Biyometrik karmaşası!

Yeni yıl itibariyle yürürlüğe giren ehliyetlerde biyometrik fotoğraf zorunluluğu karmaşa yarattı. Fotoğrafçılarda, sürücü kurslarında ve emniyette fotoğraf karmaşası gün geçtikçe büyüyor

1 Ocak itibari ile yürürlüğe giren yeni ehliyet yasası ile biyometrik fotoğraf zorunluluğu getirildi. Daha önce ehliyette kullanılan vesikalık fotoğraf artık kullanılmayacak. Sürücü adayının yüzü, kulağı ve iki omuz ölçüsünün eşit olduğu fotoğraflar kullanılacak. Sürücüler 5 yıl içinde biyometrik fotoğraf çektirerek ehliyetlerini değiştirecek. Biyometrik fotoğraf zorunluluğu fotoğrafçılarda karmaşa yarattı. Birçok fotoğrafçı biyometrik fotoğrafın ne olduğunu nasıl çektiğini bilmezken danışacağı bir esnaf odası olmadığı için karmaşa gün geçtikce büyüyor. Bazı esnaflar merkez Fotoğrafçılar Odası'ndan bilgiler alarak fotoğraf çekiyorlar. Sürücü kurslarında ve emniyette de karmaşa oluşuyor. Sürücü kurslarında ve emniyette de fotoğraf karmaşası var. Birçok fotoğrafçının çektiği biyometrik fotoğraf emniyette taranırken bozuluyor. Yeni yasadan fotoğrafçılar ve halk oldukça şikayetçi.

YOĞUNLUK ARTACAK

Fotoğrafçı Ramazan Tosun,  biyometrik fotoğraf bilincinin yeni yeni oluştuğunu belirtti. Tosun, "Biyometrik fotoğraf ; erkeklerde 3.6 santimetre bayanlarda ise 3.2 santimetre. Biyometrik fotoğraflar yüz karşıya bakacak, kulaklar açık olacak ve omuzlar eşit olacak.Biyometrik fotoğrafın üzerinde oynama yapılmaması gerekiyor. Biyometrik fotoğraf zorunluluğu ile birçok karmaşa oluştu. Vatandaş ehliyette hala biyometrik fotoğrafın kullanıldığını bilmiyor. Bize vesikalık çektiriyor daha sonra kabul edilmediğini söyleyerek biyometrik fotoğraf çektiriyor. Bu uygulamanın tam düzene girmesi 2-3 ayı alır. Biyometrik fotoğrafın arkası beyaz olmak zorunda. Emniyette fotoğrafı tarattıldığı zaman arkası gri oluyor. Emniyettede fotoğrafçılarda da sıkıntı oluşuyor. Bu uygulama fotoğrafçılar için çok güzel bir uygulama. Bu uygulamayı yeni yeni duyan ehliyetini değiştiriyor. Zaten 5 sene gibi bir zamanı var. İlerleyen günlerde fotoğrafçılara olan ilgi daha da artacak" şeklinde konuştu.

ESNAF ODAMIZ YOK

Fotoğrafçı Naim Tutar  da, Konya'da fotoğrafçılara odası olmadığı için biyometrik fotoğraf karmaşasını merkez Fotoğrafçılar Odası ile giderdiklerini söyledi. Tutar şöyle konuştu: "Birçok ilde fotoğrafçılar odası var. Ama ilimizde henüz bir fotoğrafçılar odası bulunmamakta. Fotoğraçılar kırtasiyecilere bağlı. İşi bilen bir oda olmadığı için biyometrik fotoğraf konusunda fotoğrafçıları bilgilendiremiyor. Ben merkez Fotoğrafçılar Odası ile konuşarak biyometrik fotoğraf konusundaki karmaşayı önledik. Daha önce bende biyometrik fotoğrafı bilmiyordum. Merkezle konuşarak biyometrik fotoğraf konusundaki karmaşayı bir nebzede olsa önledik. Biyometrik fotoğrafta kişinin yüzü açık olacak. Kulakları gözükecek. Çok karmaşa oldu. Bir kişinin fotoğrafını 2-3 defa çekiyorduk. Yeni ehliyet alanlar biyometrik fotoğrafa yönelmeye başladı. Ama ehliyeti olanlar ve yeniletmek isteyenler daha zamanı var diyerek erteliyorlar. Bu uygulama fotoğrafçılar için çok iyi bir uygulama. Vatandaş acısından kötü bir uygulama. Birçok vatandaş tepkisini dile getiriyor zaten."

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri