'Bosna Kasabı' Ratko Mladic'e müebbet hapis cezası

"Bosna Kasabı" olarak adlandırılan eski Sırp komutan Ratko Mladic'in karar duruşması sona erdi.

"Bosna Kasabı" olarak da adlandırılan eski Sırp komutan Ratko Mladic'in karar duruşması sona erdi. Bosna Kasabı'na insanlığa karşı işlediği suçlar nedeniyle müebbet hapse çarptırıldı.

Lahey'deki mahkeme Bosna Savaşı sırasında Srebrenitsa’da soykırım yapıldığına hükmetti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, aralarında Srebrenitsa soykırımının da bulunduğu birçok faklı suçtan yargılanan eski Sırp komutan Ratko Mladiç'i suçlu bulduğunu açıklarken, Mladic'in 1995'teki Srebrenitsa katliamıyla soykırıma 'katkıda' bulunduğunu ve insanlığa karşı suç işlediğini kabul etti.

BM: SREBRENİTSA'DA YAPILAN SOYKIRIMDIR

Yargıç Alphons Orie yaptığı açıklamada, "Srebrenitsa ve çevresinde 1995 yılında soykırım, zulüm, imha, cinayet ve insanlık dışı göçe zorlama gerçekleştirilmiştir" dedi.

Duruşmadan öncesine ve duruşma esnasında kısa süreli bir gerginlikler yaşandı. Bosna kasabı Mladic'in duruşma esnasında bağırdığı ve kısa süreliğine duruşma salonunda çıkarıldığı ifade edildi.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICTY) görülecek davanın hemen öncesinde ise elinde Sırbistan bayrağı bulunan bir kişinin Boşnak kurban yakınlarının durduğu alana gelmesi üzerine arbede çıktı.

Kimliğini açıklamayan ancak Sırp olduğunu söyleyen şahsın provokasyon amacıyla mahkeme önüne geldiğini savunan Boşnak kurban yakınları, gencin elindeki bayrağı almaya çalıştı.

YİRMİ DÖRT YILDA YÜZLERCE DAVA

Sürekli olarak suçsuz olduğunu söyleyen 75 yaşındaki eski general hakkındaki karar aynı zamanda katliamların ana sorumlularının yargı önüne çıkarıldığı onlarca davanın sonuncusu olma niteliğinde.

Bugüne kadar 161 kişiyi yargılayan mahkeme Bosna Savaşı'nda yer alan Balkan uluslarından 83 savaş suçlusunu mahkûm etti. Bu kişilerden 56 kişi cezasını çekerken, 19 kişi beraat etti ve aralarında eski Sırp lider Slobodan Miloşeviç'in de bulunduğu yedi kişi de yargılama sonuçlanmadan hayatını kaybetti.

2006 yılında ölen Miloşeviç'in yanı sıra, bir diğer üst düzey savaş suçlusu Karaciç hakkında da 2016 yılında 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verilmişti.

Mahkeme, üst düzey yetkililerden alt rütbeli askerlere kadar, sivillere karşı işlenen cinayet, köleleştirme, yerinden etme, işkence ve tecavüz gibi geniş çaplı katliamlar hakkında birçok kanıt topladı.

Associated Press haber ajansına konuşan Bosnalı hukukçu Refik Hodziç, "Mahkeme, siyasi ve sosyal söylemimizde suçun cezasız kalması anlayışına karşı bizim adımıza çok önemli bir iş başardı" ifadesini kullandı. Sözlerine devam eden hukukçu, "Bu kurumun tam da olması gerektiği zamanda hayata geçmesinden dolayı çok şanslıyız" dedi.

Mladiç'in 2010 yılında tutuklanmasında büyük bir rol oynayan Sırbistan'ın eski savaş suçları savcısı Vladimir Vukçeviç, "Mahkemenin bugüne kadar en büyük başarısı birçok tepe noktasındaki kişiyi adalete teslim etmesidir" şeklinde konuşurken bir de uyarıda bulundu: "Ancak halen her ulusun kendi doğrularına inandığı bir noktadayız. Bu böyle olduğu sürece geçmişle uzlaşma olmayacaktır"


Katliamda öldürülenlerin yakınları duruşmayı yakında takip etti. Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toplanan Srebrenitsalı anneler, mahkemeden "adalet" bekliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri