Böbrek taşı yapıyor

Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarını rolü büyüktür

Genellikle böbrek içinde oturan ufak veya sessiz taşların tedavi açısından endikasyonları bulunmamaktadır. Ancak bu taşlar açısından hastalar belirli periodlar ile izlenmelidirler ve taşların gelişimleri veya yapabilecekleri potansiyel zararlar açısından dikkatli olunmalıdır. Bunun dışında esas olarak böbrekte idrarın aşağıya geçişine izin vermeyen ve pasajı tıkayan taşlar eğer tedavi edilmezlerse zaman içinde böbrek fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilir ve böbrek kaybına yol açabilirler. Yine bazı taşlar tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.

Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarını rolü büyüktür.  Hangi gıdalar böbrek taşı oluşumuna neden olur. Bunları şöyle sayabiliriz;

Asitli ve gazlı içecekler, Fazla tuz tüketimi, Kırmızı etin fazla tüketilmesi, Pancar, Soya, Çikolata, Kakao, Kuru incir, Karabiber, Fındık,Kuru yemişler, Sardalya, Sakatat, Mantar, Kuru bakliyat, Karnıbahar, Çilek ve ıspanaktır.

Ancak unutulmaması gerekir ki bu saydıklarımızın fazla tüketilmesi bir sorundur. Az miktarlarda tüketilmelerinde bir sorun yoktur veya taş hastalığının olması bunların kesinlikle tüketilmeyeceği anlamına gelmez.

Böbrek taşı kendiliğinden düşer mi? Bol sıvı tüketimi yardımcı olur mu?
Evet, özellikle 5 mm veya daha düşük olan taşların kendiliğinden düşme şansı yüksektir, bu durumun istisnası böbreğin alt toplayıcı sisteminde oturan taşlardır. Bu taşların böbrekten çıkması için kişinin hoplayıp zıplaması veya baş aşağı olacak şekilde durması gerekmektedir. Bol su tüketimide idrar miktarını arttırmak yoluyla taş düşürülmesine kesinlikle yardımcı olmaktadır ve tedavinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.
EN SON HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri