Böbrek taşına şifayı bu bitkide arıyorlar

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaş aktarların yolunu tuttu. Tarihi Buğday Pazarı’nın arka sokağında 42 yıldır aktarlık mesleğini yapan Halit Azam, “Gilaburu, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliği mevcut” dedi

Gilaburu, halk arasında geleboru, Frenk üzümü gibi isimlerle de anılan, kıpkırmızı top top, salkım şeklinde meyveleriyle dikkat çeken bir bitki. Acımsı, buruk bir tadı olan gilaburu, genel olarak suyu hazırlanarak tüketiliyor ve faydalarından da bu şekilde yararlanılıyor. Yetiştirilirken bolca sulamaya ihtiyaç duyan gilaburu bitkisi, Kayseri ve çevresi başta olmak üzere neredeyse tüm İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilebiliyor. Konya’da gilaburuya ilgi büyük. Kilosu 30 liradan satışa sunuluyor. 

SADECE BÖBREK TAŞINA İYİ GELMİYOR

Aktar Halit Azam, insanların bir kısmının bu şifalı bitkiden haberleri olmadığını belirtti. 6 milimlik böbrek taşının gilaburu sayesinde düşürdüğünü öne süren Azam, “Gilaburu böbreklerin sağlıkla çalışmasına destek oluyor. 6 milimlik böbrek taşımı gilaburu sayesinde düşürdüm. İnsanların birçoğu gilaburu bitkisinden habersiz. Sağlığa faydalı olan bu bitkimizi insanlara anlatmaya, tüketmeleri için satışa sunduk. Sadece böbrek taşına iyi gelmiyor. Antioksidan özellikler gösterdiğinden, kan dolaşımının sağlıkla devam etmesini sağlıyor. Antioksidan özellikleri sayesinde uzun vadede damarlarda plaka oluşumunu önlediğinden yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına da olumlu etkileri oluyor” diye konuştu. 

YAŞLANMAYI ENGELLEMEYE YARDIMCI

Bitkinin, damarlardaki yüksek basıncı azalttığını, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin düşmesine yardımcı olduğunu dile getiren Azam, şunları söyledi: “Kötü kolesterolü düşürücü etkileri olduğu biliniyor. Yani kolesterolü dengeliyor. Üçlü antioksidan özellikleri sayesinde birçok kanser türüne karşı koruyucu bir etkisi olduğu, var olan hastalıklı hücrelerin de büyüyüp yayılmasını elinden geldiğinde engellediği biliniyor. Antioksidan etkilerini cilt sağlığı üzerinde de gördüğümüz gilaburu, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor. Cildin temizlenmesine destek olduğundan sivilce, siyah nokta gibi sıkça yaşanan cilt problemlerinin de daha hızlı geçmesine de yardımcı oluyor. Sakinleştirici etkileri sayesinde sinirlere ve sinir, stres gibi nedenlere bağlı uykusuzluğa iyi geliyor. Bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek oluyor. Bu sayede kabızlık sorununu kısa sürede ortadan kaldırıyor.”

GÜVENİLİR YERLERDEN TEMİN EDİLMELİ

Vatandaşın büyük aktarlardan ve eczanelerden gilaburu suyunu temin edebileceklerini belirten Azam, “Gilaburuyu tüketirken dikkat edilmesi gereken konuların olduğunu söylemek isterim. Gilaburu suyu son yıllarda epey popüler hale gelmeye başladığından gilaburu suyunu mutlaka ama mutlaka güvenilir yerlerden temin etmeye özen gösterilmeli. Eğer suyunu tüketmek istemezseniz taze gilaburu meyveleriyle hazırlanan ve içinde bu meyvelerin tanelerinin bulunduğu salamuru halini de tercih edilebilir. Temin ettiğiniz gilaburu suyunu günde bir bardak kadar içmeniz yeterli olacaktır. Eğer düzenli olarak tüketmeye kararlıysanız 2-3 hafta her gün içtikten sonra en az 1 hafta ara verin. Her şeyin fazlası zarar. 1 hafta sonrasında yine düzenli olarak tüketilebilir” ifadelerini kullandı.  

ALİ GÖZEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri