Borsa İstanbul Başkanı Açıkladı: İslam Kalkınma Bankası, 10 Milyar Dolarla Geldi

Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslam Kalkınma Bankası'nın ihraç ettiği 10 milyar dolarlık sukukları (kira sertifikası) BIST'ta kote edeceğini açkladı. Turhan, Londra'da ihracı gerçekleştirilmiş...

Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslam Kalkınma Bankası'nın ihraç ettiği 10 milyar dolarlık sukukları (kira sertifikası) BIST'ta kote edeceğini açkladı. Turhan, Londra'da ihracı gerçekleştirilmiş bu faizsiz borçlanma araçlarının BIST'ta alınıp satılacağını dile getirdi. 2015 yılı beklentilerini de kamuoyu ile paylaşan Turhan, "Aslında 2015 yılı için benim beklentim; Türkiye açısından konuşuyorum son derece olumlu. Çünkü bütün dünyanın sıkıntısını çektiği iki şey var şu anda; birincisi sürdürülemez hale gelen kamu açıkları ki Türkiye bu konuda hamdolsun dünyanın en iyi ülkelerinden biri. Yani gelişmiş ülkelerden de iyi gelişmekte olan ülkelerin birçoğundan da iyi. İkincisi de oralarda, yani bu ülkelerin birçoğunda talip yetersizliği sebebiyle ekonomiler daralıyor, ekonomi büyüyemiyor ve fiyatlar kontrol edilemez bir şekilde geriliyor. Deflasyon sıkıntısı var. Halbuki Türkiye'de bu problem de yok." dedi.

BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Bursa'da Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından Hilton Otel'de düzenlenen sinerji toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine, 2014 yılı başından beri halka arzların çok hareketli gitmediğini hatırlatan Turhan, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz; 2014 yılının başından beri halka arzlar pek hareketli gitmiyordu. Çok küçak halka arzlar oluyordu sadece. Fakat son çeyrekte çok ciddi bir hareketlenme görüyoruz. Yakın zamanda büyük bir sigorta şirketi halka arzını gerçekleştirecek. Büyük bir bankamız ise sermaye artırımını yine borsadan halka yardımı ile yapacaktır. Bunlar oldukça külliyetli miktarlar, yine buna benzer sene sonuna doğru beklediğimiz halka arzlar var. Bu hisse senedi piyasasında böyle olmakla birlikte bir de borçlanma araçlar piyasası var biliyorsunuz. Oradaki halka arzlara bakacak olursak çok hızlı ilerlediğini görüyoruz. Yani hisse senetlerinden farklı olarak özel sektör tahvillerinde ve sukuklarda (kira sertifikası) büyük bir ivmelenme var."

"İSLAM KALKINMA BANKASI 10 MİLYAR DOLARLIK SUKUKLA GELDİ"

Çok yeni bir haberi, ilk defa Bursa'da kamuoyuyla paylaşacağını belirten Turhan, İslam Kalkınma Bankası'nın 10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul'da kote edeceğini açıkladı. Turhan şöyle devam etti: "Türkiye'nin hazinesinin de ortaklarından olduğu İslam Kalkınma Bankası var. Merkezi Cidde'de olan ve İslam İşbirliği Örgütüne üye ülkelerin kurdukları uluslararası bir finansal kuruluş bu. Bir yatırım ve kalkınma bankası, 3A reytingine sahip ve kendileriyle vardığımız mutabakatı Sermaye Piyasası Kurulumuz da onayladı. İnşallah İslam Kalkınma Bankası, ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul'da kote edecek. Yani Londra'da ihracı gerçekleştirilmiş bu faizsiz borçlanma araçları Borsa İstanbul'da alınıp satılacak. Bu, ülkemiz için çok önemli bir gelişme. İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması açısından çok önemli bir gelişme."

"BEKLEDİĞİMİZ ŞOKLAR BEKLENMEDİK ETKİLERE YOL AÇABİLİR"

"Amerika Merkez Bankasının (FED) parasal genişlemeyi sonlandırması sebebiyle gelişmekte olan ülkeler için karamsar senaryoların çiziliyor, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki soruyu da cevaplayan İbrahim Turhan, "Olacağını beklediğiniz ve bildiğiniz şeyler sizi hiçbir zaman korkutmasın" değerlendirmesinde bulundu. Turhan şunları söyledi:

"FED'in parasal genişlemeyi sonlandırdığı artık herkesin bildiği bir şey. Önümüzdeki yılda muhtemelen ikinci yarı yılda bir miktar faiz artışı olmasını da herkes bekliyor. İktisatta beklediğiniz şeyler, beklenmedik etkiler yaratmaz, beklenmedik şoklar beklenmedik etkiler yapar. Dolayısı ile 2015 yılı için bence karamsar olmayı gerektirecek hiçbir şey yok. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen bir miktar parasal sıkılaşma Avrupa Birliği'nin, Avrupa Merkez Bankası'nın ve Japon Merkez Bankası'nın aldıkları kararlarla aslında şimdiden dengelenmiş durumda. Üstelik de bakın bu; Amerika'da parasal sıkılaşma başlıyor olmasının dünya emtia fiyatları üzerinde, başta petrol fiyatları olmak üzere yaptığı aşağı yönlü etki Türkiye gibi ithalatçı ülkeler açısında son derece olumludur. Aslında 2015 yııl için benim beklentim; Türkiye açısından çok olumlu olacaktır. Çünkü bütün dünyanın sıkıntısını çektiği iki şey var şu anda; birincisi sürdürülemez hale gelen kamu açıkları ki Türkiye bu konuda hamdolsun dünyanın en iyi ülkelerinden birisi. Yani gelişmiş ülkelerden de iyi, gelişmekte olan ülkelerin birçoğundan da iyi. İkincisi de oralarda, yani bu ülkelerin birçoğunda talip yetersizliği sebebiyle ekonomiler daralıyor, ekonomi büyüyemiyor ve fiyatlar kontrol edilemez bir şekilde geriliyor. Deflasyon sıkıntısı var. Halbuki Türkiye'de bu problem de yok."

"ŞİRKETLER FİNANSMAN BULMADA SIKINTI ÇEKEBİLİRLER"

"Ekonomik büyüme anlamında bir sıkıntı olmayacağının anlaşıldığını savunan Turhan, "Önümüzdeki yıl enflasyonun da bizim orta vadeli hedefimiz olan; yüzde 5 ile uyumlu bir seviyeye geleceğini anlıyoruz. Yine yüzde 4 civarında ki yüzde 4, Türkiye'nin hala potansiyel büyüme hızının altında bir seviyedir. Dolayısıyla ekonomide herhangi bir aşırı ısınmaya yol açmayacak bir büyümedir. 2015 yılının ben, Türkiye için olumlu olacağını düşünüyorum. Şirketlerimiz hangi noktada sıkıntı çekebilirler? Finansman bulma noktasında sıkıntı çekebilirler. Çünkü; artık uluslararası para, eskiden olduğu kadar ucuz olmayacak ama biz de zaten bunun için varız. Yani Borsa İstanbul'u bunun için kurduk, bugünler için bütün hazırlığımızı yaptık. Sermaye piyasasından şirketlerimiz istedikleri ölçüde, uygun şartlarla finansman sağlayabilirler. Gerek hisselerini halka arz etmek suretiyle halka açık şirket haline gelerek, gerekse ihraç edecekleri özel sektör tahvilleri veya faizsiz sukuklarla yine uygun şartlarla finansman imkanı sağlayarak." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri