''Bonzai Sultanbeyli'de Her Köşe Başında Satılıyor, Fiyatı İse 5-7 Lira'

Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurgün Oktik, İstanbul Sultanbeyli'de 2 bin gençle yaptıkları görüşmede gençlerin sentetik uyuşturucu bonzaiyi, alkol ve sigaradan daha tehlikesiz gördüğünü tespit ettiklerini söyledi....

Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurgün Oktik, İstanbul Sultanbeyli'de 2 bin gençle yaptıkları görüşmede gençlerin sentetik uyuşturucu bonzaiyi, alkol ve sigaradan daha tehlikesiz gördüğünü tespit ettiklerini söyledi. Oktik, "Bonzai Sultanbeyli'de her köşe başında satılıyor. Fiyatı da 5 - 7 lira." dedi.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde Dünya İntiharı Önleme Günü Sempozyumu’nda konuşan Prof. Dr. Nurgün Oktik, İstanbul Sultanbeyli’de 2 bin gençle yüz yüze yaptıkları görüşmeler sonucunda bonzainin gençler arasında tehlikeli bir uyuşturucu madde gibi görülmediğini tespit ettiklerini belirterek, gençlerin alkol ve sigaradan daha ucuz olan sentetik uyuşturucu bonzai içtiklerini söyledi. Uyuşturucu kullananan ve intiharı düşünen gençleri topluma kazandırmada en büyük etkenin toplumumuzda halen etkisini sürdüren aile yapısı olduğuna değinen Oktik, “Sultanbeyli’de her köşe başında uyuşturucu satışı yapılıyor. Gençler uyuşturucuyu sigara ve alkolden daha masum görüyorlar. Sentetik uyuşturucu olan bonzainin gençler arasında tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden birisinin ucuz ve kolay ulaşılabilir olması. Sultangazi gençlerle görüştük. Para yok, içki pahalı takılıyoruz işte diyorlar. Bir tane bonzai ile 5 şişe bira içmiş gibi oluyoruz. Kafamızı buluyoruz. Alışkanlık yapmaz, diyorlar. Aileler içkiyi ve sigarayı kokusundan anlıyor ama uyuşturucuyu anlamıyorlar. Biz, uyuşturucu ve intiharlara karşı ne yapabiliriz de, aileler üzerinden gençlere ulaşmanın yollarını bulabilmeliyiz. Hala o değer sistemi, ailedeki ataya saygı varlığını sürdürülüyor. Ne kadar sorunlu olursa olsunlar, ülkemizde ailenin önemli yapı taşı olarak kabul ediliyor.” dedi.

Sultanbeyli’de gençler üzerinde 15 öğrencisiyle 8 ay çalışma yaptıklarını aktaran Prf. Dr. Nurgün Oktik, erkeklerin yanında kızların da bonzai kullandıklarını tespit ettiklerini söyledi. Kız çocuklarının evlerde erkek çocuklardan daha farklı olarak ayrı odaları olduğu için ailelerin bonzai veya uyuşturucu kullanan kızları tespit edemediklerini de kaydeden Prof. Dr. Oktik, “Sokaklarda 15-17 yaşındaki gençler uyuşturucu satıyorlar. Bonzai sentetik uyuşturucu, çeşitli otlarla karıştırıp içilecek hale getiriyorlar. Çok tehlikeli ve ölümcül. Hemen alışkanlık yapıyor. Güçlü bir uyuşturucu 5-7 TL arasında bu semtlerde satılıyor. Uyuşturucuya ulaşmak kolay. Tanesi 5 ila 7 liraya her sokak köşe başında satılıyor.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri