Dr. Gürer, diyaliz hastaları için en önemli konunun ''organ nakli'' olduğunu belirterek, dünyada insanların organ bağışı konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Dr. Gürer, diyaliz hastalarının haftada 3 kez, 4 saat diyalize girdiğini, bundan dolayı da bu insanların genelde psikolojilerinin bozuk ve hayattan bağları kopuk durumda olduğuna işaret etti.
Böbrek nakli olan hastaların, diğer böbrek hastalarına moral kaynağı olduğunu ifade eden Dr. Gürer, şöyle konuştu:
''Hemen hemen çoğu hastamıza, diyalize başladıktan sonra organ nakli merkezine başvurmasını söylüyoruz. O konuda da yardımcı oluyoruz. Organ nakil merkezlerine başvuruyorlar. Bu süre içerisinde kişinin ailesinden organ veren birisi olursa beklentisi sona eriyor. Yoksa kadavraya başvuruyorlar. Onda da uyan donör varsa haber veriliyor, hasta gidiyor, eğer uygun bir organsa nakil oluyor.''
''Böbrek yetmezliği çeken hasta sayısı artıyor''
Dr. Gürer, bu hafta yeni nakil olan bir hastasının bulunduğunu ve hiçbir sıkıntısının da görünmediğini dile getirdi.
Nakil sonrasında düzenli ilaç kullanımının önemli olduğunu anlatan Dr. Gürer, şöyle devam etti:
''Düzenli ilaç kullanılmadığında, vücut böbreği reddedebilir. Yakın zamanda genç bir hastamıza, babası böbreğini vermişti. Sonrasında ilaçlarını düzenli kullanmadığı için vücut böbreği reddetmiş. Şu anda tekrar diyalize giriyor. O hasta için çok zor. Gün geçtikçe de böbrek yetmezliği çeken hasta sayısı artıyor.''
Dr. Gürer, böbrek hastalarındaki en büyük sorunun aşırı kilo olduğunu da sözlerine ekledi.
Böbrek nakli sonrası önemli
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Diyaliz Sorumlu Hekimi Dr. Belgin Dilek Gürer, böbrek nakli olan kişilerin kendilerine verilen ilaçları düzenli kullanmamaları halinde vücudun verilen böbreği reddedeceğini söyledi.