Yaşadığımız bu zamanda insanlar bireyselleşmeye ve bencil olmaya alıştılar. Kendi kişisel menfaatleri için hukuku bile hiçe sayabilecek konuma geldiler. Türlü ahlaksızlıklar ve düzenbazlıklar kapladı etrafımızı. Bu pis işlerle mücadele etmek isteyen insanların da sayısı azaldı.
İnsanların samimiyetleri ve ilişkileri, potansiyel menfaat durumuna göre şekil aldı. Samimiyetin yerini menfaat, sadeliğin yerini gösteriş, tevazunun yerini kibir aldı. Değerler değersiz hale gelerek bize ait olmayan saçma akımlar dahi toplumumuzda karşılık buldular. Naifliğin ve nezaketin yerini kaba ve absürt tutumlar aldı. Bireyler yozlaştı ve pek tabii toplumun yozlaşması kaçınılmaz oldu.
Yozlaşma, bir bireyin veya toplumun ahlaki, kültürel, manevi değerlerini kaybederek bozulması demektir. Bu değerlerini kaybedenler özünden uzaklaşırlar ve nihayetinde öz diye bir şey kalmaz.
Toplumun benimsediği ahlaki, manevi veya kültürel değerlerin zamanla önemini yitirmesiyle yozlaşma gerçekleşebilir. Mesela eski komşuluk ilişkileri ile şimdiki komşuluk ilişkileri arasında dağlar kadar fark var. Şu an için komşuluk diye bir şeyden söz edebiliyorsak eğer.
Güç sahibi olan kimselerin çıkar sağlamak için kuralları ihlal etmesi de yozlaşmaya sebep olabilir. Güç sahibi olmaya çalışmak için de bu durum böyledir. Amaca giden her yol mübah değildir. Yolu niye yürüdüğün en önemli şeydir ama nasıl yürüdüğün de oldukça önemlidir. Ayıya dayı demeyeceğiz yol biraz kısalsın işimiz kolaylaşsın diye.
Eğitimsiz ve bilinçsiz nesillerin yetişmesi yozlaşmanın boyutunu arttıran ve gelecek olan yeni nesillerce durumu daha kötü bir konuma getirecek köprü gibidir. Kötü bir yerden daha kötü bir yere uzanan bir köprü.
Yozlaşmış bir toplumun en büyük düşmanı kendisidir. Bunun düzelmesi için değerler eğitiminin başta ailede sonra da toplumda bir karşılığı olmalıdır. Kurallara uyan insanlar enayi konumuna düşmemelidir. Düzenbazlar kendilerini zeki olarak tanımlayamamalıdır. Fırsatçılar ticari deha olarak görülmemelidir. Bu pis işleri yapanlar utanacak köşe aramaları gerekirken övünç kaynağı gibi bahseder hale gelmemelidirler.
Rabbim bizlere basiret ve feraset versin. Bu kötü gidişata dur diyebilmek için azim ve gayret versin. Hidayetinden mahrum bırakmasın bizleri.
Gününüz bereketli olsun.
Bize ne oldu?
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.