Bm Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriye İçin Dünya Liderlerine Seslendi

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetim Başkanı Fuat Okay, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türk Temsilcisi Carol Batchelor ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban AFAD’da düzenlenen basın toplantısında Suriye’ye yapılan yardımlar konusund.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetim Başkanı Fuat Okay, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türk Temsilcisi Carol Batchelor ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban AFAD’da düzenlenen basın toplantısında Suriye’ye yapılan yardımlar konusunda açıklama yaptı. Carol Batchetor, "Buradan dünya liderlerine çağrımız bu politik sorunun çözülmesi yönündedir." dedi.

Suriye’deki durumun utanç verici olduğunu vurgulayan Carol Batchetor, "Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bugün bir milyon çocuk için çağrıda bulunacağız. Çağrımı yinelemek istiyorum. Bugün verilen desteğin kuvvetlenmesi, Türk desteğine güç verilmesi için BM olarak yinelemek istiyorum." diye konuştu. Batchetor konuşmasında sık sık Türk hükümetine ve Türk insanlarına Suriye’ye verdiği destek için teşekkürlerini sundu.

Unicef Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban da Suriye’deki çocuklar için yapılan yardımlardan bahsetmenin acı verdiğine değinerek, o da BM Mülteci Yüksek Komiserliği Türk Temsilcisi gibi Türkiye’ye, yaptığı insani yardımlar için teşekkür etti.

MÜLTECİLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 52’Sİ 18 YAŞIN ALTINDA

AFAD Yönetim Başkanı Fuat Okay da Suriyeli mültecilerin yaklaşık yüzde 52’sinin 18 yaşın altında olduğunu belirterek, "Mültecilerden 0-1 yaş arasında olan 22 bin kişi, 2 ile 5 yaş arası 65 bin, 6-10 yaş arası 70 bin, 12 ile 18 yaş arası 93 bin toplamda 250 bine yakın çocuk var." bilgisini verdi. Fuat Okay, Suriye’den gelen 200 bin kişinin kamplarda kaldığını bildirerek, 300 bin kişinin kamp dışında kendi imkanlarıyla Türkiye’de kaldığını açıkladı. Kamp dışında kalan 300 bin Suriyelinin kayıt altına almaya çalıştıklarını belirten Okay, 170 binin kayıt altına alındığını dile getirdi. AFAD Başkanı Suriye’de yaşanan içler acısı vakalara dikkat çekerek, hal böyle olunca yapılan hizmetlerin rakamsal verilerini konuşmanın anlamsız olduğunu dile getirdi. AFAD Başkanı Okay, şunları kaydetti:

"Her gün acaba bugün yaralı mı gelecek, hava ambulansı mı gerek gibi kaygılarla yaşıyoruz. Artık bunun bir sonu gelmeli bunun sonunu ancak BM Güvenlik Konseyi’nin elinde. Bin 700'e varan ölülerden bahsediyoruz, kimyasal silahların kullanıldığından bahsediyoruz. Bu çocukları sizlerde gördünüz bir çocuğun can verirken nasıl titrediğini düşünün onun annesini babasını düşünün. Gece gündüz bu işlerle uğraşan bir insan olarak bir kez daha dile getirmek istiyorum. Uluslararası camia bunun vebalini hissediyor olmalı. Bugün onlar hissetmiyorsa yarın kendi çocukları hissedecek ve bunun hesabını onlar soracaktır."
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri