Bizi hor görmeyin

Görme engelli öğrenci Selma Algül, “İnsanlar bizleri olduğumuz gibi kabullenmeli. Görmüyor ve duymuyoruz diye bize hor gözle bakmamalı. Acımadan, ayrım yapmadan ve empati kurarak bizlere yardım etmelidir” dedi

Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programı Mevlana Kültür Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleşti. Program Konya Milletvekili Ömer Ünal ve Hüsnüye Erdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy'un yanı sıra çok sayıda engelli öğrenciler ve protokol üyeleri katıldı. Programda Selçuklu Mediha- Hasan Tahsin Alaylı Görme Engelliler Ortaokulu öğrencisi Selma Algül, duygu ve düşüncelerini belirten bir konuşma yaptı.

ENGELLERİ HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ

Algül, “Engelli olmak bir engelse aşacağız hep beraber. Engelli olmak sadece görmemek, duymamak değildir. Engelli olmak insanların kafasında kalıplaşmış düşüncelerdir. İnsanlar bizleri olduğumuz gibi kabullenmeli. Görmüyor, duymuyor diye bize hor gözle bakmamalılar. Acımadan ve ayrım yapmadan kendilerini bizlerin yerine koyarak bizlere yardım etmelidir. Bizler hayatımızı kolaylaştırırken insanlar hayatımızı zorlaştırmamalı. Bizlerin de görüş ve düşüncelerini almalı. Ben görme engelli olmama rağmen kendimi ifade edebilirim. Bizim de hür fikirlerimiz var. Bizler de belli ve birçok konuda kara verebiliriz. Engellilere hayatı tanıma şansı verin. Çocuklar düşe kalka büyüdüler. Bizde düşe kalka, bir yerlerimiz kanaya kanaya hayatı öğreneceğiz. Bizim daha çok hayatı öğrenmeye ihtiyacımız var. Bizleri kısıtlamayın. Bizim arkamızdan yazık demeyin. Hayat bu sizde engelli olabilirsiniz. Hayatta kimseyi hor görmeyin. Kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız bizlere de öyle davranın. Ben bir görme engelliyim. Beni gördüğünüzde yapmacık tavırlar sergilemeyin. Olduğunuz gibi davranın. Bizler görmesek bile her şeyin farkındayız. Beni diğer insanlardan farklı görmeyin. Bende bir şeyler başarabilirim. Sizler bana inanın ki bende bir şeyler başarabileyim. Engelli olmam sizinle aramızda bir engel oluşturmasın” dedi.

ENGELLİLERDEN DÜNYA ÇOCUKLARI GÖSTERİSİ

Karatay Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu öğrencileri de “Dünya Çocukları” adlı gösteriyi sundu. Adnan Akgül Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencileri işaret dili ile ilahi gösterisi sundular. Meram Kozağaç Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrencileri ise folklor gösterisi sundu. Engellilerin hazırladığı gösteriler izleyicilerin beğenisini kazandı ve büyük alkış aldı. Gösterilerden sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Resim Yarışması'nda dereceye giren ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyeler takdim edildi.

AHMET SÜTCÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri