır koyulması gerekirken, sadece itidal çağrıları var. Bu da fevkalade yanlıştır, net tavra ihtiyaç vardır. Burada insan onuru ayaklar altına alınmıştır. İnsan hayatı yok edilmektedir. İnsana ait değerler yok edilmektedir.” diye konuştu.

    "İNSAN ONURUNDAN YANA TAVIR ALMAYA DAVET EDİYORUM"

    Avrupa Birliği’nin insan hakları evrensel değerlerinin hepsinin ayaklar altına alındığını vurgulayan Bozdağ, tepkisini şöyle dile getirdi: “Şimdiye kadar insan hakları diyenler demokrasi diyenler eşitlik, adalet diyenler bütün bu değerleri yok eden, katleden darbeci generallerinin yaptığı katliamlar karşısında sessiz kalmaları yada seslerinin kuvvetli bir şekilde ortaya koymamaları bu olay karşısındaki mesuliyeti ortadan kaldırmaz. Mısır’daki katliam karşısında sessiz kalanlar tarih önünde mesullerdir. Durdurma gücü olup da durdurmayanlar tavır koymayanların bundan sonra yaşanacaklar açısından da mesuliyetleri var. Ben bir kez daha uluslararası toplumu insan onuruna, insan haysiyetine, hukuka ve demokrasiye sahip çıkmaya, Mısır konusunda bir takım çıkarlar, bir takım mevziler hesap ederek tavır almaktan öte en büyük tavır olan insan onurundan yana tavır almaya davet ediyorum. Şuana kadar Türkiye kadar net tavır alan ülke yoktur. Dileriz ki uluslararası toplum daha fazla iradesindeki belirsizliği sürdürmez.”

    Mısır'da olağanüstü halin ilan edilmesinin yeni bir şey olmadığını belirten Bozdağ, "Zaten Mısır, darbenin yapıldığı günden beri bir olağanüstü halle yönetilmektedir. Milletin iradesiyle seçilmiş meşru iktidar silah zoruyla yok edilmiştir, hapse tıkılmış ve gayrimeşru bir yönetim iş başına gelmiştir. O günden bugüne zaten Mısır'da olağanüstü bir hal vardır.” sözlerini dile getirdi.

    "AK PARTİ İLE CEMAAT ARASINDA FİTNE ATEŞİ YAKMAYI BAŞARAMAYACAKLAR"

    Bir gazetecinin hükümet ile Hizmet Hareketi arasındaki ilişkiler ile ilgili iddialar üzerine Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın yaptığı 11 maddelik açıklamasını hatırlatması üzerine de şöyle konuştu: “AK Parti Türkiye'nin partisidir, milletin partisidir. Türkiye siyasetinin merkezinde olan bir partidir. 11 yıllık iktidarı döneminde her alandaki yapısı daha da güçlenmiştir. Tabii AK Parti'nin bu başarısından rahatsız olanlar, AK Parti ile milletimiz arasındaki sevgi bağını koparmak isteyenler var. Cemaatle AK Parti arasını bozmak için çok uğraş verenler, gayret sarfedenler, kendilerince oradan buradan bir şeyler uyduranlar var. Bunları biz gayet iyi biliyoruz. Ben, cemaatin de gayet iyi tanıdığını biliyor ve tahmin ediyorum. Dolayısıyla bunlar beyhude uğraşıyorlar. Cemaatle AK Parti arasında bir fitne ateşi yakmayı başaramayacaklar.”

    "CHP'LİLERİN FİŞLENDİĞİ İDDİASI İFTİRADIR"

    CHP’li bazı milletvekillerinin fişlendiği iddialarına da değinen Bozdağ, bunun iftira olduğunu söyledi. Ana muhalefet partisi zaman zaman gündem sıkışması olunca böyle iftiralar ortaya koyduğunu bildiren Bozdağ, “MİT açıklama yaptı, İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Şimdi nereden geldiği, nasıl olduğu belli olmayan dosyadan dolayı bu dosyayı falan yapmış diye bir kabulle çıkmak ciddi bir ana muhalefet partisi genel başkanına yakışmaz. Hükümet dinledi, dinletti diyor, bunu söyleyen kişinin eline alıp bir takım belgeleri Türkiye kamuoyu ile paylaşması lazım. Gazetelere yansıdığı kadarıyla herkes hakkında birileri bir şeyler yazabilirler. Bugün internetten başka yerden yazı yazabilirler. Ondan sonradan onlar doğdu mu eğrimi konuşmadan tartışmadan itham etmek dürüst bir siyasetçiye yakışacak bir tavır değildir. Buradan bir kez daha söylüyorum bu açık bir iftiradır. Bizim böyle bir şey yaptırmamız söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

    "CHP'NİN İFTİRALARINA CEVAP VERMEKTEN YORULDUK"

    Kim böyle bir şey yaptıysa ya da yaptırdıysa gerekeni yapacaklarını ifade eden Bozdağ, “Geçmişte biliyorsunuz Sayın Önder Sav bizi dinledirler diye kamuoyunun önüne çıkmıştı, hata AK Parti’yi, hükümeti suçlayan yaklaşımlar yapmıştı. Daha sonra gördük ki Sayın Sav kendi kendini dinletmişti. Yani telefonu açık bırakmış ondan sonra konuştuğu kişi onu kaydetmiş ve kamuoyu ile paylaşmış. Ama dikkat edin yine bu konuda partimizi ve hükümetimizi töhmet altında bırakacak açıkmamalar genel başkan düzeyinde yapıldı. Daha sonra soruşturması yapıldı, Meclis'te araştırma komisyonu kuruldu ve gerçekler ortaya çıktı. Sayın Baykal ile ilgili kaset çıktığında da aynı şeyleri söyledi. Onun CHP gerçek olmayan bilgilerle hareket ederse kendisi yeni iftiralar atan parti olmaktan kendisini kurtaramaz. AK Parti’nin AK Partilinin ya da hükümetin bunu yaptırdığına dair belgesi delili varsa ortaya koysun. Savcılar orada ayrıca da suç duyurusunda da bulunsun ve biz de takip edelim. Biz CHP’nin iftiralarına cevap vermekten yorulduk, umarım onlarda yorulmuştur.” sözlerini dile getirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri