Bozdağ: Değişiklikler Yasa İle Düzenlemeye Bırakılan Alanlara İlişkindir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili kanun teklifine yönelik eleştirilere cevap verdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili kanun teklifine yönelik eleştirilere cevap verdi. Bozdağ, “Teklif içerisinde yer alan değişiklikler bu maddenin yasa ile düzenlemeye bıraktığı alanlara ilişkindir. Yasa ile HSYK Kanunu'nda ve diğer bazı kanunlarda yapılmış düzenlemeler, bu teklifle yine yasayla değiştirilmek istenmektedir.” dedi.

6. Büyükelçiler Konferansı'nın dördüncü gününde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, büyükelçilerle bir araya geldi. Büyükelçilere hitap eden Bozdağ, son günlerde tartışma konusu olan HSYK düzenlemesi ile ilgili büyükelçilere bilgi verdi. 12 Aralık 2010’da yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişikliği içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 159. Maddesinin de bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, "Bazı milletvekilleri tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifine ilişkin hükümet görüşünü komisyonlarda ifade etmeye çalıştık. Ayrıca Genel Kurul aşamasında da hükümet olarak bakanlık olarak görüşlerimizi ifade ederek, bu teklifin daha da olgunlaşmasına katkı vereceğimizi buradan ifade etmek isterim. HSYK’nın yeni yapısını belirleyen, yeni görevini tanımlayan yasaya düzenlenecek alanları belirleyen hüküm Anayasa'nın 159. Maddesidir. Değişiklik teklifi Anayasa'nın 159. Maddesi ile getirilen düzenlemeleri değiştirmemekte, ortadan kaldırmamaktadır. HSYK’nın bir kısmının üyelerinin cumhurbaşkanınca belli kaynaklardan, 3 üyesinin Yargıtay’dan, 2 üyesinin Danıştay’dan yine 7 üyesinin adli yargıdan, 3 üyesinin idari yargıdan seçilmesi seçeceklere ve seçileceklere ilişkin nitelikleri konusundan herhangi bir değişiklik getirmemektedir. Aynen muhafaza edilmektedir. Seçilecek üyelerin sayısında azaltmaya veya çoğaltmaya da gidilmemektedir. O da aynen muhafaza edilmektedir.” diye konuştu.

Anayasa'da kurulun görevleri olarak tanımlanan konularda herhangi bir değişikliğe gidilmediğini belirten Bozdağ, “Anayasa'da sayılan görevlerin tamamı yine kurulun görevleri olarak varlığını korumaktadır. Yönetim ve temsil konusunda herhangi değişikliğe kesinlikle gitmemektedir. Kurulun 3 daire halinde çalışacağı hüküm haline alınmıştır. Kurul 3 daire halinde çalışacak, aynı şekilde çalışmalarına devam edecektir. Kurulun görev süresi 4 yıldır, bu süre ile de herhangi bir değişikliğe gidilmemektedir. Teklif içerisinde yer alan değişiklikler bu maddenin yasa ile düzenlemeye bıraktığı alanlara ilişkindir. Yasa ile HSYK kanunda ve diğer bazı kanunlarda yapılmış düzenlemeler bu teklifle yine yasayla değiştirilmek istenmektedir. Biz HSYK Kanunu'ndan değişiklik yapan teklifin komisyonda ve Genel Kurul'da olgunlaşması için elimizden gelen gayreti çabayı gösterdik. Teklifin içerisinde her alan pek çok hususun komisyon görüşmeleri sırasında değiştiğini, olgunlaştığını görüyoruz. Bu teklif elbette yine bazı değişiklere uğrayabilir. 2010’da getirilen yeni HSYK düzenin değiştirmesini sağlamamaktadır. Sadece kanuna bırakılan alanlarda düzenleme içermektedir. Biz Avrupa Konseyi’nin ve Venedik Komisyonu yine AB diğer örgütlerin ortaya koyduğu, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti anlayışı ve hukukun üstünlüğü anlayışı çerçevesinde kabul edilen normları her zaman kendimiz için bir esas olarak kabul ettik.” ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri