Bm Kimyasal Silah Denetçileri, Suriye'deki Çalışmalarına Başladı

Suriye'de Esed yönetimi tarafından ülkenin çeşitli bölgelerinde kimyasal silah kullanması ile ilgili iddiaları araştırmak üzere Şam'a giden BM denetçileri, ülke içindeki çalışmaları bugün başladı.

Suriye'de Esed yönetimi tarafından ülkenin çeşitli bölgelerinde kimyasal silah kullanması ile ilgili iddiaları araştırmak üzere Şam'a giden BM denetçileri, ülke içindeki çalışmaları bugün başladı. Denetçiler, Suriye yönetimi ile yapılan anlaşma üzerine üç ayrı bölgede kimyasal silah kullanımını araştıracak.

BM heyeti ilk olarak, Halep'in Han el Aseli ve Şam'da isimleri henüz açıklanmayan farklı iki yerde olmak üzere 3 ayrı bölgede araştırma yapacak. Heyet, söz konusu bölgelerde Sarin ve Hardal gazları gibi kimyasal silah izi arayacak.
Yapılacak incelemelerde ülkede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı tespit edilmeye çalışılacak.

Söz konusu incelemelerde Esed yönetiminin talebi üzerine heyet kimyasal silahın kimin kullandığını değil, kullanılıp kullanılmadığını araştıracak.
Suriye yönetimi ile sağlanan anlaşma gereği iki hafta boyunca çalışmasını sürdürecek olan heyet, gereği durumunda karşılıklı onay ile bu sürenin uzatılabileceği belirtiliyor.

Suriyeli muhalifler, incelemenin sadece 3 ayrı bölge ile sınırlandırılmasına karşı çıkarak, Esed yönetiminin bir çok bölgede kimyasal silah kullandığını iddia ediyor.


Muhalifler, başkent Şam banliyöleri olmak üzere, Halep, Humus'un çeşitli bölgelerinde Esed yönetiminin kimyasal silah kullandığını duyurmuştu. Muhalifler, yayınladıkları görüntülerde, kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgelerde çok sayıda boğulma vaakaları yaşandığını aktırmışlardı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri