'Bizi Hamal Gibi Çalıştırıyorlar' Diyen Özürlüler Eylem Yaptı

Bursa’da, aylardır iş bulamadıklarını belirten bir grup özürlü, "Yerleştirildiğimiz işlerde de işverenler bizi hamal gibi çalıştırıyorlar." diyerek, Bursa Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Öğle saatlerinde...

Bursa’da, aylardır iş bulamadıklarını belirten bir grup özürlü, "Yerleştirildiğimiz işlerde de işverenler bizi hamal gibi çalıştırıyorlar." diyerek, Bursa Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Öğle saatlerinde Atatürk Caddesi’ndeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü önünde toplanan özürlü bir grup vatandaş, aylardır iş aramalarına rağmen iş bulamadıklarını söylediler. Halen Bursa’da 4 bin 800 özürlünün iş aradığını belirten Suat Kamacı isimli işçi, şunları kaydetti: "Yetkililere sesleniyoruz. Bize iş imkanı sunsunlar, engellilerle iş adamlarını buluşturuyorlar ama arkadaşlar bize yardımcı olmuyor. Normal vatandaş gibi çalıştırıyorlar. Biz bunu yetkilere ilettik. Hep ‘ceza keseceğiz’ diyorlar. Bizi kimse işe almıyor. Yetkililer gerçek anlamda bize sahip çıkmalı. Belediye başkanımızın, valimizin, başbakanımızın, bize gereken duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Tüm arkadaşlarımız mağdur. Bize kalkıp ağır iş veriyorlar, üç vardiya bizi çalıştırıyor. Sıkıntı, problem yaşatıyorlar. Buraya gelen 60-70 kişi var. İş Kurumu’nun bize verdiği rakama göre şehirde 4 bin 800 kişi özürlü kadrosundan iş bekliyor. Biz 4 aydır buraya geliyoruz. İş bulamıyoruz, bulduğumuzda ise ağır işleri yapamıyoruz o zaman işten çıkarılıyoruz. Eylem yapmamızdaki amaç, işverenin bize düzgün, şartlarımıza uygun iş vermesi. Biz bunu istiyoruz. Herkes sıkıntı yaşıyor. Buraların denetlenmesi gerekiyor. Bugün buraya toplandıysak mağdur olduğumuz içindir. Biz engelli olabiliriz ama her insan potansiyel engellidir. Bugün başımıza gelen şeyler başkalarının da başına gelebilir."

"RESMEN HAMALLIK YAPTIRIYORLAR"

Sağ gözünden ameliyat olduğu için yüzde 50 oranında özürlü raporu aldığını belirten İhsan Yılmaz ise şunları söyledi: "Sağ gözümden ameliyat oldum, o yüzden engelli oldum, yüzde 50 oranında özürlü raporum var. Ben fabrikalara gidiyorum, İş Kurumu’ndan gönderiyorlar ama karşılaştığımız manzara farklı oluyor. Buradaki konuşmayla oradaki konuşma birbirini tutmuyor. İşveren bana diyor ki ‘Seni hafif işlere veriyoruz’. Ama gerçekte öyle olmuyor. Son olarak bir fabrikaya girdim, hafif işleri yapacağımı söylediler, usta gelip ‘Sen kulaçları kaldıracaksın’ diyor. Resmen hamallık yaptırıyorlar, başka bir şey yaptırmıyorlar. Üç yüz yataklı otele gidiyoruz, çamaşırhane bölümünde çalışıyoruz, bakıyoruz, iki engelli üzerine veriyorlar."

"AĞIR YÜK TAŞIMAMIZI İSTİYORLAR, YAPAMAYINCA KAPIYI GÖSTERİYORLAR"

Suat Şenyüz (45) isimli iş arayan engelli ise “Göğüs kaburgam yok. Buraya geliyorum, 8 aydır iş bulamıyorum. İnsan kaynaklarına gönderiyorlar, kurumdaki konuşmayla oradaki konuşma birbirini tutmuyor. Aldıkları zaman ağır iş veriyorlar. 50 kilo yükü verip benden dördüncü beşinci kata çıkarmamı istiyorlar. ‘Ben bunu yapamıyorum, nefes darlığı yaşıyorum’ diyorum. Bana kapı önünü gösterip ‘çıkabilirsin’ diyorlar. Biz haklarımızı istiyoruz. Özürlülere göre işe yerleştirilmemizi bekliyoruz. 8 aydır kapıya gidip geliyorum, çocuğuma ekmek götüremiyorum.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri