Boğaz Ağrısı Ve Ses Kısıklığının Nedeni Reflü Olabilir

Op. Dr. Gökhan Güvener; boğaz ağrısı, öksürük, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda kuruluk hissi gibi rahatsızlıkların reflüden kaynaklanabileceğini söyledi. Güvener, reflüyü tetikleyen özellikle gazlı ve alkollü içeceklerden...

Op. Dr. Gökhan Güvener; boğaz ağrısı, öksürük, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boğazda kuruluk hissi gibi rahatsızlıkların reflüden kaynaklanabileceğini söyledi. Güvener, reflüyü tetikleyen özellikle gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durulmasını önerdi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Güvener boğaz ağrısı ile ilgili bilgiler verdi. Boğaz bölgesinde oluşan rahatsızlıkların reflüden kaynaklanabileceğini belirten Op. Dr. Günever, “Gastroözafagial reflü, mide içeriğinin yukarı doğru yemek borusuna kaçması sonucunda oluşur. Laringofaringeal reflü ise, mide içeriğinin yemek borusunun üst kısmından yukarı çıkarak ses telleri ve boğaza erişmesi, buradaki yapıları tahriş etmesi sonucunda oluşur. Boğazda ağrı ve gıcık hissi, boğazı sık sık temizleme ihtiyacı hissetme, sebebi anlaşılamayan tekrarlayıcı öksürük, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve bazen mide asidinin boğaza kadar geldiğini hissetme en sık rastlanan bulgular arasındadır.” dedi.

Boğaz boşluğuyla yemek borusunun başlangıcı arasında ve yemek borusunun sonunda mide arasında geri kaçışı önleyen koruyucu mekanizmalar olduğunu anlatan Günever, şöyle devam etti: “Bu mekanizmalardaki bozulmalar reflünün oluşmasına sebep olur. Obezite, beslenme düzenindeki bozukluklar, sigara içilmesi, mide fıtığı ve karına baskı yapan çok dar kıyafetler giyilmesi reflüyü tetikleyerek şiddetini arttırabilir. Tanı, hastanın yakınmaları ve muayene bulgularıyla konur. Özellikle laringofaringeal reflüde ses tellerinin arka bölgesindeki ödem ve tahriş bulguları tipiktir. Kimi olgularda sindirim sistemi endoskopisi ve asitlik seviyesinin ölçümü gibi yöntemler gerekli olabilir. Verilen antireflü ilaçlara kısa sürede yanıt alınması önemli bir tanı yöntemidir.”

‘REFLÜYÜ TETİKLEYECEK GIDALARDAN UZAK DURULMALIDIR’

Reflü oluşumunu önlemek için, mide asidindeki artışı ve reflüyü tetikleyecek gıdalardan uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Günever, “Gazlı ve asitli içecekler, alkol, çikolata, kızartmalar, yağlı ve baharatlı yiyecekler, mayalı ve hamur işi gıdalar önerilmez. Sigaradan uzak durulmalı, fazla miktarda çay kahve tüketilmemelidir. Küçük porsiyonlar eşliğinde sık sık yemek yenmeli ve kesinlikle aç kalınmamalıdır. Yatağa yatmadan 3 saat önce yeme içme kesilmeli, yatarken baş ve omuzlar daha yüksekte kalacak bir şekilde pozisyon alınmalıdır. İdeal kiloya inmek, düzenli yürüyüş ve spor, stresten uzak durmak, dar ve karına baskı yapan kıyafetlerden kaçınmak gibi yöntemler de yararlı olacaktır. Beslenme ve hayat tarzını düzenleme dışında, mide asidini azaltan ve geri kaçışa engel olan ilaçlar düzenli ve uygun sürede kullanıldıklarında hastaların büyük bir kısmında rahatlama sağlanır.” şeklinde konuştu.

Dr. Günever, ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan, tekrarlayan olgularda ise cerrahi tedavi seçenekleri de düşünülebileceğini kaydetti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri