Bosna’da Yeni Cumhurbaşkanlığı Konseyi Göreve Başladı

Bosna-Hersek’te geçtiğimiz ay yapılan seçimlerle belirlenen Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri, yemin metnine imza atarak göreve başladı. Boşnak, Sırp ve Hırvat milletlerini temsil eden üyeler, siyasi tıkanıklığı aşacaklarına...

Bosna-Hersek’te geçtiğimiz ay yapılan seçimlerle belirlenen Üçlü Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri, yemin metnine imza atarak göreve başladı. Boşnak, Sırp ve Hırvat milletlerini temsil eden üyeler, siyasi tıkanıklığı aşacaklarına ve ülkeyi AB’ye yaklaştıracaklarına söz verdi.

Bosna-Hersek Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Styepan Mikiç, Boşnak milletinden tekrar seçilen Bakir İzzetbegoviç, Hırvat milletinden yeni seçilen Dragan Çoviç ve Sırp milletinden yeni seçilen Mladen İvaniç'e mazbatalarını verdi.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı görevini sırayla 6’şar aylığına üstlenecek olan konsey üyeleri, anayasaya saygılı olacaklarına ve Dayton Barış Anlaşması’nın tüm şartlarına uyacaklarına dair taahhütname imzaladı. Üyeler ayrıca ülkedeki tüm milletlerin çıkarları için çalışacaklarını taahhüt etti.

Törende bir konuşma yapan Sırp Mladen İvaniç, var olan anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak istihdam ve yatırımlara odaklanılması gerektiğini söyledi. Konseyin dönem başkanlığı görevine başlayan İvaniç, Bosna-Hersek’e bağlı Sırp Cumhuriyeti’nin vatandaşları tarafından seçildiğini ve onların çıkarlarını gözeteceğini söyledi fakat bunun tüm Bosna’nın çıkarlarını savunmasını engellemeyeceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ne yeniden seçilen Bakir İzzetbegoviç ise savaşın üzerinden 20 yıl geçtiğini belirterek, “Artık daha iyi bir geleceğe doğru yürümemiz gerekiyor ve aramızdaki güvensizliği, korkuları ve gereksiz tartışmaları bırakmamız lazım. Bosna'nın geleceği için uzlaşmaya ihtiyacımız var, Euro-Atlantik yolu da bu devletin stratejik çıkarları için tek r yoludur. Umarım son dört yıldan mesajımızı aldık ve artık şahsî hesaplardan ve parti çıkarlarından vazgeçeceğiz.” diye konuştu.

Konseyin Hırvat üyesi Dragan Çoviç, Bosna'nın geleceğine dair derin bir inanca sahip olduğunu söyledi ve "Bosna'nın geleceği, farklı iktidar üyelerinin çalışmalarına bağlı olacak. Amacımız arkamızdan gelecek olanlara daha güzel bir devlet bırakmaktır." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri