Bitsin bu çile!

Özellikle sabah ve akşam saatlerinde bir çok kavşakta trafik durma noktasına geliyor. Trafik birçok vatandaş için çileye dönüşüyor. Dış çevreyolu ve metro projesinin önemine dikkat çeken uzmanlar toplu ulaşımın özendirilmesini öneriyor
 
Trafik çilesi bitmiyor
 
 
Araç sayısındaki artış, otopark yetersizliği, bilinçsiz park etme, denetimsizlik ve yerel yönetimlerin imar plansızlığı da eklenince trafik çilesi dayanılmaz hale geliyor. Konya'nın araç sayısı hızla artıyor. Araç sayısı 2007 yılından bu yana yüzde 50 oranında arttı. 2007 yılında Konya'nın toplam araç sayısı 410 bin iken, bu sayı şu an 650 bine yaklaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Konya’da toplam araç sayısı 2007 yılında 410 bin iken bu sayı 2010 yılında 488 bine, 2013 yılında da 581 bine çıktı, 2015 yılının son çeyreğinde ise 650 bine yaklaştı. Sıfır araç satışlarında da bugünlerde patlama yaşanıyor. Dolayısıyla özel araç kullanımı da arttı. Özel araç kullanımındaki artış ve yapılan yanlış düzenlemeler nedeniyle özellikle sabah ve akşam saatlerinde trafik tıkanıyor. Şehrin farklı noktalarında trafik belli saatlerde durma noktasına geliyor. Toplu ulaşımda yaşanan sıkıntılar da insanları özel araç kullanmaya itiyor. Uzmanlar ise toplu ulaşımı özendirici adımların atılmasını istiyor.
 
DIŞ ÇEVREYOLU VE METRO ÖNEMLİ
Araç sayısındaki büyük artışa dikkat çeken, Konya Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, trafiğin rahatlatılması için toplu ulaşımın özendirilmesini öneriyor. Çelik, "Trafikte akşam ve sabah saatlerinde ciddi bir tıkanıklık oluyor. Özel araç kullanımı arttı. Toplu ulaşımdaki olumsuzluklar insanları özel araçlara yönlendiriyor. Dış çevre yolu ve metro projesi trafiğe rahat bir nefes aldıracak. Başbakan Ahmet Davutoğlu dış çevreyolu ve metro projelerine önem veriyor. Adem Esen, Selçuklu Belediye Başkanı iken bu proje gündeme gelmişti. Benim de bulunduğum toplantıya Karayolu Bölge Müdürlüğü çalışanları ve akademisyenler ile idareciler katılmıştı. Adem Esen, biz kendimiz de yaparız demişti. Ancak dış çevre yolu projesi bugüne kaldı. Proje gecikti. Metro ve dış çevre yolu projesine hızla bitirilmeli" açıklamasında bulundu.
 
TOPLU ULAŞIMDAN KAÇANLAR VAR
Trafikteki sıkışıklığın toplu ulaşım sayesinde hafifleyeceğini belirten Çelik, "Toplu taşıma aracı sayısı hızla artırılmalı. Otobüs ve minibüs şoförleri hakkında çok sayıda şikayet var. Otobüs ve minibüs şoförleri kurallara daha çok uymalı. Şoförler nedeniyle toplu ulaşımdan kaçanlar var. Özel araç sayısındaki artış ekonominin de iyi olduğunu gösteriyor. Benzin ve mazot pahalı olmasına rağmen özel araç kullanımı fazla. Binlerce kişi hangi otobüsün hangi mahalleye gittiğini bile bilmiyor. Belediyeler toplu ulaşımı özendirici çalışmalar yapmalı. Şehir merkezinde bazı kavşaklar arasında bağlantı sağlandı. Bu bağlantılar bir nebze de olsa trafiği rahatlattı. Ama bu çalışmalar yeterli değil. Toplu ulaşım kullanımı ne kadar artarsa, trafikteki sıkışma da o oranda azalır" sözlerini kullandı.
 
ŞEHİRDE OTOPARK SIKINTISI VAR
Şehirde otopark sıkıntısının olduğunu da belirten Çelik, "İnsanlar otopark bulamıyor. Bazıları da otoparkların yerini bile bilmiyor. Otopark sayısı artırılmalı. Otoparklar hakkında halk bilinçlendirilmeli. Ara sokaklarda olan bazı otoparklar sürücüler tarafından bilinmiyor. Bilgilendirme broşürleri hazırlanmalı. Araç kullanma da, park etme de bir alışkanlık. Sürücüler bildiği parka gidiyor. Bildik parklarda genelde dolu oluyor" ifadelerini kullandı.
KERİM ATICI merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri