Bitmeyen rezalet!

Konya'da sayıları her geçen gün artan merdiven altı dernekler mevzuattaki boşluğu da istismar ederek, yasadışı çalışmalara devam ediyor. Dernek çatısı altında kurulan mekanlar denetlemek bile oldukça zor

Dernek sayısı bakımından Türkiye'nin 7. büyük ili olan Konya'da neredeyse her gün bir yeni dernek açılıyor. Konya’daki dernek sayısı 3 bine yaklaştı. Fakat; arklı isimlerle kurulan derneklerde yaşanan olumsuzlukların önüne bir türlü geçilemiyor. Dernek adı altında çalışan bu yerlerde bazen alkol içiliyor bazen ise kumar oynatılıyor. Daha önce defalarca gündeme getirilmesine rağmen merdiven altı derneklerle ilgili mevzuat gereği somut bir adım atılamıyor.

DERNEK ÇATISI ALTINDA MEKAN AÇIYORLAR

Konya'da eğlence mekânlarına kolay kolay ruhsat verilmiyor. Girişimciler ise rahat şekilde mekan açmak için önce bir dernek kuruyor. Dernek çatısı altında istediği işi yapabiliyor. Gece kulübü ruhsatı alamayan bazı firmalar da dernek kurarak ‘dernek lokali’ adı altında izinsiz iş yapıyor. Dernek lokalleri vergiden de muaf.  Ayrıca eğlence mekanlarında ve mekan yakınında çok sayıda kavga ve silahlı çatışmalar da yaşanıyor. Son yıllarda söz konusu derneklere ait lokallerde çok sayıda adli vaka yaşandı.

MERDİVEN ALTI DERNEKLERE İZİN VERİLMESİN

Konya Kahveciler Çay Ocaklar ve Büfeciler Odası Başkanı Cemal Çınardalı, Konya’da merdiven altı olarak tabir edilen derneklerin sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekerek, bu derneklerin sıkı bir şekilde denetlenmesini istediklerini söyledi. Bu derneklerinin amacının dışında kullanıldığının altını çizen Çınardalı, “7 kişi bir araya geliyor, bir dernek kuruyor. İyi şeyler yapan derneklere sözümüz yok, fakat bunu istismar edip ticari veya kötü işler yapanlar var. Bu dernekler mesleğimizi sırtından vuruyor. Gayri meşru her iş yapılıyor. Kurban oynanıyor, sigara içiliyor artı bunlar tamamen denetimden yoksun. Emniyet derneklere izinsiz giremiyor. Kaymakamlıklar giremiyor. Bu dernekler devlet içinde devlet olmuş durumda. Bunlarla ilgili bir kanun çıkması lazım. İçeride ne yapıldığı meçhul. Suçlu mu barındırıyorlar. Örgüt mü barındırıyorlar. Kapalı kutu. Halka açık değil bu dernekler. Aranan şahıs bazı derneklere saklansa Emniyet bunları bulamaz. Amacı dışında kurulan dernekler belli. Bu dernekleri kuranların çoğu cezaevinde şimdi. Dernek kurulurken en az 50 kişi olması lazım. Bunların sabıkasız olması gerekiyor. Ülkemiz zor süreçten geçince bunlar denetlenemiyor” dedi.

HUKUKA AYKIRI ŞEKİLDE ÇALIŞIYORLAR

Farklı isimler altında çalışan sözkonusu derneklerin 24 saat açık kaldığını belirten Çınardalı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu derneklerle ilgili yasal bir düzenleme gerekiyor. Dernekler Masası’nın bunları sürekli düzenlemesi gerekiyor. Kahvecilik mesleği umuma açık bir meslek. Herkes tarafından ziyaret edilen yerler. Biz sigara içirtmiyoruz, kumar oynatmıyoruz. Garibana sahip çıkıyoruz. Belli bir saatte açıyoruz, belli saatte kapatıyoruz. Söz konusu dernekler biraz da hemşehricilik yapıyor. Ali köylüler Ali köylülere, Veli köylüler Veli köylülere gidiyor. Toplanma merkezi gibi. Ama her şeyleri hukuka aykırı. Devletin buralarda ciddi vergi kaybı var. Vergi ödemiyorlar, sigortalı çalışanlar olmuyor. 160 tane kahvehane Konya’da hizmet veriyor. Fakat 700’ün üzerinde dernek adı altında çalışan yerler var. Kuş sevenler derneği, kangal köpeklerini sevenler derneği gibi dernekler var. 5 kişi bir araya geliyor ve dernek kuruyor. Bu sosyal demokrat hakları. Kalıplaşmış bir tüzük var. Bunu yapan derneği kuruyor. Dernek adı altında başka işler yapıyor.Derneğin tüzüğünde bir şey vaat ettilerse bir sene içerisinde yapılması lazım. Yoksa derneğin kapatılması gerekiyor. Bu derneklerin hiçbir sosyal amacı yok.”

İŞTE İLGİNÇ DERNEK İSİMLERİ

Öte yandan Konya’da Dernekler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren pek çok derneğin ismi görenleri gülümsetiyor. Bu derneklerin derneklerin dernek tüzüklerine uygun faaliyetlerde bulunup bulunmadıkları ise merak konusu. Bu derneklerden basıları ise şöyle: “Adsız Kanatlı Ve Ötücü Kuş Sevenler Derneği, Ev Kuşlarını Islah Etme Koruma Yetiştirme ve Yaşatma Derneği, Hint Horozlarını ve Kanatlı Kümes Hayvanlarını Üretme Derneği, Kanatlı Hayvanları Yetiştirme ve Koruma Derneği, Karaçallı Güvercin Kuşlarını Tanıtma ve Yaşatma Derneği, Kunduracılar Güvercin Kuşlarını Sevenler Derneği, Nezih Güvercinleri Koruma Derneği, Pointer Köpeği Irkı Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Konya Şubesi, Taklacı Irklar Kuşlarını Koruma Derneği.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri