Bizim Belediyemize Mesajımız Var

Nurten Selma Çevikoğlu

Hafta sonu Pazar günkü araştırmalarında Dilek Güray’ın Kartal Belediyesi’nin örnek çalışmalarını tanıtım amaçlı bir yazısı gözüme takıldı. İbret ve gıptayla okudum. Mutlu oldum. Benim insanımı benim kadınlarımı benim ailemi düşünenler var artık. Allah(c.c) razı olsun bu faydalı çalışmaları yapanlardan, öncülük edenlerden, emeği geçenlerden. Burada hasbilik var bana göre ‘desinler’ yok. İmaj ve makyaj yok. İş var, emek var, ciddiyet var. Bravo diyoruz. Kutluyoruz Kartal Belediyesini. Aynı gayretleri bizim Belediyemizde de görmek istediğimizi belirtiyoruz. Kadınlar Meclisi kuruldu güya ne yapıyor hiç anlamış değiliz. Çocuk Meclisi de aynen. Kartal Belediyesi’ni ibretli hizmet araştırma yazısını aynen alıyorum belediyemizin ilgilileri bilgilensin diye.(Bizim Konya Belediyesi ne bileyim hangi yabancı ülkeyle kardeş belediye olacağına Kartal Belediyesi’yle olsa ne iyi olurmuş.)

“Şirketlerin ‘kriz endişesi’, çalışanların da işten çıkarılma kaygısı yaşadığı bu günlerde, Kartal Belediyesi ev hanımlarına iş buluyor. Mayıs ayında başlatılan ‘ KADİM’ (Kartal Araştırma Değerlendirme ve İyileştirme Merkezi ) projesi ile ev hanımlarına ‘Evinizde çalışmak ister misiniz?’ sorusunu yönelten Belediye, ‘Evet’ cevabını veren her hanımı iş sahibi yaptı. Belediyenin hizmeti sayesinde firmalarla irtibata geçirilen kadınlar zaten âşina olduğu örgü, dantel, takı ve boyama gibi uğraşılar sayesinde para kazanmaya başladı. Üstelik belediyenin başarıyla yürüttüğü sorumluluk projesi bununla da sınırlı değil. Beyaz masa hizmetinin de işlerliğini artıran Kartal Belediyesi, ilçe sakinlerinin sorunlarını dinliyor ve bir çözüm yolu bulmaya çalışıyor. Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar’ın deyişi ile ‘ KADİM’ projesi adeta Kartallıların sosyolojik ve ekonomik MR’ını çekiyor.
Belediye, çalışmalarını bir saha ekibi kurarak ve hâneleri gezerek başladı. Öncelikle Kartal sakinlerinin gelir düzeyi, sağlık iş ve eğitim durumları tespit edildi; engelli vatandaşların sayısı belirlendi. Kartal’da 110 bin hâneden 88 bini ziyaret edildi bunların 45 bini ile görüşme gerçekleşti. Temas kurulanlar arasında acil müdahale gerektiren 4 bin aile üzerinde iyileştirme çalışması yapıldı. Yardıma muhtaç ailelerden 552 kişi çeşitli kurumlarda işe yerleştirildi. Birçok aileye de sağlık hizmetleri ve gıda yardımı götürüldü. Eğitim ve staj desteği almak isteyenler de çeşitli kurumlara yönlendirildi. Belediye Başkanı Dağlar, lösemi hastası ve babası vefat eden bir çocuğa sürpriz doğum günü kutlamasına gittiklerini, ailesinin ve çocuğun heyecanını ve sevincini hiç unutamayacağını anlatıyor. Mayıs ayında başlatılan çalışma artık meyvelerini vermeye başladı.
TESPİT DE MÜDAHELE DE YERİNDE
Bütün bu çalışmaların profesyonel bir ortamda işin ehli insanlar tarafından gerçekleşmesi için belediye Türkiye’nin ilk sosyoloji laboratuarını kurdu. Sosyolog ve psikologlardan oluşan laboratuarın başında Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden Prof. Dr. Mehmet Fikret Zengin bulunuyor. Saha ekiplerinin çalışmaları bilgisayar ortamında ön değerlendirmeye alınıyor ve acil müdahale edilmesi gerekenler belirleniyor. Çözüm gurubu insanların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda harekete geçiyor ve iyileştirme gerçekleşiyor
Bu değerlendirmeler aynı zamanda Kartal’da yapılması gereken projelerin neler olacağı, hangi sosyal çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği vb. konulara yön veriyor. Başkan Dağlar, Kartal’ın sosyolojik ve ekonomik yapısını bilerek hedef tayin ettiklerini ve bütçelerini de ona göre belirlediklerinin altını çiziyor.
 KARTALLILARIN YÜZDE 95’İ MUTLU
Daha önce ‘Kartalite’ projesi ile büyük başarı sağlayan Belediye, proje üstüne proje üretiyor. Kentsel dönüşümü hedefleyen Kartal’da kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Amaç, hizmetlerin Kartallıları ne kadar mutlu ettiğini öğrenmek ve bir sonraki hedefini ona göre belirlemek. Bu kapsamdaki en önemli çalışmalardan biri ’mutluluk‘ araştırması. Yaklaşık 500 bin nüfusa sahip Kartal’da 2004 yılında ‘Kartal’da yaşamaktan mutlu musunuz?’ sorusuna ‘mutluyum’ diyenlerin oranı yüzde 74.5 imiş. Son yapılan araştırmada ise bu rakam yüzde 94,5’e çıkmış
ENGELLİ KADINLAR MESLEK SAHİBİ OLDU
Kartal Belediyesi’nin en önemli çalışmalarından biri engelli bayanlarla ilgili Strateji Geliştirme Müdürlüğü ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Koordinatörlüğü birlikte bir çalışma yürüterek Kartal ve yakın çevresinde oturan 30 engelli bayanı meslek edindirme seminerinde bir araya getirdi. Bilgisayar, grafik, hamur işleri ve tekstil başlıkları altında oluşan dersler, Türk Eğitim Vakfı ve Sabiha Gökçen Kız Meslek Lisesi’nde verildi. Staj ve işe yerleştirme konularındaki çalışmalar devam ederken üç engelli çalışmaya başlamış bile. Bu proje sonunda engelli kadınların kendilerine olan güveninin arttığını söyleyen Dağlar, seminerlerde hanımların birbirleri ile olan ilişkilerinin çok geliştiğini ifade ediyor. Dağlar, birbirine sıkı sıkıya bağlı ilçe sakinlerinin çoğaldığının da altını çiziyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.