-BM raportörü: "Giderek daha fazla insan Kuzey Kore'den kaçıyor"

-"200 bin kişi mahkum"Milletler, giderek daha fazla insanın Kuzey Kore'den kaçtığını bildirdi
BM raportörü Marzuki Darusman New York'ta yaptığı açıklamada, 2004'te 40 kişi Tayland'dan sığınma isterken, geçen yıl bu sayının 2482'ye ulaştığını söyledi. Darusman, bu yılın ilk çeyreğinde ise 870 Kuzey Korelinin sığınma talep ettiğini belirtti.
Tayland'ın Kuzey Koreli sığınmacıları kabul eden az sayıda ülkeden biri olduğunu ifade eden Darusman, Kuzey Korelilerin Tayland'a ulaşması için birçok ülkeden geçmesi gerektiğini, mutlaka bu ülkelerde kalanlar da olduğunu, ancak onların sayısının bilinmediğini bildirdi.
Kuzey Kore'nin en büyük probleminin açlık olduğunu söyleyen Darusman, uluslararası yardımlara rağmen gıda maddelerinin kıt olduğunu belirtti.
Kuzey Kore'nin Asya ve pasifik bölgesinde, BM'nin 2015 için belirlediği üç milenyum hedefinden hiçbirinde ilerleme kaydedemeyen tek ülke olduğunu kaydeden Darusman, bu ülkede anne-çocuk ölümlerinin engellenmesi konusunda bir arpa boyu yol alınamadığını ifade etti.
Uluslararası tepkilere rağmen yaklaşık 200 bin mahkumun halen kamplarda tutulduğunu da söyleyen Darusman, bu sayıyı uydu görüntüleri yardımıyla tahmin ettiklerini, uluslararası gözlemcilerin ülkeye girişine izin verilmediğini bildirdi.
Darusman Kuzey Kore yönetimine siyasi mahkumları derhal serbest bırakma çağrısında bulundu.
AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri