Borcunu ödemeyenler dikkat! E-haciz dönemi başladı

Milyonlarca sığınmacının Genel Sağlık Sigortası primleri devlet tarafından ödenirken SGK, işsizlerden prim borçlarını ödemesini istedi, ödemeyenlere de e-haciz uygulamaya başladı.

Türkiye’ye akın eden milyonlarca sığınmacının Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, devlet tarafından ödenirken; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaklaşık 9.4 milyon kişiye işsizlik dönemine ait prim borçları için mesaj gönderip, ödeme talep etti. Ödemeyenlere de e-haciz uygulanmaya başlandı.

Prof. Özgür Demirtaş, “İşsiz insanı almadığı hizmetten dolayı borçlandırmak ne demek? Vicdanım acıyor” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez de “10 milyon Suriyeli, Afgan ve diğer sığınmacılar GSS primi ödemezken, devlet vatandaşına haciz uyguluyor. Böyle sosyal devlet ve adalet olmaz” açıklaması yaptı.

‘DÖNÜN BU YANLIŞTAN’

Göç İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde “Uluslararası koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar, geçici korunan Suriyeliler ve vatansız olarak tanınan kişiler GSS sistemine kaydedilir ve primleri devlet tarafından ödenir” bilgisi yer alıyor. SGK ise milyonlarca kişiye gönderdiği kısa mesaj ile prim borçlarının ödenmesini istedi. Mesajda, “Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu e-Devlet üzerinden sorgulayabilir ve yine e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Aksi takdirde yasal takip başlatılacaktır” denildi. Mesajın ardından bazı vatandaşların banka hesaplarında e-haciz işlemi başlatıldı. Özgür Demirtaş, “Dönün bu yanlıştan” çağrısı yaparken Turhan Çömez de şunları söyledi: “Bir kimsenin işi yoksa, devlete sigorta primi ödeyemiyorsa, 6. aydan itibaren devlet onun borç hanesine her ay 600 lira yazıyor. Belki de kişinin bundan haberi yok ve borç birikiyor. Bu kez icra memurları kişinin kapısına dayanıyor. Oysa beşli çetelere, Kur Korumalı Mevduat’la zengin ettiklerine, yandaşlara böyle bir uygulama yok.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (19)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri