BlackBerry Z10 mu iPhone 5 mi?

Hangisi daha iyi merak ediyor musunuz?

Uzun zamandır merakla beklenen BlackBerry Z10’un geçtiğimiz ayın sonunda lanse edilmesiyle birlikte, tamamı dokunmatik ekrana sahip bu akıllı telefonun, en yakın rakibi olarak görülen iPhone5 ile karşılaştırılması da kaçınılmaz oldu.

‘’10’’ platformuyla akıllı telefon piyasasındaki pazar payını yeniden kazanmayı hedefleyen BlackBerry, fiziksel bir Q klavyeye sahip olan Q10 modeli dışında, klavyesi ile birlikte tamamı dokunmatik olan ve bu açıdan iPhone5’e daha yakın bir rakip olacağı öngörülen Z10 modelinde bir çok yenilik ve geliştirilmiş özellikle dikkat çekiyor.

Ana özelliklere ilk bakışta BlackBerry Z10, ekran çözünürlüğü, RAM, pil ömrü gibi başlıklarda teknik açıdan avantajlı olduğu görülüyor. Ayrıca bunun dışında Z10, yazım tarzınızı algılayan ve buna göre kelime önerilerinde bulunan yeni dokunmatik BlackBerry klavyesi, ekran paylaşımlı video özelliği, fotoğrafı çektiğiniz anın milisaniyeler öncesi ve sonrasını da çeken ve böylece en iyi pozu yakalama şansınızı yükselten kamerası gibi bir çok değişik ek özelliği de beraberinde getiriyor. Diğer yandan, şu ana kadar yapılan testlerde Z10 kamerasının çekim kalitesi sınıfta kalmışa benziyor.

iPhone'un kamerası daha iyi

Gündüz dış ortam çekimlerinde tatmin edici bir sonuç veren Z10’un 8MPlik kamerası, iç mekan veya loş ışık çekimlerinde ise beklentilerin ve rakiplerinin gerisinde kalıyor. BlackBerry Z10’in bir diğer dezavantajı ise, her ne kadar microSD kart ile arttırabiliyor olsanız da yalnızca dahili 16GB bellek opsiyonu ile piyasaya çıkıyor olması. Öte taraftan, iPhone’larda maalesef rastlayamadığımız, cihazın pilinin çıkabiliyor olması özelliği, telefonu çok sık ve uzun kullananlar için yedek pil kullanımına imkan tanıması açısından kesinlikle önemli ve güzel bir özellik.

Son olarak, uygulamalar açısından bu iki ‘yakın’ arkadaşı değerlendirdiğimizde , beklentilerimizden farklı bir sonuçla karşılaşmıyoruz. BlackBerry her ne kadar, ‘’10’’ platformundaki cihazları için aplikasyon çeşitlerini arttırmış olsa da yine de Apple ile karşılaştırılınca hem çeşitlilik hem de kalite açısından halen rüştünü ispatlayamadığı görülüyor. Sonuçta, her iki modelin de hitap ettiği ve edeceği bir kesim olacağı kesin. Ancak buradaki paylarının ne olacağını, Mart ayı gibi Türkiye’de piyasaya sürüleceği tahmin edilen Z10’u kendimiz test ettikten sonra daha net şekilde tahmin edebiliyor olacağız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri