BM’nin şiddetle reforma ihtiyacı var

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Medeniyetler İttifakı 5. Yıllık Forumu’na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’e yüklendi. Erdoğan, “BM Güvenlik Konseyi’nin temelinde bir sıkıntı var. BM’nin şiddetle bir reforma ihtiyacı vardır” ded

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Viyana’da katıldığı Medeniyetler İttifakı 5. Yıllık Forumu’nda konuştu. Erdoğan, BM’yi tüm dünyada göreve çağırdı ve “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dünyanın tümünü temsil ediyor mu?” dedi.

MÜSLÜMAN ÜLKELERDE YAŞANANLARA KAYITSIZ KALINIYOR

Filistin ve Suriye’de döken kana dünyanın sessiz kaldığını belirten Erdoğan, “Dünya’nın tepkisiz kalması adelet duygusunu ciddi şekilde zedeliyor. Aynı şekilde Avrupa’da yükselen ırkçılığın Medeniyetler İttifakı karşısında ciddi bir sorun alanı olduğunu belirtmek durumundayım. Müslüman ülkelerde yaşanan olaylara kayıtsız kalmaya ek olarak ülkeleri dışında yaşayan müslümanlara yönelik kırıcı, incitici tavırlar ne yazıkki vicdandaları yaralamaya devam ediyor. Ötekinin kültürünü hissiyatını anlamak için mücadale edilmesi gerekirken önyargılardan hareket edilerek ötekinin dışlandığına ve horlandığına sıkça şahit oluyoruz. Tıpkı Siyonizm gibi tıpkı Antisemitizm gibi tıpkı Faşizim gibi İslamfobiyanın bir insanlık suçu olarak görünmesi kaçınılmaz hal almıştır. Bunlar yaralar açar uçurumları derinleştirir” diye konuştu.

MALİ’DE YAŞANANI DİNE DAYATAMAYIZ

Hiçbir dinin terörü benimsemediğinin altını çizen Erdoğan, “Mali’de yaşanan olayı dine dayatırsak tarihi bir yanılgının içerisine düşeriz. Hiçbir şekilde semavi din terörü benimsemez. İslam barış anlamana gelir. Bir barış dini olana İslam’ın terörü teşvik etmesi asla mümkün değildir ve bunu kabul edemeyiz. Mali’de bir terör unsuru oluşmuş olabilir. Ama bunu dine dayatamayız. Medeniyetler ittifakı aradaki uçurumları kapatmak için oluşturulmuş anlamlı çabalardan biridir” dedi.


-Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dünyanın tümünü temsil ediyor mu? BM Güvenlik Konseyi’nin temelinde bir sıkıntı var.

-BM madem ki dünya barışına hizmet etmek için kurulmuştur. BM’nin şiddetle bir reforma ihtiyacı vardır. Bunu dünyadaki tüm ülkeler sağlayacaktır. El ele vereceğiz ve bu işi çözeceğiz. Filistin’e BM’de gözlemci devlet statüsü verilmesi çom önemli bir aşamadır.

-İlk bir forumda iki yüksek temsilci bir arada bulunuyor. Medeniyetler İttifakı’nın bugüne ulaştırılması konusunda verdiğiniz emekleri tebrik ediyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri